בוושינגטון ובבריסל מביטים הלילה (בין שבת לראשון) בדאגה מזרחה, וחוששים שהפור כבר נפל – ורוסיה החליטה לפלוש לאוקראינה. השיחה שקיים אמש נשיא ארה"ב ג'ו ביידן עם עמיתו הרוסי ולדימיר פוטין נתפסה ככלי כמעט אחרון שיישלף במסגרת הניסיונות למנוע ממוסקבה לצאת למתקפה, והעובדה שגם שיחה זו לא הובילה לתוצאות ממשיות מגבירה את הפסימיות. בסוף השבוע, נזכיר, דווח כי המודיעין האמריקני מעריך שפוטין כבר החליט על פלישה, וכי זו עשויה להתבצע ביום רביעי הקרוב.
על סף מלחמה באירופה – העדכונים מסוף השבוע:
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר האוקראיני
• ישראל החמירה אזהרת המסע. בנט: צאו מיד מאוקראינה
• "פוטין לא מהמר": תרחישי הפלישה, והפשרות שנשקלות
• שגרירות ארה"ב תפונה. קייב: "נילחם על ארצנו"
• "ביידן למנהיגי נאט"ו: פוטין החליט לפלוש"
השיחה בין ביידן לפוטין נמשכה 62 דקות, ובסיומה מסר הבית הלבן בהודעה רשמית כי ביידן "דיבר עם פוטין כדי להבהיר לו שאם רוסיה תפלוש לאוקראינה, ארה"ב ובעלות בריתנו יגבו ממנה מחיר כבד ביותר". לפי הבית הלבן, ביידן אמר לפוטין שפלישה רוסית תגרום ל"סבל אנושי נרחב" ותפגע במעמדה של רוסיה בעולם, והוא הפציר בנשיא רוסיה לבחור במקום זאת בדרך של הפחתת-המתיחות ושל דיפלומטיה. הנשיא האמריקני, כך נמסר בהודעה, אמר לעמיתו הרוסי שארה"ב מוכנה לדיפלומטיה – אבל גם ל"תרחישים אחרים".
לאחר מכן, שלא בהודעה רשמית, הודה גורם בכיר בממשל האמריקני כי השיחה בין ביידן לפוטין לא הובילה לשינוי מהותי. בחלוף זמן קצר הגיבה גם רוסיה על השיחה, כשיורי אושקוב, בכיר בקרמלין, מסר שפוטין אמר לביידן כי מוסקבה לא קיבלה מארה"ב שום "תשובה מהותית" על העניינים המרכזיים ברשימת הדרישה שהעבירה לוושינגטון בדצמבר האחרון, בעניין פריסת הכוחות באירופה והתרחבות נאט"ו מזרחה. אושקוב טען כי בשיחה ביידן חזר בעיקרם על הרעיונות שארה"ב כבר העלתה בשבועות האחרונים, ולא הציג חידוש כלשהו. הבכיר הרוסי ציין כי מוסקבה סיימה בימים האחרונים לנסח את תגובתה על מסמך-התשובות שהגישה לה ארה"ב, וכי היא תכריז עליה בקרוב.
המועד שבו התקיימה השיחה בין ביידן לפוטין מעיד על תחושת הבהילות במערב: פוטין רצה במקור שהשיחה תיערך רק מחר, אולם ביידן לחץ להקדימה, אחרי שהמודיעין האמריקני זיהה עוד ועוד סימנים לכך שרוסיה מתכוונת לפלוש כבר בתוך ימים אל השכנה. אמש אמר אושקוב כי העובדה שביידן התעקש שהשיחה תוקדם נובעת מכך ש"ההיסטריה הגיעה לשיאה", כשכוונתו להלך הרוחות במערב. לדבריו, "האזהרות מפלישה רוסית ממשמשת ובאה הגיעו לרמות חדשות של אבסורד".
הונגריה נגד סנקציות אירופיות על רוסיה
רוסיה, נזכיר, ריכזה בחודשים האחרונים יותר מ-140 אלף חיילים סמוך לגבולות אוקראינה, ובקייב ובמערב טוענים כי היא נערכת לפלוש למדינה, בתירוץ של רצונה להגן על המורדים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה מפני הצבא האוקראיני. מוסקבה מכחישה זאת בתוקף. המערב סבור שרוסיה משתמשת באוקראינה כקלף מיקוח נגדו: כאמור מוסקבה העבירה לאחרונה לארה"ב רשימת דרישות ביטחוניות על רקע דאגתה מהתפשטות נאט"ו מזרחה, עד לסמוך לגבולות רוסיה. בין השאר היא דורשת בהן שלברית הצבאית המערבית הזו לא יצורפו עוד מדינות ממזרח היבשת, בכלל זה אוקראינה, ושכוחות נאט"ו יוסגו מכמה מדינות במזרח שבהן הם כבר נמצאים כעת. נאט"ו דוחה את הדרישות הללו על הסף, וחושדת שעל רקע זה עומדת רוסיה לתקוף באוקראינה.
