נער מוסלמי בן 15 בשם איסלאם חלילוב זכה אתמול (שבת) לתשבחות ברחבי רוסיה והוכרז כגיבור, אחרי שהתברר כי הציל יותר מ-100 בני אדם מהטבח באולם המופעים Crocus City Hall ליד מוסקבה, שבו נרצחו ביום שישי בערב לפחות 137 בני אדם. חלילוב, שעבד במשרה חלקית באגף שמירת החפצים באולם, התעשת שניות אחרי שראה גבר נורה מול עיניו – וכִיוון את הניצולים ליציאת חירום, שדרכה נמלטו.
בסרטון מרגעי הטבח בסוף השבוע נראה חלילוב מוביל את הצופים דרך המדרגות: "מכאן, מכאן, מכאן. כולם, לכו בכיוון הזה. כולם לשם", הוא נשמע אומר להם. בדיעבד סיפר כי כשהוא ועמיתיו שמעו רעש מוזר מהקומה הראשונה של האולם חשבו תחילה שמדובר בחבורה רועשת של צופים, אבל בהמשך הבינו שמדובר ביריות ובאנשים מבוהלים.
"הבנתי שאם לא אפעל – אאבד את חיי ואת חייהם של רבים אחרים", אמר. "הראו לנו בעבר לאן לכוון את הצופים אם קורה משהו – אז ידעתי לאן לקחת אנשים כדי להציל אותם". הוא עצמו יצא אחרון, כדי לוודא שאיש לא נשאר מאחור. למרות מעשה הגבורה, הוא מודה שפחד מאוד: "אני עדיין בהלם. ראיתי איש נורה לנגד עיניי. אני לא יכול להפסיק לחשוב על זה". חלילוב צפוי לזכות בעיטור כבוד מטעם כוחות הביטחון של רוסיה.
ברחבי רוסיה ציינו אתמול יום אבל בעקבות הפיגוע, שאת האחריות לו נטל ארגון הטרור דאעש. מלבד 137 הנרצחים גם נפצעו בפיגוע 182 בני אדם, ומצבם של יותר מ-50 מהפצועים מוגדר עדיין קשה או אנוש, כך שמספר הנרצחים הסופי במתקפת הטרור, שכבר עכשיו היא הקטלנית ביותר שידעה רוסיה זה שנים, עלול עוד לטפס. גם הנשיא ולדימיר פוטין הדליק היום נר זיכרון לקורבנות, בנובו-אוגריויו, אחד ממעונות הנשיא בפרברי מוסקבה.
ארבעת המחבלים שביצעו את הפיגוע נתפסו בחיים, ומלבדם נעצרו עוד שבעה בני אדם בחשד למעורבות במתקפה. אמש הובאו לפחות חלק מהמחבלים לדיון בהארכת מעצרם בבית משפט במוסקבה, שם הוגשו נגדם כתבי אישום. הם הובאו תחת אבטחה כבדה, כשאנשי הביטחון מאלצים אותם ללכת בגב כפוף עד 90 מעלות ויותר, וכשידיהם קשורות מאחור.
אחד המחבלים הוכנס לאולם בעיניים קשורות, וכשהסרט הוסר מעיניו נגלה סימן שחור על עינו האחת, תוצאה של חבלה. ביממה האחרונה פורסמו ברשת תמונות שבהן נראים אנשים בלתי מזוהים תוקפים את המחבלים אחרי שנתפסו, ולכאורה מענים לפחות את חלקם. לא ברור אם יש להן קשר לכך.
משפחות רוסיות לא מעטות עדיין מחכות לעדכונים על גורל יקיריהן הנעדרים. רשויות הבריאות במוסקבה הודיעו אתמול כי החלו במלאכת הזיהוי של גופות באמצעות דגימות DNA, וכי יידרשו להן שבועיים לפחות להשלמת התהליך.
אחד מבני המשפחה שאינם יודעים את נפשם מרוב דאגה הוא איגור פוגדייב, שמחפש נואשות מידע על גורלה של אשתו, יאנה, שהלכה לצפות בהופעה באולם בליל הטבח. היא הספיקה לשלוח לו שתי תמונות מתוך המקום, אבל מאז תחילת המתקפה לא ענתה להודעותיו. כשאיגור שמע שמחבלים פתחו שם בירי מיהר אל האולם, אבל לא מצא אותה.
"הסתובבתי, חיפשתי, שאלתי את כולם, הראיתי תמונות שלה", הוא מספר. "אף אחד לא ראה כלום, אף אחד לא יכול היה לומר כלום". משם המשיך לבתי החולים, אבל לא מצא את שמה של רעייתו בין הפצועים או ברשימות ההרוגים שזוהו. איגור מסרב להאמין שאשתו נרצחה, ומאז שעזב את בית החולים טרם חזר הביתה. "לא יכולתי להיות לבד יותר, זה קשה לי מאוד, אז נסעתי לחברים. לפחות עכשיו אהיה עם מישהו".
פורסם לראשונה: 22:42, 24.03.24