צה"ל פרסם הבוקר (שלישי), שעות לאחר פתיחת מבצע "מגן וחץ", תיעוד מחיסול מפקד מרחב צפון רצועת עזה, חליל בהיתיני, וג'יאהד גנאם, מזכיר המועצה הצבאית של הג'יהאד, שניים משלושת הבכירים שנהרגו בתקיפה האווירית ברצועה הלילה. צפו בתיעוד האווירי של החיסולים בפתח הכתבה.
מבצע "מגן וחץ" - עדכונים שוטפים
בישראל עדיין ממתינים לתגובה מרצועת עזה, וראש הממשלה בנימין נתניהו קיים הערכת מצב עם שר הביטחון יואב גלנט וראשי מערכת הביטחון, בהם הרמטכ"ל הרצי הלוי, ראש המל"ל צחי הנגבי, ראש השב"כ רונן בר וראש המוסד דדי ברנע. הערכת המצב נמשכה כשעה. שר הביטחון גלנט שוחח בסיומה עם ראשי רשויות בעוטף עזה ואמר להם כי "עלינו להיות מוכנים לכל תרחיש, כולל למערכה ממושכת והרחבת טווחי הירי". לדבריו, "צה"ל וכוחות הביטחון ערוכים בכל האמצעים בכל החזיתות". עוד הוסיף גלנט כי "מערכת הביטחון תעניק כל סיוע שיידרש".
גורם בטחוני בכיר העריך כי הג'יהאד האיסלאמי יגיב על חיסול הבכירים ברצועה: "הם יגיבו, למרות שהם בהלם". דובר הזרוע הצבאית של הג׳יהאד האיסלאמי, אבו חמזה, אמר במקביל כי "הכיבוש ביצע פשע לא אנושי. נמשיך בדרך שסללו השהידים. הדרך הזו שבסופה יהיה סוף לאויב ומפקדיו". הוא שלח רמז בנוגע לעתיד: "אנחנו מזמינים את עמנו להתאזר בסבלנות ולתמוך בהתנגדות, כדי להתנגד לציונים". גם ב"חדר המשותף, של ההתנגדות הפלסטינית, שבראשו עומד חמאס שיגר איום: "בעודנו מתאבלים על חללי עמנו, אנו מטילים על האויב הפושע את האחריות המלאה להשלכות על הפשע הפחדני הזה, ועל הכיבוש ומנהיגיו שיזמו את התוקפנות להיערך לשלם את המחיר".
הגורם הביטחוני הבכיר בישראל התייחס ללחצים מצד גורמים פוליטיים, ובראשם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ואמר כי "אחרי ירי הרקטות היה לחץ להגיב. המסרים שלנו היו שהרתעה לא עושים מהבטן, אלא מסתכלים על המצב בצורה קרה". לדבריו, "ראש הממשלה כבר ביום רביעי בצהריים הנחה את מערכת הביטחון להכין תגובה. האמירה הייתה לבצע פעולה שבאה חשבון עם מי שביצע את הירי, ועוצרת מגמות עתידיות. נערכנו ביום חמישי ושישי דיונים, וחיכינו לתנאים מבצעיים טובים שיביאו לסיכול ופגיעה קטנה ככל האפשר בילדים".
הגורם הוסיף: "אלה אנשים שהנחו לירות על שדרות באמצע היום, כשיש תלמידים בבתי הספר והגנים". הוא התייחס לתרחישים עתידיים ואמר כי "המדיניות היא לסכל כל נסיון לפגוע. אנחנו מעריכים שהם יגיבו, וערוכים בהגנה ומכינים חבילות התקפיות. הרעיון לא להגיע להסלמה רחבה, רוצים להיות מדויקים. נשאף להשאיר חמאס בחוץ, אך מוכנים להגיב אם נידרש". עוד העריך כי "לחמאס אין אינטרס להצטרף. לא כל פעם צריך להקריב אנשיו על ארגון שמופעל על ידי איראן, ופועל בניגוד לאינטרס של חמאס".
בערב תתקיים כידוע ישיבה של הקבינט המדיני ביטחוני, לאחר שרוב שריו מודרו ממידע על אודותיה של הפעולה הצבאית, שבה השתתפו כ-40 כלי טיס שונים. חברי הקבינט גם לא אישרו גם את חידוש הסיכולים הממוקדים. הגורם התייחס גם לכך ואמר כי "גם לנוכח לקחי 'עלות השחר', היה תהליך סדור. ביום חמישי שר הביטחון קבע שהסבירות שהפעולה הצבאית שתביא למלחמה נמוכה. המזכיר הצבאי של רה"מ אבי גיל תיקף את זה שוב מול שאר הגורמים ובשיח עם היועמ"שית גלי בהרב-מיארה התקבל אור ירוק".