בסוף השבוע, בצל הדיווחים שגדלים הסימנים כי מלחמה תפרוץ כבר בשבוע הקרוב, הודיעו שורה ארוכה של מדינות כי הן מפנות דיפלומטים שלהן מאוקראינה וקראו לאזרחיהן לצאת ממנה. גם ישראל נמנתה עם המדינות הללו. אמש הייתה חברת התעופה ההולנדית KLM לחברה הראשונה המודיעה כי היא משעה את כל הטיסות שלה לאוקראינה וממנה. בסוף השבוע גם פורסם כי לפי ההערכות של הממשל בוושינגטון, במקרה של מלחמה בין מוסקבה לקייב ייהרגו בין 25,000 ל-50,000 אזרחים, לצד 2,000 עד 5,000 חיילים אוקראינים ו-3,000 עד 10,000 חיילים רוסים.
ראש ממשלת הונגריה וקיטור אורבן הזהיר אמש כי פלישה של רוסיה לאוקראינה עלולה להוביל גם לגל של מאות אלפי פליטים שינסו לחצות את הגבול לארצו. אורבן, מנהיג ימין המתנגד נחרצות לכל סוג של הגירה לתוך האיחוד האירופי, קרא לצדדים למצוא פתרון בדרכי שלום. לצד זה הביע התנגדות לתוכניתו של האיחוד האירופי להטיל סנקציות על רוסיה.
אורבן נחשב לאחד המנהיגים הקרובים ביותר לפוטין בתוך האיחוד האירופי, ובפגישה עם הנשיא הרוסי בקרמלין בשבוע שעבר הוא קרא להגדיל את משלוחי הגז מרוסיה אל האיחוד ושיבח את שיתוף הפעולה הגובר בין ארצו לבין מוסקבה. מאז שרוסיה סיפחה לידיה את חצי האי קרים מאוקראינה בשנת 2014 הביעה הונגריה בהנהגת אורבן באופן עקבי התנגדות לסנקציות של האיחוד על מוסקבה, אם כי בסופו של דבר היא תמיד הצביעה בעדן. יצוין כי בניגוד למדינות אחרות במזרח אירופה ובמרכזה החברות באיחוד האירופי, הונגריה סירבה בשבועות האחרונים לאפשר לארה"ב לשלוח לשטחה חיילים אמריקנים כדי להפגין שרירים מול רוסיה. בודפשט הסבירה את הסירוב בכך שצבאה חזק מספיק כדי להגן על הונגריה במקרה הצורך.
בינתיים, גם לנשיא לשעבר של ארה"ב דונלד טראמפ יש מה לומר על ההתפתחויות בחזית הרוסית. בריאיון לרשת "פוקס ניוז" טען טראמפ כי הסיבה שפוטין נוהג בתעוזה רבה כל כך כעת היא שהוא צבר ביטחון עצמי רב יותר בעקבות הנסיגה הבהולה של ארה"ב מאפגניסטן. "אנחנו בעמדה ממש גרועה עכשיו", אמר טראמפ. "אני חושב שפוטין נעשה הרבה יותר שאפתני. אני חושב שבמשך תקופה מסוימת הוא רצה לנהל משא ומתן, אבל כשהוא ראה את מה שקורה באפגניסטן – את הנסיגה הגרועה באופן בלתי ייאמן שבה ארה"ב הסיגה את הצבא שלה והשאירה לשימושו של הטליבאן ציוד בשווי 85 מיליארד דולר, וכמובן את המתים – כשהוא צפה בכל זה הוא צבר ביטחון".
יצוין כי טראמפ הוא שחתם עם הטליבאן על הסכם להסגת הצבא האמריקני מאפגניסטן, אולם הוא טוען כי אילו היה מכהן כנשיא בעת הנסיגה – היה מוודא שהיא נעשית באופן מסודר הרבה יותר מכפי שבוצעה תחת ביידן.
פורסם לראשונה: 23:57, 12.02.22