המורדים הסורים הודיעו היום (שבת) כי השתלטו על מחוז קוניטרה, הממוקם סמוך לגבול עם ישראל. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה גם היא על כיבוש המחוז מפי שני גורמים בקרב המורדים ומפי גורם רשמי במשטר הסורי. כמו כן, הכוחות המתנגדים למשטרו של הנשיא בשאר אסד הכריזו כי השתלטו גם על העיר א-סנמין, שבאזור הכפרי של דרעא, בדרום סוריה, הממוקמת כ-20 קילומטרים דרומית לעיר הבירה דמשק.
המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, ארגון אופוזיציה למשטר אסד הפועל מלונדון, דיווח כי המשטר הסורי איבד שליטה על מחוז דרעא. המורדים הודיעו כי הם הגיעו גם לתדמור שבמרכז סוריה, שם חוסלו לפחות 82 פעילים ומפקדים במיליציות הפרו-איראניות ובארגון חיזבאללה הלבנוני בתקיפה חריגה שיוחסה לישראל בחודש שעבר.
מקור באופוזיציה הסורית אמר לתחנת הטלוויזיה הקטארית "אל-ג'זירה": "התחלנו בפעילות צבאית מיוחדת בכמה צירים כדי להיכנס לדמשק". סוכנות הידיעות הצרפתית AFP דיווחה כי כוחות הצבא הסורי נסוגים מעיירות הנמצאות כ-10 קילומטרים מהבירה דמשק.
מוקדם יותר הודיע צבא סוריה כי הוא "מציב מחדש את כוחותיו" בערים דרעא וא-סווידא שבדרום המדינה. אתר החדשות "קול הבירה", המזוהה עם האופוזיציה הסורית, דיווח כי צבא אסד והמיליציות הפרו-איראניות בסוריה החלו לסגת מאזור תדמור ומאזורים נרחבים במדבר הסורי. לפי האתר, גורמי מיליציות פרו-איראניות מרוכזים במקדשי א-סידה זינב וא-סידה רקיה בדמשק, אחרי שפונו מאזורים שונים.
קודם לכן דיווח אתר החדשות על נסיגה של כוחות הצבא מהערים דרעא וקוניטרה. בדיווח נוסף נכתב כי חיזבאללה נסוג גם הוא מהאזור הכפרי של קוניטרה. גורם המקורב לארגון הטרור אמר כי חיזבאללה שלח 2,000 לוחמים לגבול לבנון-סוריה באזור העיר אל-קוסייר.
ערוץ הטלוויזיה הסעודי "אל-חדת'" דיווח מפי מקור ביטחוני בעיראק כי מאות מחברי המיליציות הפרו-איראניות נסוגו מסוריה לכיוון מעבר הגבול אל-קאים, המחבר בין סוריה ועיראק. לפי דיווח אחר בסוריה, המורדים ניהלו משא ומתן עם כוחות משטר אסד בשדה התעופה א-תעלה הסמוך לא-סווידא שבדרום המדינה, ולבסוף השתלטו עליו ללא עימותים.
ראמי עבד א-רחמן, מנהל המרכז הסורי למעקב אחר זכויות אדם, אמר בריאיון כי הקרב על חומס הוא גורלי עבור המשטר ועבור המורדים. "ברגע שחומס תיפול המשטר ייפול", ציין. השליטה על חומס עשויה לאפשר למורדים לנתק את הכביש הראשי המוביל לחוף הסורי, מעוז השלטון העלאווי. אמש הגיעו המורדים לשערי חומס, ואמרו כי הם קוראים "בפעם האחרונה" לכוחות אסד לערוק - לפני שייכנסו לעיר.
סוכנות הידיעות האיראנית "אירנא" דיווחה כי שרי החוץ של איראן, רוסיה וטורקיה נפגשים בקטאר במטרה לדון במצב בסוריה. טהרן, מוסקבה ואנקרה מעורבות מאז 2017 בהסכם "אסטנה", ששם לו למטרה להסדיר את המצב הפוליטי בסוריה, ששחקנים בינלאומיים רבים משפיעים על המתרחש בשטחה. בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה מפי שני מקורות במיליציות הדרוזיות בסוריה כי צבא אסד נסוג מרוב מחוז א-סווידא, שמאוכלס ברובו בידי בני העדה הדרוזית, וכי שדה תעופה צבאי באזור עדיין נותר בשליטת המשטר.
