המערכת הפוליטית בצרפת פותחת היום (ב') בקרב מאסף בניסיון לסכל את ניצחונה של מפלגת הימין הקיצוני "האיחוד הלאומי" בסיבוב השני והמכריע של הבחירות לפרלמנט שייערכו בשבוע הבא, אחרי ההישג האדיר שרשמה בסיבוב הראשון אתמול. לפי תוצאות האמת שפורסמו הבוקר, מפלגתם של מרין לה פן וז'ורדן ברדלה גרפה 33.1% מהקולות, והיא כעת המפלגה הגדולה ביותר בצרפת. ברית מפלגות השמאל "החזית העממית החדשה" הגיעה למקום השני עם 28%, ומפלגתו של הנשיא עמנואל מקרון הסתפקה במקום השלישי בלבד, עם 20.76%. משמעות התוצאות היא ש"האיחוד הלאומי" הגדילה כמעט פי שניים את כוחה מאז הבחירות ב-2022.
תוצאות הבחירות לאספה הלאומית צפויות לקבוע לא רק מי ישלוט בפרלמנט בשנים הקרובות, אלא גם מי יכהן כראש הממשלה: מועמד "האיחוד הלאומי" לתפקיד הוא ברדלה בן ה-28, ואם היא תהיה המפלגה הגדולה בפרלמנט, הישג ריאלי מאוד בהתחשב בתוצאות אמש, יהיה מצופה מהנשיא מקרון להטיל עליו את המשימה. עם זאת ברדלה הבהיר כי יקבל עליו את ראשות הממשלה רק אם מפלגתו תשיג רוב מוחלט בפרלמנט, כלומר תגרוף יותר מ-50% מהמושבים, משום שרק כך יוכל לקדם את הרפורמות שהוא רוצה לקיים.
יצוין כי על אף ההישג האדיר של הימין הקיצוני אמש, מתוצאות ההצבעה אי אפשר עדיין להסיק בבירור כיצד יתחלקו 577 המושבים באספה הלאומית, והתוצאה הסופית תיוודע רק בתום ההצבעה בסיבוב השני, ביום ראשון הקרוב. כל מושב באספה מוקצה למחוז בחירה מסוים, וכדי לנצח בסיבוב הראשון באותו מחוז צריך מועמד לגרוף יותר מ-50% מהקולות. מצב כזה נחשב נדיר, וברוב המרוצים יידרש קרב מכריע בעוד שישה ימים, שבו יוכלו להשתתף רק מי שקיבלו 12.5% לפחות מהקולות בסיבוב הראשון, ואם אין כאלה – השניים שהגיעו למקומות הראשונים. מי שיגיע למקום הראשון בסיבוב השני, ינצח ויזכה במושב.
בשל השיטה הזו, ייתכן כי אף שאחד מכל שלושה צרפתים הצביע אתמול לימין הקיצוני, מספר המושבים שתגרוף "האיחוד הלאומי" לא ישקף זאת: לקראת הסיבוב השני צפויות מפלגות מסוימות לכרות בריתות ולהסיר את מועמדותם של נציגיהן במחוזות בחירה שבהם קטנים סיכוייהם לנצח, כדי לאפשר למצביעים המתונים להתלכד סביב מועמד הנחשב מתון וכך לגבור על מועמד הימין הקיצוני. בעבר כבר הצליחו תרגילים טקטיים כאלה למנוע ניצחונות ממועמדי ימין קיצוני, ונשאלת השאלה אם כעת, כשהתמיכה במפלגתה של לה פן עמוקה ורחבה יותר, ינחלו הצלחה דומה.
דאגה גם מהשמאל הקיצוני: "לא נקרא להצביע להם"
כבר אמש, עם פרסום המדגמים, הכריזו ראשי "החזית העממית החדשה" מהשמאל וברית המרכז של הנשיא מקרון כי יסירו את מועמדות נציגיהם במחוזות שבהם יש למועמדים אחרים סיכוי טוב יותר לנצח את מועמדי "האיחוד הלאומי". איש השמאל הקיצוני ז'אן-לוק מלנשון, מנהיג מפלגת "צרפת שאינה נכנעת" שידוע כפרו-פלסטיני והואשם בעבר באנטישמיות, היה מהראשונים להודיע על הסרת מועמדויות שכאלה, והצהיר: "ההנחיות שלנו פשוטות וברורות: שלא יהיה שום קול נוסף ל'איחוד הלאומי'". מקרון מצדו קרא למצביעים להתאחד סביב מועמדים שאין ספק כי הם "רפובליקנים ודמוקרטים" כדי לחסום הן את מועמדי "האיחוד הלאומי" והן את מועמדי השמאל הקיצוני.
