עימות נרשם היום (ראשון) בדיון בוועדת החוקה בין יו"ר הוועדה שמחה רוטמן למשנה ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד אביטל סומפולינסקי. בדיון בחלק השלישי של "חוק השפיטה", שיקשה על בית המשפט העליון לפסול חוקים רגילים, קטע רוטמן את סומפולינסקי וצעק לעברה שהיא "מתחמקת מלענות" על השאלות ששאל.
המשנה ליועמ"שית אמרה בדיון כי הצעתו של רוטמן לדרוש מבית המשפט העליון רוב של 15 שופטים מתוך 15 כדי לפסול חוק רגיל היא לא משהו שמוכר במדינות אחרות. "הרכיב של הסכמה פה אחד של הרכב מלא זה משהו שלא מוכר ממדינות אחרות וגם עצם קביעה של רוב מיוחד גם היא לא משהו מאוד נפוץ", אמרה סומפולינסקי. "אז זו דרך אחת שמאוד מצמצמת את האפשרות של בית המשפט להתערב בחוקים שפוגעים בזכויות שמעוגנות באמנה הבינלאומית".
עוד אמרה כי אי אפשר להתעלם מכך שהצעד הבא בחקיקה הוא פסקת התגברות. "אי אפשר להתעלם גם מהפרק הבא שאפילו במקרה הקצה של הקצה מאפשר לכנסת להתגבר מראש או בדיעבד על האפשרות של בית המשפט לתת מענה גם במקרה של קצה שבו גם קלו כל הקיצים", היא אמרה. לטענתה מדובר בהסדר שלא מאפשר לבית המשפט העליון לערוך ביקורת שיפוטית באופן אמיתי ואפקטיבי.
"נקודת המוצא שאנחנו חושבים שבהחלט משתקפת ממגמה כלל עולמית שאנחנו רואים גם במקומות של מדינות של לאן הן התפתחו בעשורים האחרונים ומה רואים במבט השוואתי כולל. תמיד אפשר להסתכל על מדינה כזו או אחרת ועל ההקשרים שלה וזה דיון שהוא אינסופי מבחינת המשפט ההשוואתי, אבל המודל המקובל במדינות דמוקרטיות הוא שיש ביקורת שיפוטית אפקטיבית ולהבנתנו ההסדר הזה הוא הסדר שלא מאפשר את הביקורת השיפוטית הזאת", אמרה סומפולינסקי.
רוטמן שאל "האם יש איזשהו כלל שמנחה אותך בשאלה מתי את קופצת למבחן השוואתי ומתי לא? כי אני לא הצלחתי לעקוב מתי מדברים על מה שקורה בישראל ומתי מה שקורה בעולם, אז אני אשאל גם אותך את אותה שאלה – אתם עושים כל הזמן 'רוב העולם, רוב העולם' – הרוב המוחלט של העולם זה מדינות שיש בהן בית משפט לחוקה. מבין המדינות שבהן אין בית משפט מיוחד לחוקה, שזה מיעוט המדינות, אנחנו מלכתחילה בקבוצת מיעוט בנושא הזה".
לאחר מכן שאל, "האם מצאת מדינה שבה הרוב הקואליציוני בוחר את השופטים ולבית המשפט אין בכלל סמכות לבטל חוקים, האם מצאת בסקירה ההשוואתית שלך?". סומפולינסקי השיבה: "בניסיון להביא שוב את בריטניה". רוטמן קטע אותה וצעק: "לא דיברתי על בריטניה! כי בבריטניה הקואליציה לא בוחרת את השופטים. את מתחמקת מלענות על השאלה שוב שוב". ח"כ קארין אלהרר התערבה אמרה: "אל תצעק עליה".
המשנה ליועמ"שית ניסתה להמשיך בדבריה תוך כדי הצעקות של רוטמן. "העמדה שלנו שבישראל המדינה שונה ואנחנו מסתכלים על האיזונים והבלמים במדינת ישראל ואנחנו חלוקים עליך ביסוד הדרישה". רוטמן שוב חזר על שאלתו האם נמצאה מדינה אחרת שבה בכלל אי אפשר לפסול חוקים ועדיין הקואליציה בוחרת את השופטים. "בניו זילנד, אם כל הרפורמה הזו רוצים להשוות את מדינת ישראל לניו זילנד? בסוף לבוא עם מדינה אחת". ח"כ טלי גוטליב אמרה: "אבל היא אמרה שהיא לא מצאה אף מדינה". רוטמן נזף: "כשבא לך את אומרת משפט עם סימן קריאה בצורה מטעה ומניפולטיבית".
רוטמן פנה שוב למשנה ליועמ"שית ותקף כי "כשאני שואל אותך שאלה פשוטה, לעניין ההשוואה הבינלאומית שאתם הצגתם, אז את פותחת בנאום של חמש דקות ללא הפסקה בלי לענות לשאלה המאוד פשוטה. אני אענה בעצמי – יש יותר ממדינה אחת בעולם שגם הקואליציה בוחרת את השופטים וגם נדרש פה אחד לבטל חקיקה וגם פסקת התגברות, ויש הרבה יותר ממדינה אחת בעולם שלשופטים אין שום סמכות לבטל חקיקה. העובדה שאני צריך להגיד את זה ולא את היא אות קלון. מגיעה נציגה של היועמ"שית, שהיא ראתה שהסקירה לא מצאה חן בעיניה ואז היא שולחת אותך להציג אותה בצורה מטעה לציבור. הדבר הזה הוא שערורייה".
חברי כנסת מהאופוזיציה זעמו על ההתנהלות כלפי המשנה ליועמ"שית. "אתה גם משפיל אותה ומתייחס אליה בגסות ובאלימות", אמר ח"כ עופר כסיף. "במקום לתת ביקורת לגיטימית, אתה מתנהג בצורה אלימה. זו בושה וחרפה. דבר אליה בכבוד".