לראשונה מאז הקמתו הונפק בול רשמי למוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים לאחר "מבצע הביפרים" ושורת ההישגים נוספים של הארגון. "בנחישות ובתחבולה" הוא שמו של הבול שהונפק על ידי השירות הבולאי לציון 75 שנים להקמת ארגון הביון ולפעילותו המבצעית ברחבי העולם.
הבול החדש, שהונפק אתמול (שלישי), עוצב - יחד עם המעטפה והחותמת - על ידי עדנה ריקלין. הערך הנקוב שלו עומד על 17.40 שקלים. על הבול מופיע סמל המוסד והמוטו שלו מן המקורות: "בְּאֵין תַּחְבֻּלוֹת יִפָּל עָם וּתְשׁוּעָה בְּרֹב יוֹעֵץ (מ"ג משלי יא-יד)". ניתן לרכוש אותו בסניפי דואר ישראל.
2 צפייה בגלריה
הבול של המוסד
הבול של המוסד
הבול הרשמי לציון 75 שנה למוסד
( צילום: השירות הבולאי)
המוסד הוא ארגון ממלכתי שהוקם בחג חנוכה בדצמבר 1949 בהנחיית ראש הממשלה דאז, דוד בן גוריון, ונועד לפעול למימוש יעדיה הלאומיים של מדינת ישראל ולסיכול איומים ביטחוניים נגדה.
בחלוף השנים הפך המוסד לסמל ולארגון הביון מהמובילים בעולם, ומטרתו לאסוף מודיעין אינטימי-אסטרטגי ולבצע פעולות חשאיות מעבר לגבולות המדינה.
2 צפייה בגלריה
פיצוץ במכשירי קשר (ביפרים) של אנשי חיזבאללה בדאחייה ובדרום לבנון
פיצוץ במכשירי קשר (ביפרים) של אנשי חיזבאללה בדאחייה ובדרום לבנון
"מבצע הביפרים" בלבנון
(צילום: REUTERS/Mohamed Azakir)
הנפקת בול רשמי של מדינת ישראל היא אירוע ממלכתי והיא אושרה על ידי הממשלה. השירות הבולאי הוא הגוף האמון על הנפקת הבולים הרשמיים. את רשימת הבולים שמונפקים בכל שנה בוחרת בשנה שקדמה לה ועדה מיוחדת מטעם משרד התקשורת, ושר התקשורת מעביר אותה לאישור ממשלת ישראל.
גם בעידן הדואר האלקטרוני והמסרים המיידיים, עדיין יש בישראל אלפי אספני בולים שמנויים בשירות הבולאי ומקבלים ראשונים את הבולים החדשים, לצד מעטפת 'היום הראשון'.
במהלך המלחמה המוסד היה חתום על שורת הישגים משמעותיים לישראל. בין ההישגים הבולטים "מבצע הביפרים" שיצא לדרך ב-17 בספטמבר. ביום הראשון של המבצע התפוצצו מכשירי הזימוניות (ביפרים) של מחבלי חיזבאללה בלבנון ובסוריה - ולמחרת, ב-18 בספטמבר, התפוצצו גם מכשירי הקשר (ווקי-טוקי) שלהם. שני סוכני מוסד שפרשו לאחרונה חשפו בתוכנית "60 דקות" שהמבצע החל לפני עשור - תחילה במכירת אלפי מכשירי קשר (ווקי-טוקי) לחיזבאללה ואז גם ביפרים - כשבכולם הוטמן חומר נפץ.
מבצע נוסף של המוסד הוא חיסולו בטהרן של ראש הלשכה המדינית של חמאס, איסמעיל הנייה. כחמישה חודשים אחרי החיסול הודה שר הביטחון ישראל כ"ץ כי ישראל היא זו שעומדת מאחורי הפעולה. ה"ניו יורק טיימס" דיווח אז כי הנייה נהרג מפיצוץ מטען חבלה שהוברח בחשאי והוטמן שבועות מראש במתחם ההארחה שבו שהה.
נוסף על המבצעים בהם מעורב המוסד, ראש הארגון דדי ברנע עוסק במאמצים לקדם עסקת חטופים. ברנע נמצא בקשר רציף עם ראש ממשלת קטאר, מוחמד אל-ת'אני, שנחשב לאחד המתווכים המרכזיים בעסקה.