גם שר האוצר של מקרון, ברונו לה מר, שלל הבוקר את האפשרות שהוא ואנשיו יקראו לבוחרים להצביע למועמדים ממפלגתו של מלנשון, אפילו אם אלה יהיו היחידים שיש להם סיכוי ריאלי למנוע ניצחון של אנשי הימין הקיצוני. לה מר אמר שגם מפלגתו של מלנשון היא סכנה למדינה, ואף שמחנה מקרון יעודד את המצביעים להצביע למועמדי שמאל מסוימים במחוזות שבהם תוסר מועמדותם של אנשי מרכז, הוא לעולם לא יקרא להצביע ל"צרפת שאינה נכנעת".
העובדה שהימין הקיצוני מוצא עצמו הפעם מול שני מחנות יריבים ולא רק מול מחנה אחד עשויה להגדיל את סיכוייו לצלוח את האתגר, וגם הוא כבר עורך את החישובים הפוליטיים. כמה חברי פרלמנט ממפלגתם של לה פן וברדלה קראו הלילה למועמדים מטעם המפלגה הרפובליקנית מהימין המתון שסיכוייהם לנצח נמוכים לפרוש כדי להגדיל את סיכוייהם של מועמדי "האיחוד הלאומי". בניגוד למפלגות אחרות, המפלגה הרפובליקנית טרם הבהירה כיצד בכוונתה לנהוג. למועמדים שצלחו את הסיבוב הראשון יש אפשרות להודיע עד מחר בערב אם יתמודדו בסיבוב השני.
יצוין כי לפי רוב המדגמים אמש, נכון לעכשיו "האיחוד הלאומי" אכן צפויה להשיג רוב בפרלמנט, אבל רק סוקר אחד חזה לה נכון לאתמול רוב מוחלט, של 289 מושבים לפחות, והסיכויים שתשיג אותו נראים נמוכים. גם מהצהרתו של ראש הממשלה גבריאל אטאל אמש שלפיה "יש למנוע מהימין הקיצוני להשיג רוב מוחלט" השתמע שהוא מאמין שהיא בדרכה להשיג רוב רגיל באספה הלאומית. עד כה הוכרעו 37 מהמושבים לטובת "האיחוד הלאומי" ו-32 לטובת "החזית העממית" מהשמאל, וההערכה הרווחת היא שיתקבל פרלמנט תלוי, שבו לשום גוש אין רוב, ושבעוד כשנה וחצי צרפת תלך שוב לבחירות.
"טרגדיה צרפתית", "אחרי השוֹק - גבשו בלוֹק"
בלילה, אחרי פרסום התוצאות, התאספו בכיכר הרפובליקה בפריז כמה אלפי מפגיני שמאל כדי למחות ולהביע זעזוע מהן. בשלב מסוים התפתחו עימותים בין כמה עשרות או מאות מתפרעים לבין כוחות הביטחון, ובתמונות מהזירה נראו בין השאר גדרות שהובערו וגז מדמיע שפיזרו השוטרים. בסרטונים נוספים נראו מתפרעים יורים זיקוקים לעבר שוטרים. בהפגנת המחאה של השמאל הרדיקלי בפריז נצפו שלא במפתיע גם דגלי פלסטין.
ההישג של לה פן ניצב הבוקר כמובן בראש הכותרות בתקשורת הצרפתית והבינלאומית. בשער העיתון "לה פיגרו" נכתב כי "הקרב הוא בין ברדלה למלנשון", וכותרת מאמר המערכת הייתה "טרגדיה צרפתית". כותרת העיתון "ליברסיון" הייתה: "אחרי השוֹק – גַבְּשו בלוֹק".
מי ששאבו הבוקר עידוד מההישג של הימין הקיצוני בצרפת הם בכירי הימין הקיצוני בשאר אירופה. ראש מפלגת הימין הספרדית Vox סנטיאגו אבסקל אמר כי מדובר ב"ניצחון לתקווה, לחופש ולביטחון של העם הצרפתי". סגן ראש ממשלת איטליה מתיאו סלביני, מנהיג מפלגת "הליגה", תקף את מקרון על שקרא למצביעים להתאחד נגד מועמדי לה פן בסיבוב השני ואמר כי מדובר במעשה לא דמוקרטי. מנהיג מפלגת הימין הפורטוגלית "שגה" אנדרה ונטורה כתב: "אירופה מתעוררת! בקרוב זו תהיה פורטוגל!".
הקריאה של אמבפה לא עזרה: הימין הקיצוני עשה היסטוריה
הבחירות לאספה הלאומית נתפסות כרגע היסטורי עבור צרפת: בשום שלב מאז מלחמת העולם השנייה לא היה הימין הקיצוני קרוב כל כך להקים בה ממשלה, ועל רקע זה התגייסו בשבועות האחרונים ידוענים רבי-השפעה, בהם כוכב נבחרת צרפת בכדורגל קיליאן אמבפה, כדי להזהיר את הבוחרים ממתן כוח ל"קיצונים". נסיקת "האיחוד הלאומי" באה כשברקע שורת הצלחות של מפלגות ימין קיצוני ברחבי האיחוד האירופי, בין השאר בהולנד, באיטליה ובגרמניה, והיא מדאיגה מאוד את בריסל. על חשיבות הבחירות בעיני הצרפתים מלמד שיעור ההצבעה אתמול: לפי נתונים סופיים, 66.7% מבעלי זכות הבחירה נתנו את קולם בסיבוב הראשון, שיעור ההצבעה הגבוה ביותר בסיבוב זה מאז 1997.
