רצח רודף רצח: עשרה בני אדם פונו אתמול (יום חמישי) לבית החולים שמיר אסף הרופא, אחרי שנפצעו בפיגוע הפלילי ברמלה. מותם של ארבעה מהם נקבע זמן קצר לאחר מכן, ובבית החולים ממשיכים להיאבק היום על חייו של התינוק איסמעיל בן החודשיים שנפצע אנושות. לצידו, נותרה מאושפזת מהאירוע ילדה בת 6, שמצבה קל. האחראים לרצח עדיין מסתובבים חופשי, ובינתיים כבר נורה למוות הבוקר גבר נוסף כבן 50 בטירה.
לפי מד"א, הדיווח על הרצח בטירה התקבל בשעה 11:20 במוקד 101 במרחב ירקון. הפרמדיקים מוחמד מטר וסעיד מטר סיפרו כי "הגענו למקום וראינו גבר שוכב על הכביש כשהוא מחוסר הכרה ועם פציעות חודרות בגופו. ביצענו בו בדיקות רפואיות, אך הוא היה ללא סימני חיים ונאלצנו לקבוע את מותו במקום". המשטרה פתחה בחקירה ובסריקות אחר חשודים.
התינוק שנפצע אתמול ברמלה הוא בנה של לין מוגרבי, אמא בשנות ה-20 לחייה שאביה נורה למוות ברמלה לפני ארבע שנים. בפיצוץ, שנחשב כבר כעת לפיגוע תופת פלילי מהקטלניים בתולדות המדינה, נרצחו גם דועאא אבו חלאוה, בתה בת ה-8 סילא אבו חלאוה ואחיינה בן ה-10 מוחמד אבו חלאוה.
סגן מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבית החולים שמיר אסף הרופא, יואב פוגץ', אמר אתמול כי מיד עם קבלת הדיווח על הפיצוץ בשעה 17:00, הכריזו בבית החולים על אירוע רב-נפגעים בסדר גודל קטן. "אנחנו נלחמים על חייו של התינוק", הוסיף. "ליבנו עם המשפחות ביום טרגי ומורכב שכזה. אנחנו בטוחים שכוחות הביטחון ידעו למצוא את האחראים לכך, שייתנו את הדין על הפשעים הנוראיים הללו".
במקביל, כ-500 שוטרים השתתפו בשעות הבוקר המוקדמות בפעילות ממוקדת והתקפית במתחמי משפחות הפשע בשכונת ג'ואריש ברמלה, בשכונות בלוד ובכפר הבלתי-מוכר הסמוך דהמש. הכוחות ביצעו מעצרים ועיכובים, איתרו עשרות שב"חים פלסטינים ותפסו אמצעי לחימה ובכללם אקדח גלוק - אך לא תפסו חשודים ברצח.
לפעילות הצטרף השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, שבאופן תמוה גם נצפה בתיעודים בתוך בתי החשודים לצד ראש המטה שלו חנמאל דורפמן. לדבריו, "אני עוקב מקרוב אחר העבודה המסורה של המשטרה, של היחידות המיוחדות, כל מי שנמצא כאן עושה עבודת קודש. זו לא עבודה פשוטה, יש כאן מתחמים על גבי מתחמים. הפשע שכאן נבנה במשך שנים רבות. המשימה שלנו היא פשוט לחתוך לו את הראש, לעבוד קשה כדי להביא עוד ועוד תוצאות ולמנוע כמה שיותר אירועים כמו שראינו אתמול".
ואולם, בימי כהונתו של בן גביר שברו מספרי הנרצחים שיאים חדשים: 174 בני אדם נרצחו בחברה הערבית מתחילת השנה, ואם לא יהיה שינוי מגמה דרמטי ב-110 הימים שנותרו ל-2024, גם השנה, כמו קודמתה, תסתיים עם קרוב ל-250 נרצחים בחברה הערבית. במקביל, המספרים מדאיגים גם בחברה היהודית - כשבישראל כולה נרצחו מתחילת השנה 208 בני אדם. מתחילת חודש ספטמבר נרצחו 15 בני אדם, יותר ממחציתם במרחב שפלה - שם כבר במשך יותר מחצי שנה אין מפקד קבוע בגלל הווטו שהטיל על המינוי השר לביטחון לאומי, כשהמפכ"ל הקודם יעקב שבתאי המליץ למנות מפקד מרחב שעבר בדין סגל הפיקוד של המשטרה.
את חקירת האירוע ברמלה הטיל מפקד מחוז מרכז, ניצב אבי ביטון, על היחידה המרכזית במחוז, והנחה כי תחל בשכונת ג'ואריש בעיר אכיפה מוגברת נגד חשודים במעורבות בפיצוץ. בנוסף, הוא הורה לתגבר את הסיורים בגזרת שפלה בכלל ותחנת רמלה בפרט, כדי להגביר את תחושת הביטחון בקרב הציבור. כוחות גדולים של משטרה תועדו מסיירים ברחובות העיר והוצבו מחסומים משטרתיים בכניסות לשכונת ג'ואריש, שם מתגוררות המשפחות המסוכסכות.
בשלב זה הוטל איפול על החקירה וגם על סוג אמצעי הלחימה שגרם לפיצוץ - שהצית תוך שניות שריפה בחנויות הסמוכות לרכב שעלה באש. ראש אגף החקירות במשטרה, ניצב יגאל בן שלום שיפרוש בקרוב, סיפר על המראות המחרידים בזירה: "אחרי 41 שנים כשוטר, שבהן הייתי במאות זירות רצח ופיגועים, זאת אחת הזירות הכי קשות שראיתי. פשוט רצח בדם קר". המפכ"ל, רב-ניצב דני לוי, מבטיח שהמשטרה תבוא חשבון עם הפושעים שלא היססו להשליך רימון או מטען מתחת לרכב שהתפוצץ - ורצחו חפים מפשע.
אל מול ההבטחות של לוי, שנכנס ללשכת המפכ"ל לא מזמן, עומדת המציאות: מבין 173 הנרצחים בחברה הערבית, רק 20 מקרים פוענחו. היתר נותרו ללא כל התקדמות.
בכיר בעיריית רמלה אמר כי למשטרה אין פתרונות, ולכן על השב"כ להיכנס לתמונה. "שב"כ חייב להיכנס כבר לחקור, כדי שנבין כיצד קרה הפיצוץ האדיר הזה, שהרעיד את כל האזור", הוא אמר ל-ynet. הוא נזכר בפיצוץ המטען בשבוע שעבר, ליד גני ילדים. "חייבים את אנשי השב"כ. צריך להבין מה הם בדיוק סוגי המטענים שהתפוצצו וגרמו לרכבים להפוך בשברירי שניות ללפידי אש".
תושבת העיר, שפחדה להזדהות בשמה, אמרה: "מתי בן גביר והמשטרה יתעוררו? מה שאני רואה שמבחינתם הדם הערבי זול. בן גביר מתעסק בכלל בדברים אחרים ומפקיר את הפשיעה בחברה הערבית". השר מצידו העדיף גם אתמול, בזירת הפיגוע הפלילי הקשה, להאשים באוזלת היד של המדינה את היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה. היא, לטענתו, מונעת מעצרים מינהליים.
פורסם לראשונה: 08:56, 13.09.24