במג"ב לא אהבו אתמול (שני) את האופן שבו הזדרז צה"ל לפרסם את ממצאי התחקיר הראשוני על מות הנערה ג'אנה זכארנה (16) בג'נין שלשום. "זה נמהר וחסר ראיות", טענו קצינים בכירים במג"ב. "איך אפשר לקבוע 'בסבירות גבוהה' שהיא נהרגה מאש כוחותינו?".
גם הצלף שלפי צה"ל פגע בנערה אמר למפקדיו בתחקיר שירה רק לעבר דמות אחת שפתחה לעברו באש. בלי להכריע מי צודק בשאלה, מה שברור הוא שקיימת בעיית תיאום בין צה"ל למג"ב.
דובר מחלקת המדינה נד פרייס התייחס הבוקר לתקרית, ואמר כי "זה אירוע טרגי. זה אירוע שובר לב בכל פעם שאתה שומע על אזרח שנהרג במבצעים מסוג זה. אנחנו מבינים שצה"ל מבצע חקירה על מה שקרה. אנחנו מקווים לראות לקיחת אחריות במקרה זה. שמתי לב שראש הממשלה היוצא לפיד הביע את תנחומיו למשפחתה של זכארנה. מותה הטרגי מגיע על רקע ההסלמה באלימות בגדה המערבית".
פרייס הוסיף כי יש "עלייה מדאיגה במקרי מוות ופציעות של פלסטינים וישראלים, לרבות פציעות של ילדים רבים וכעת מותה של נערה פלסטינית. אנחנו שבים ומדגישים את הצורך של כל הצדדים לנקוט בצעדים להפחתת ההסלמה. חיוני שהצדדים עצמם ינקטו פעולה דחופה כדי למנוע אובדן חיים גדול עוד יותר".
במבצע שלשום בערב בג'נין, כוח המסתערבים נכנס רכוב כדי לעצור מבוקשים. הפעולה הזו במחנה הפליטים ארכה פחות משלוש דקות והמבוקש הבכיר נעצר בקלות יחסית, אולם כמו בכל המבצעים האחרונים, בשלב הקיפול נפתחה לעבר הלוחמים אש כבדה ממספר רב של מקורות ירי. הלוחמים השיבו אש למקורות הירי.
החילוץ, שפעל לפי התוכנית, נמשך כשעה וכלל התמקמות של שתי חוליות קלעים על שני מבנים. הירי כלפי הלוחמים היה משמעותי וקלע של הימ"ס, מעוטר ומנוסה, זיהה שתי דמויות על גג, אחת מהן חמושה שפתחה באש. מהתחקיר הראשוני עולה כי הקלע ירה מטווח של כ-100 מטרים שמונה קליעים לעבר הדמות, וככל הנראה פגע בשוגג בנערה שניצבה ליד.
הצלף הוא לוחם מנוסה, מקצועי ומעוטר שפגע בנערה שלא בכוונה. בצבא אמרו כי היא כלל לא הייתה אמורה להיות בזירת לחימה שכזו ולצלם את הפעילות. לדברי מקור צבאי, כל צבא אחר היה מסיים תקרית כזו עם עשרה הרוגים לפחות. בצבא ציינו כי ג'נין הפכה לאלימה ולרוויית מטענים ומצלמות, שמתעדות את כניסת הלוחמים ומסייעות למחבלים ללמוד את שיטות הפעולה שלהם ולהגיב במהירות באש כבדה.
"הטענה כי כוחות הביטחון ירו לעבר בלתי מעורבים באופן מכוון הינה מופרכת וחסרת בסיס. כוחות הביטחון ימשיכו לתחקר ולפעול לבירור נסיבות האירוע", נמסר מצה"ל. "צה"ל ומפקדיו מצרים על כל פגיעה בבלתי מעורבים, גם כאלו המצויים בסביבת קרב ובחילופי האש בקרבת המחבלים החמושים. כוחות הביטחון ימשיכו לפעול לסיכול טרור בכל מקום שיידרש תוך מאמץ להימנע מפגיעה בבלתי מעורבים".
התקרית הקשה מלמדת כמה דברים: הלחימה ביהודה ושומרון, בדגש על ג'נין, קשה, מורכבת ומסוכנת עוד יותר מאז שהחל מבצע שובר גלים; מעורבות האזרחים החפים מפשע בזירות גבוהה גם אחרי התקרית שבה נהרגה העיתונאית שירין אבו עאקלה; וכן שצה"ל הפיק לקחים מהאירוע הזה, ערך תחקיר מהיר, ובתוך 12 שעות מרגע שהועלו הטענות לקח אחריות – תוך שהוא מסביר שמדובר בשגגה שיכולה להתרחש בזירת לחימה כל כך סבוכה, ולא הסתבך בשקרים מיותרים.
מדובר באחת השנים המדממות ביותר ביהודה ושומרון: 31 נרצחים יהודים וכבר 151 הרוגים פלסטינים. בשטחי יו"ש, בדגש על ג'נין, מתנהלת מדי לילה לחימה של ממש שגובה מחירים יקרים, ולדברי קצין בכיר, אלמלא הזהירות שבה נוקט צה"ל בהשוואה לכל צבא אחר שנלחם בסביבה אורבנית דומה, היקף ההרוגים לא היה עומד על 151 מתחילת השנה (מתוכם 132 שעסקו בפעילות טרור, לפי שב"כ), אלא גבוה הרבה יותר.
מתחילת השנה נפתחו 47 תיקי מצ"ח - חקירות פליליות בעקבות חשדות למעשים אסורים, 32 מהן על הרג פלסטינים ו-15 על פגיעה או אלימות והשפלה. כמות כתבי האישום תסתכם ככל הנראה בנתון חד-ספרתי.
גורמים בכירים בצה"ל אמרו כי מדובר במספר נמוך בהשוואה להיקף האירועים, מה שמלמד כי המקרים הללו הם חריגים. מנגד ישנם מפקדים בכירים שסבורים כי ניתן היה לצמצם את מספר הנפגעים החפים מפשע או את הרג הפעילים שהיו מעורבים בטרור, וניתן היה לפצוע אותם לפי הוראות הפתיחה באש. אותם קצינים סבורים כי מעגל ההלוויות, סוכות האבלים, ופעולות הנקם הפלסטיניות לא מסייעים לעצירת גל הטרור.
אלא שזו המציאות שעימה מתמודד צה"ל והוא ימשיך להיכנס למחנות הפליטים כדי לסכל טרור ולעצור מחבלים שביצעו פיגועים או מתכננים לבצע כאלה. מאחר שאין אופק מדיני, הרשות הפלסטינית מאבדת משילות ולמעשה אין עם מי לדבר כדי לעצור את הגל הזה, שאינו מאופיין בארגוני טרור. הפעילות ההתקפית תימשך מתוך תקווה גם לרצף כישלונות בפיגועים, שגם הוא מדבק, ושהמחבלים הפוטנציאליים יבינו שגם סביבתם תשלם מחיר – כמו למשל הריסת בתים.