הבית התחתון של הפרלמנט הפולני אישר אמש (יום ד') הצעת חוק שלדברי האופוזיציה נועדה להשתיק ערוץ חדשות בטלוויזיה שנמצא בבעלות אמריקנית ונוקט קו ביקורתי נגד ממשלת פולין. הצעת החוק הסעירה את הפוליטיקה הפולנית במשך כמה שבועות, וכעת היא מציבה את ורשה על מסלול התנגשות עם וושינגטון – אחת מבעלות בריתה החשובות ביותר. באירופה רבים רואים בחוק עוד סימן לכרסום בדמוקרטיה הפולנית.
עוד לפני אישור החוק הזהירה ארה"ב את פולין מפני מצב שבו ורשה תסרב לחדש את רישיונו של ערוץ הטלוויזיה TVN24, שנמצא בבעלותה של קבוצת "דיסקברי". וושינגטון הבהירה כי אי-חידוש הרישיון עלול לפגוע בהשקעות עתידיות בפולין, ופוליטיקאים פולנים מהאופוזיציה טענו כי הצעת החוק מאיימת על חופש העיתונות. החוק שקודם מחזק את האיסור על חברות מחוץ לאזור הכלכלי האירופי לשלוט בערוצי טלוויזיה בפולין, ואמש הוא זכה לרוב של 228 מחוקקים בבית התחתון מול 216. עשרה חברי פרלמנט נמנעו.
ערוץ TVN24 שייך לרשת TVN, הנמצאת בבעלות קבוצת "דיסקברי" האמריקנית דרך חברה הרשומה בהולנד. צורת הבעלות הזו אפשרה עד כה לערוץ לעקוף את האיסור על חברות לא-אירופיות להחזיק ביותר מ-49% מהמניות בחברות תקשורת פולניות. החוק החדש קובע כי הסדר שכזה יהיה אסור מעתה, והוא נחקק זמן קצר לפני המועד האחרון לחידוש רישיונו של TVN24 – שיפקע ב-26 בספטמבר.
אף שעקרונית החוק אמור למנוע מבעלים לא-אירופים בכללם לשלוט בחברות תקשורת בפולין, בפועל הוא ישפיע בטווח הזמן המיידי רק על TVN, ולכן הוא נתפס כחוק המכוון נגדה. הוא יחייב את "דיסקברי" למכור את הבעלות שלה על הערוץ. מקבוצת "דיסקברי" נמסר אמש כי "החוק הוא התקפה על עקרונות הליבה הדמוקרטיים של חופש הביטוי ועל עצמאותה של התקשורת, והוא מפלה באופן ישיר את TVN ואת 'דיסקברי'". דובר הממשלה פיוטר מולר טען מצדו כי מדובר בחוק שאינו שונה מחוקים הקיימים במדינות אחרות באיחוד האירופי.
הרוב גויס ברגע האחרון, עימותים ליד הפרלמנט
TVN24 הוא מקור חדשות עיקרי עבור פולנים רבים, ובשנים האחרונות חשף הערוץ לא פעם התנהלות לא כשרה מצד פקידי ממשל. תומכיה של ממשלת פולין רואים בו ערוץ מוטה המותח ביקורת לא הוגנת על הממשלה. TVN הוא יעד ההשקעות הגדול אי-פעם של גורמים אמריקנים בפולין: הוא נקנה בשני מיליארד דולרים על-ידי חברת Scripps Networks Interactive לפני שנמכר ל"דיסקברי".
ממשלת הימין של פולין, מדינה קומוניסטית לשעבר, הואשמה בשנים האחרון שוב ושוב בפגיעה בערכים הדמוקרטיים בארצה – בין השאר בתקשורת ובמערכת המשפט. הצעדים שנקטה הציבו אותה על מסלול התנגשות עם האיחוד האירופי, וקירבו אותה למדינות כמו הונגריה, שאף כי היא חברה באיחוד האירופי – נתפסת על-ידי רבים בו כמדינה הנמצאת תחת שלטון אוטוריטרי מצד ראש הממשלה ויקטור אורבן ומפלגתו.
מפלגת השלטון של פולין חותרת זה שנים להפקעתם של כלי תקשורת פולניים מידי אזרחים זרים, והיא טוענת כי מדובר בהכרח עבור הביטחון הלאומי של פולין. סילוקם של הבעלים האמריקנים של TVN משוק התקשורת הפולני יהיה ניצחון גדול עבורה, אחרי שרק בשנה שעברה קנתה חברת הנפט הממשלתית של פולין קבוצת תקשורת גדולה אחרת.
ההצבעה בפרלמנט הפולני נערכה בתום יומיים של טלטלה פוליטית, שבמהלכה פיטר ראש הממשלה את סגנו אחרי שזה הביע התנגדות לחוק הטלוויזיה החדש. זמן קצר לפני ההצבעה עוד נראה כי למפלגת השלטון אין רוב בבית התחתון בעד החוק – אבל בסופו של דבר היא הצליחה לגייס רוב שכזה. ההצבעה על החוק עוררה מתח גם ברחוב הפולני: מפגינים התאספו אמש מול הפרלמנט, וכמה מהם התעמתו עם שוטרים ונעצרו.
בלינקן לנשיא פולין: אל תחתום על חוק ניצולי השואה
חוק הטלוויזיה שאושר אמש בבית התחתון יעבור כעת לעיון הסנאט, שם יש לאופוזיציה רוב קטן. הסנאטורים יוכלו להציע שינויים בחוק ולעכב את אישורו, אולם בסופו של דבר יוכל הבית התחתון לאשר אותו כרצונו. לאחר מכן יועבר החוק לחתימת הנשיא אנדז'יי דודה.
החוק הפולני נחקק באותו הערב שבו אושר בפרלמנט גם החוק שיקשה על יהודים לתבוע בחזרה רכוש שנגזל על-ידי הנאצים ולא הושב להם על-ידי פולין אחרי מלחמת העולם השנייה. חוק זה קומם לא רק את ארה"ב אלא גם את ישראל, ומכיוון שהוא כבר אושר בסנאט – כעת הוא מועבר לחתימתו של הנשיא. אם זה יחתום עליו – יושלם תהליך החקיקה. שר החוץ יאיר לפיד גינה אמש את אישור החוק, ואמר כי הוא פוגע בזיכרון השואה ובזכויות הקורבנות. מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן הביע הלילה דאגה עמוקה מאישור החוק, וקרא לנשיא פולין שלא לחתום עליו.
ארה"ב היא אחת מבעלות בריתה החשובות ביותר של פולין במערב, במיוחד בצל החשש המתמיד בוורשה מפני ניסיונות התפשטות רוסיים ואיום של מוסקבה על ביטחונה של פולין. הסיוע הצבאי של וושינגטון לפולנים מעורר לעתים קרובות זעם ואיומים מצד הקרמלין, ובין ארה"ב לפולין מתקיים תיאום ביטחוני הדוק.