במקביל, חבר ועדת הביטחון בפרלמנט האיראני יעקב רזאזאדה אמר כי " עלי לאריג'אני, יועצו של המנהיג העליון עלי חמינאי, ביקר אתמול בסוריה ונפגש עם הנשיא בשאר אסד".
השליח האמריקני המיוחד עמוס הוכשטיין, שניהל את המגעים להפסקת אש בין ישראל לחיזבאללה, אמר כי "מה שקורה כעת בסוריה יוצר חולשה חדשה בקרב ארגון הטרור, מפני שהוא מקשה על העברת נשק מאיראן, שלפי הסימנים מתרחקת מאסד". הוא התייחס גם למצב בלבנון, אחרי הפסקת האש: "לא השמדנו את חיזבאללה. אולי הארגון לא חזק כדי לתקוף את ישראל או לתמוך באסד, אבל הוא עדיין לא נכנע. ארה"ב צריכה לעלות שלב בתמיכתה בצבא לבנון, וכמוה כולם". לדבריו, "קריסת סוריה איננה הפתעה - אבל בפעמיים האחרונות שתי מעצמות גדולות נחלצו לעזרתה".
לאחר שאסד איבד בשבוע שעבר את חלב ואתמול את חמה, המורדים – שבראשם ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" – התקרבו מאוד לחומס. אבל עוד לפני כיבוש חומס, הודיעה אמש האופוזיציה הסורית כי לראשונה מאז 2011 נכנסו אנשיה לעיר דרעא – שבה החל אז המרד באסד. גורמים בקרב המורדים אמרו כי ההשתלטות על דרעא הסמוכה לגבול ירדן הושגה תחת הסכם שיאפשר נסיגה בטוחה של הצבא, מבלי לפגוש בבכיריו ובאנשי אסד באזור.
במקביל, דווח ב"וול סטריט ג'ורנל" כי גורמים מצריים וירדניים הפצירו באסד לעזוב את המדינה ולהקים "ממשלה גולה". הוא עדיין בסוריה, אבל רבים מבני משפחתו כבר לא שם. לפי הדיווח, המבוסס על גורמי ביטחון וגורמי ערביים, בשבוע שעבר אשתו אסמה וילדיהם עזבו לרוסיה, והגיסים עזבו לאמירויות.
דובר צה"ל הודיע הבוקר כי בהתאם להערכת המצב הוחלט על תגבור כוחות נוסף למשימות הגנה במרחב רמת הגולן, בסמוך לגבול סוריה. "תגבור הכוחות יאפשר את חיזוק ההגנה במרחב, והיערכות הכוחות לתרחישים שונים בגזרה". תגבור הכוח יהיה בהיקף של כמה גדודים סדירים, מעורב חי"ר, שריון והנדסה, לרמת הגולן, בנוסף לגדוד שעלה אתמול.
על רקע ההתפתחויות, הושלם אתמול תרגיל מטכ"לי בצפון בקעת הירדן ובדרום רמת הגולן, שבמסגרתו תרגל אגף המבצעים הקפצת כוחות כוננות מטכ"ליים באוויר וביבשה, ובחן את זמן ואופן התגובה שלהם לאירוע מתפרץ בזמן אמת. דובר צה"ל מסר כי התרגיל נועד לדייק את התיאום בין כוחות היבשה לכוחות האוויריים, ובכך לטייב את קצב ואיכות המענה המהיר לתרחישים השונים בזמן אירוע מתפרץ. בתרגיל השתתפו לוחמים מההכשרות והטייסות השונות, שחלקם נשארו ברמת הגולן כדי לתגבר במשימות אמת בהגנה בגבול סוריה.
אתמול אישר דובר צה"ל, אחרי הפרסום ב-ynet, כי "הוחלט על תגבור כוחות אוויריים וקרקעיים בגזרת רמת הגולן". הוא הוסיף: "צה"ל עוקב אחרי האירועים ונערך לכל תרחיש בהתקפה ובהגנה, לא יאפשר איום סמוך לגבול ישראל, ויפעל לסכל כל איום על אזרחי מדינת ישראל".
פורסם לראשונה: 12:49, 07.12.24