חברי הכנסת שנשארו מחוץ לממשלה מאתגרים את הממשלה מימין: חברי כנסת ופעילים מהליכוד הגיעו הבוקר (שני) למאחז חאן אל אחמר הסמוך למעלה אדומים ופנו לממשלה בדרישה לפנות את המאחז. העיתוי לא מקרי. בשבוע הבא צפויה המדינה להגיש את תשובתה לבג"ץ בנוגע לפינוי המאחז במסגרת עתירה שהגישה תנועת רגבים. בית המשפט קבע כי ההתיישבות במקום אינה חוקית, אך המדינה דחתה את פינוי המאחז בכמה הזדמנויות שונות, בעיקר בגלל לחץ בינלאומי.
"זו נקודת המבחן הראשונה של הממשלה הזו", אמר ח"כ דני דנון. "כמו שראינו ביום שישי האחרון את הזריזות והנחישות של הכוחות שפינו את מאחז "אור חיים", שבאו למלא את שלטון החוק, אני מצפה שנראה זאת גם כאן בפינוי המאחז הזה. אני פונה לנתניהו, זה רגע המבחן שלכם. כולם בוחנים אותנו. הציבור שבחר בנו ומצפה למדיניות ימין. אני מקווה שממשלת ישראל תאשר את פינוי המאחז, ותיתן לבית המשפט גם תאריך לפינוי".
גם חבר הכנסת יולי אדלשטיין, יו"ר ועדת חוץ וביטחון, אמר דברים דומים: "אסור לשכוח שרק בשנה שעברה יותר מ-5,000 מבנים בלתי חוקיים של פלסטינים נבנו בשטח C. אי הפינוי של חאן אל אחמר נותן מסר ברור לפלסטינים שאפשר להשתולל. יש אישור של בית המשפט לפנות, ויפה שעה אחת קודם. כל שנה שעוברת מוסיפים כאן מבנים, מרחיבים את הבנייה ובאים לכאן כל מיני תומכים. אני פונה מכאן לראש הממשלה ואומר הגיע הזמן לפעול. זה מה שצריך לקרות בשטח C, אנחנו בעלי הבית כאן".
בזמן נאומי חברי הכנסת, עשרות פלסטינים הגיעו לתמוך באנשי קהילת חאן אל אחמר עם דגלי פלסטין, וקראו לממשלה שלא לפנות את המקום. "אני לא זז מכאן. גם אם יבוא דחפור אנחנו נבנה שוב ושוב. אני בדואי וזו האדמה שלנו. אנחנו לא מפריעים לאף אחד", הסביר אבו סייף, תושב חאן אל אחמר.
בועז עידו, נציג הפורום "עוטף ירושלים" אמר: "לתושבים פה יש פתרון שהמדינה השקיעה בו מיליונים ונמצא ריק באבו דיס. יש כאן מעורבות של הרשות הפלסטינית והסתה לטרור. צריך לעשות לזה סוף, ואני מקווה שהפעם עם שר ביטחון כמו יואב גלנט, שהיה פה כמה פעמים, ובטח עם שר כמו בצלאל סמוטריץ' - הם יעשו את העבודה" .
אברהם בנימין מתנועת רגבים, הוסיף: "חאן אל אחמר הוא רק דוגמא קטנה. הפלסטינים פועלים לפי תוכנית מסודרת ומדינת ישראל ישנה על האף. יש כיום מעל ל-8,000 מבנים בלתי חוקיים של הפלסטינים בשטחי C. המדינה צריכה להתעורר ולטפל בבעיה הזו, שהיא בעיה לאומית-מדינית". זמן קצר לאחר שעזבו הפוליטיקאים את הגבעה עליה נאמו, הגיעו לאותו מקום עשרות פלסטינים, שתלו דגלים על עמודי החשמל וקראו קריאות לשחרור פלסטין.
מארגון "ידידי הג'האלין" נמסר בתגובה: "צריך מידה גדולה של ציניות כדי לקדם מאחזים בלתי חוקים סביב החאן ובו זמנית לדרוש את פינויו, למרות שהוא היה במקום לפני כל הישובים היהודים. בעוד שהמאחזים הישראלים זכו לאישורים, אף בקשה מתוך 12 התוכניות שהגישו הבדואים להסדרה לא אושרה. ארגוני הימין שחושבים שהשטח מיועד רק ליהודים ומתעלמים מקיומם של הבדואים במרחב, עלולים לסבך את המדינה ברמה הבינלאומית ועם בית הדין בהאג. ונקודה אחרונה: בשנה האחרונה המדינה קידמה תוכנית לחלופת מגורים, שנמצאת בסמוך לחאן על אדמות מדינה ולוקחת בחשבון את התרבות והצרכים של הבדואים. זה הזמן להסדיר בה את מגוריהם".
"שלום עכשיו" מסרו בתגובה כי "הפרובוקציה של חברי הקואליציה בחאן אל אחמר היא ניסיון ציני ושקוף לחמם את השטח, ולמנוע את הפינוי המתבקש של מאחזי האלימות והגזל של מתנחלים. אין כל סימטריה בין כובש לנכבש, וההשוואה בין פלסטינים בני המקום החיים בו משנות החמישים, לבין מתנחלים הפועלים כדי לנשל אותם, חסרת כל בסיס מוסרי ונועדה למנוע בעתיד כל סיכוי להסכם מדיני. על ממשלת ישראל להסדיר את היישוב ולעצור את הגירוש המיותר של חאן אל אחמר".
עינב חלבי השתתפה בהכנת הכתבה