לדבריו, כבר כעת, עוד לפני התגובה מרצועת עזה, מתקיימים מגעים למניעת הסלמה. "לא רצים למתווכים. ישראל היא לא פיון, אלא מדינה עם יכולות. כרגע יש אמירה ברורה שיש לה גם השפעות על כלל הזירות. גם המל"ל, שב"כ, צה"ל ומשרד החוץ בשיח דיפלומטי מהבוקר כדי להסביר את הפעולה - והמסר שלנו הוא שישראל לא מחפשת להרוג אנשים, אבל מי שירה על אזרחי ישראל ויפר שגרה בדרום - אז יש גבול לסבלנות שלנו".
התקיפות ברצועת עזה נמשכו גם לאחר מכת הפתיחה הראשונית, שבה חוסלו שלושת הבכירים. מטוסי ומסוקי קרב של צה"ל תקפו אתרים לייצור אמצעי לחימה, בהם סדנאות לייצור רקטות בחאן יונס, וכן אתר ששימש גם לייצור רכיבי בטון ששימשו לבניית מנהרות טרור. כמו כן, הותקפו שישה מתחמים צבאיים של הגיהאד האיסלאמי, רובם שימשו כמחסני אמצעי לחימה וכתשתיות לוגיסטיות של הארגון. בנוסף, הותקפה עמדה צבאית של הג'יהאד בדרום הרצועה. הפלסטינים דיווחו גם על ירי פגזים מהים.
נשיא המדינה יצחק הרצוג בירך את צה"ל וכוחות הביטחון "על הפעולות המקיפות והאינטנסיביות לסיכול הטרור והגנה על מדינת ישראל ואזרחיה. יש בפנינו אתגרים בטחוניים רבים שמחייבים אותנו לנהוג באחריות".
בפעולה הלילית ברצועה, לפי משרד הבריאות בעזה, נהרגו בסך הכול 13 בני אדם, "בהם ארבעה ילדים וארבע נשים", ו-20 נפצעו, שמחציתם ילדים ונשים. לפי דיווחים פלסטינים, נהרגו בין היתר בתו בת החמש של בהיתיני, רעייתו של גנאם ובני משפחתו של טארק עז א-דין, האחראי על הכוונות פעולות הג'יהאד באיו"ש מרצועת עזה שחוסל גם כן.
בנוסף, דווח על תקיפות ברפיח, בחאן יונס ובשכונת סג'עייה בעזה. משרד החוץ הפלסטיני גינה את המבצע בעזה והגדיר אותו "פשע נתעב" במשרד ציינו כי מדובר ב"הרחבה של המלחמה הגלויה של הכיבוש נגד העם הפלסטיני וזכויותיו הלאומיות הצודקות והלגיטימיות, והמשך ניסיונות ממשלת ישראל לייצא את המשברים שלה לזירה הפלסטינית".
דובר צה"ל, תת-אלוף דניאל הגרי, אמר בריאיון לאולפן ynet כי ההחלטה על חיסול הבכירים הגיעה לאחר הירי המאסיבי לדרום בשבוע שעבר. "איתרנו וחיפשנו לראות בוודאות מי הגורמים האחראים לירי, וכבר באותו לילה רצינו לפעול, אבל לא היה לנו את התנאים", הסביר. לדבריו, "הדרג המדיני אישר לנו את החלופות המבצעיות ומאז אנחנו כבר במשך כל לילה מחכים לתנאים המיטביים ביותר והלילה היו התנאים המיטביים ביותר לביצוע פעולה".
תא"ל הגרי ציין כי "מדובר פה על שלושה פעילים, שניים גרים בבנייני מגורים שונים בלב העיר עזה, אחד מהאזורים הצפופים בעולם, ועוד אחד ברפיח. היכולת להרכיב פאזל כזה, מודיעיני מבצעי, אמ"ן, שירות ביטחון כללי, תכנון מבצעי של חיל האוויר, למעלה מ-40 כלי טייס בשמים לאיתור ולתקיפה. פעולה זאת היא פעולה מאוד מורכבת".
הוא התייחס לאפשרות התגובה מארגוני הטרור ברצועה ואמר כי "אנחנו מנסים לראות ולהבין מה עתיד לקרות. אנחנו ערוכים להגיב לכל תרחיש ולכל התפתחות. בזמן שאנחנו מדברים, אנחנו עכשיו עושים מבצע מעצר בלב הקסבה של שכם. זה אירוע מאוד מורכב יחד עם שירות הביטחון הכללי. מבצע שהתכלית שלו היא למנוע טרור ולעצור פעילי טרור לפני ביצוע פיגועים".