הבחירות לאספה כלל לא היו אמורות להיערך השנה, אבל בחודש שעבר הדהים הנשיא מקרון כשהודיע על הקדמתן בעקבות התבוסה שנחלה מפלגתו מול הימין הקיצוני בבחירות לפרלמנט האירופי. מקרון ראה בכך הצבעת אי-אמון בממשל הנוכחי, אבל הכרזתו על בחירות בזק נתפסה כהימור גדול: הוא יצא אליהן בתקווה שלנוכח התדהמה מעליית הימין הקיצוני בבחירות האירופיות ייצאו הכוחות המתונים בהמוניהם לקלפי כדי להרחיק את הקיצונים מהשלטון. בעקבות התוצאות אמש כעת הוא עלול למצוא עצמו נאלץ לחלוק את השליטה עם אותו ימין קיצוני, המתנגד בתוקף למדיניותו.
במסגרת חלוקת הכוח המסורתית בצרפת הממשלה היא שמחזיקה ברוב הסמכויות הנוגעות לענייני פנים, ואילו הנשיא הוא ראש הצבא וזה שזוכה להשפעה הגדולה ביותר במדיניות החוץ. עם זאת חלוקת הכוח בענייני חוץ אינה חד-משמעית, ועובדה זו יכולה רק לסבך עוד יותר את המצב אם מקרון ימצא את עצמו עם ראש ממשלה מהימין הקיצוני. מאז מלחמת העולם ידעה צרפת שלוש תקופות כהונה שבהן הנשיא וראש הממשלה השתייכו למחנות פוליטיים יריבים, אך מעולם לא היה הפער ביניהם גדול כמו זה שבין מקרון לאנשי "האיחוד הלאומי". מצב כזה צפוי לפגוע קשות במעמדו של מקרון בצרפת ובעולם וביכולתו להתנהל ביעילות.
מפלגתם של לה פן וברדלה כבר הודיעה כי תסכים לקבל על עצמה את הקמת הממשלה רק אם תזכה ברוב מוחלט בפרלמנט. כדי לזכות ברוב מוחלט כזה צריכה "האיחוד הלאומי" שהיא ובעלי בריתה יגרפו 289 מושבים לפחות. אם תזכה ברוב המושבים אך לא ברוב מוחלט היא עדיין תוכל להקים ממשלת מיעוט, אך לדבריה כך לא תוכל לקדם את הרפורמות שבהן היא רוצה, ולכן תסרב.
ברדלה רה"מ? "אכבד את הנשיא – ואעמוד על שלי"
מפלגת "האיחוד הלאומי" ידועה כמפלגה המתנגדת לבוא המהגרים, במיוחד המוסלמים, וניצחון ברור שלה עשוי לגרום גם לאי-ודאות בנוגע לעמדתה של צרפת כלפי המלחמה באוקראינה. למפלגה יש קשרים היסטוריים לרוסיה, לה פן הביעה בעבר בהזדמנויות שונות עמדות פרו-רוסיות, ואף שכעת אומרת "האיחוד הלאומי" כי תסייע לאוקראינה להגן על עצמה מפני מוסקבה – היא גם הציבה קווים אדומים, למשל סירוב להעביר לקייב טילים ארוכי טווח או לשלוח חיילים צרפתים לאוקראינה, צעד שמקרון דווקא לא שלל. ברדלה כבר אותת כי אם יתמנה לראש הממשלה, בכוונתו לקרוא תיגר על עמדותיו של מקרון בעניינים בינלאומיים שונים.
נוסף על כך הצהירה מפלגת "האיחוד הלאומי" על כוונה להגדיל את השקעות המדינה, ובין השאר פקפקה בזכאותם של אנשים מסוימים שנולדו בצרפת לאזרחות צרפתית, והביעה רצון לצמצם את זכויותיהם של אזרחים צרפתים בעלי אזרחות כפולה. מבקריה טוענים כי מדובר בפגיעה בזכויות אדם בסיסיות, המאיימת על האידאלים הדמוקרטיים של צרפת.
בתגובה ראשונה לתוצאות אמש אמרה לה פן כי העם הצרפתי הציב את "האיחוד הלאומי" בחזית ו"למעשה מחק את מחנה מקרון". שותפה ברדלה אמר כי ההצבעה בסיבוב השני תהיה מהחשובות בהיסטוריה של צרפת, וכי אם ישיג רוב מוחלט בפרלמנט וייבחר לראש הממשלה הוא יהיה ראש הממשלה של כל הצרפתים – וינהג בכבוד בנשיא אך גם יעמוד על שלו.