אחרי הביקורת הציבורית: הקואליציה הורידה מסדר היום את החוק הצרפתי, שהציעה ח"כ טלי גוטליב מהליכוד, לתיקון חסינות חברי הכנסת. הסיבה: התנגדותה של מפלגתו של שר החוץ גדעון סער, הימין הממלכתי, להצעה. למרות זאת, ההצבעה ככל הנראה תעלה בכל זאת בשבוע הבא.
1 צפייה בגלריה
טלי גוטליב גדעון סער
טלי גוטליב גדעון סער
גוטליב וסער
(צילום: יואב דודקביץ',)
מדובר בהצעת חוק שקובעת שנבחר ציבור יהיה חסין מפני חקירה או תביעה אזרחית, וכי כדי לפתוח בחקירה יידרש רוב של 90 חברי כנסת. שלשום פנתה ח״כ אפרת רייטן (העבודה) ליועצת המשפטית של הכנסת, עו"ד שגית אפיק, וכתבה כי גוטליב בניגוד עניינים וביקשה לפסול אותה מלקדם את החוק.
עו"ד אפיק פנתה ליו"ר הכנסת אמיר אוחנה במכתב, שבו התייחסה לצורך בגילוי נאות ובהתחייבות ח"כ גוטליב, שציינה בפניה כי כוונתה היא שההסדר המוצע בהצעת החוק יחול רק תעתיד.
בשל כך, ואף על פי שההצעה הורדה מסדר היום, ח"כ גוטליב הקריאה גילוי נאות במליאה - והציגה את הצעת החוק. זאת, בין היתר, גם בדומה למה שנעשה במקרים דומים קודמים. רייטן, שפנתה כאמור ליועמ״שית בכנסת בעניין הצעת החוק והמציעה, צעקה לעברה "את בניגוד עניינים מוחלט! אתם מבזים את הכנסת".
גוטליב טענה במליאה: "החוק שאני מציעה נולד רק בגלל שהיועמ"שית עושה שימוש לרעה בכוח שלה. אם לא היה קורה המקרה הפרטי שלי, לא הייתי יכולה לנסח את ההצעה הזאת. היועמ״שית מנסה ליצווק תוכן מהו מילוי תפקידו של חבר כנסת ומהו לא. היחידים שיכולים לקבוע מה במסגת תפקידם, הם חברי הכנסת. אנחנו סומכים על עצמנו שנוכל לתת דוגמה, לחשוף דברים שחשוב לחשוף אותם".
לאחר מכן עלתה לדוכן ח״כ נעמה לזימי מהעבודה, שאמרה: "יש פה חבורת משוחתים, שמחוקקים חוקים כדי להגן על עצמם ממשפט. טלי גוטליב, לחסום כביש עם מפגינים שמתריעים על ריסוק הדמוקרטיה זה לא אותו דבר - אתם מחריבים את הנורמות של המקום הזה ואנחנו נלחמים בכם".
ח״כ אפרת רייטן, שפנתה ליועצת המשפטית של הכנסת באשר לניגוד העניינים שמצויה בו ח״כ גוטליב, אמרה ״העובדה שכנגד חברת הכנסת המציעה היחידה של הצעת החוק, נפתח הליך של חקירה פלילית והליך אזרחי של תביעת דיברה, זה בדיוק מה שקבע המחוקק שאסור לחבר כנסת ליזום, להוביל ולהיות שותף בהצעות שיש לו בהן עניין אישי״.
כמו כן, היועצת המשפטית לכנסת הסבה את תשומת ליבם של כלל חברי הכנסת לחובת הגילוי הנאות במצב של עניין אישי בהצעת חוק כלשהי וכן בהצעת החוק דנן.
החוק השנוי במחלוקת, שאושר ביום ראשון בוועדת השרים לענייני חקיקה לפני המשך קידומו במליאת הכנסת, קובע כי חוק החסינות לחברי כנסת יתוקן כך שלא תיפתח חקירה פלילית או תביעה אזרחית נגד חבר כנסת - אלא אם הכנסת תאשר זאת ברוב של 90 חברי כנסת, ורק במקרים שבהם המעשה לא נעשה במסגרת מילוי תפקידו.
ח"כ רייטן כתבה ליועצת המשפטית של הכנסת: "ביום רביעי אמורה ההצעה לעלות להצבעה בקריאה טרומית. לפי ההצעה לא יהיה ניתן לפתוח בחקירה פלילית או לנהל הליך אזרחי נגד חבר כנסת, אלא אם 90 ח"כים הצביעו על הסרת חסינותו לאחר שהשתכנעו שהמעשה או ההתבטאות נשוא התביעה או החקירה לא נעשו במילוי תפקידו".
רייטן ציינה בפנייתה את תביעת לשון הרע שהגישה פעילת המחאה פרופ' שקמה ברסלר נגד ח"כ גוטליב שעדיין מתבררת בבית המשפט המחוזי בלוד. לדברי רייטן, הצעת החוק שמקודמת על-ידי גוטליב אמורה לכאורה לחול גם על הליך זה. בנוסף מציינת רייטן את העובדה שהיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הורתה למשטרה לפתוח בחקירה פלילית נגד ח"כ גוטליב בחשד ל"גילוי מידע סודי", בעקבות הציוץ שפרסמה ברשת X שבו חשפה את זהות בן זוגה של ברסלר כאיש שב"כ.