באיראן נמשכת גם היום (ה') המחאה הסוערת בעקבות מותה של הצעירה מהסא אמיני, במהלך מעצרה על ידי משטרת המוסר בגלל שעטתה חיג'אב בניגוד לחוקי הצניעות ברפובליקה האיסלאמית, ונראה שככל שההפגנות מתפשטות כך גם הדיכוי שלהן מסלים. אחר הצהריים דיווח ארגון זכויות אדם בשם Iran Human Rights, שמקום מושבו באוסלו, כי 31 אזרחים נהרגו מירי של כוחות הביטחון האיראניים. התקשורת הממלכתית במדינה דיווחה היום רשמית על 17 הרוגים מאז שפרצו ההפגנות בסוף השבוע האחרון, לפני שישה ימים. מניין ההרוגים של התקשורת הממלכתית כולל גם אנשי כוחות ביטחון שנהרגו, ולא רק מפגינים.
משטר האייתוללות מכחיש באופן רשמי שאנשיו פותחים באש לעבר המפגינים שנהרגו, והאשים "ארגוני טרור" במותם של כמה מהם, אך סרטונים שהופצו ברשתות החברתיות מחזקים את הטענות שלפיהן אנשי כוחות הביטחון פתחו באש חיה, לצד ירי מרובי אוויר או שימוש בגז מדמיע וזרנוקי מים. מאיספראיין שבצפון איראן הופץ הלילה סרטון שבו נראה איש כוחות הביטחון יורה לעבר מפגין שקרע את תמונתו של המנהיג העליון עלי חמינאי, ומתבריז הופץ סרטון שבו נראה צעיר מדמם וצועק לעזרה אחרי שלכאורה נורה על ידי אנשי כוחות הביטחון.
התקשורת האיראנית מדווחת כי בין ההרוגים גם שלושה מאנשי הבסיג', ארגון צבאי-למחצה של מתנדבים הכפוף למשמרות המהפכה. לפי הדיווחים אחד מהם נדקר למוות בעיר משהד שבצפון-מזרח המדינה, ולפי סוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" איש בסיג' נוסף נורה למוות בעיר קזבין על ידי "מתפרעים ואנשי כנופיות". בסרטון שהופץ ברשתות החברתיות נראים מפגינים בצפון-מזרח איראן צועקים "אנחנו נמות, אנחנו נמות - אבל ניקח בחזרה את ארצנו", בעודם עומדים מול תחנת משטרה שעולה באש. גם בטהרן הבירה דווח על תחנת משטרה שהוצתה.
מהסא הוכתה, או קיבלה התקף לב?
המחאה באיראן פרצה כאמור בעקבות מותה של אמיני בת ה-22, שנעצרה בטהרן על-ידי משטרת המוסר ביום שלישי לפני כשבוע, כשבאה לביקור בבירה האיראנית עם בני משפחתה. עדי ראייה סיפרו לאביה שהשוטרים הכניסו אותה בכוח לניידת, והעילה למעצרה הייתה שלא עטתה כראוי את כיסוי הראש שלה. במהלך המעצר נכנסה אמיני לתרדמת, וביום שישי נקבע מותה בבית חולים בטהרן.
משפחתה טוענת שהוכתה במהלך מעצרה, אך משטרת טהרן מכחישה זאת ומתעקשת שהצעירה עברה התקף לב בזמן המעצר. כדי לאשש זאת פרסמה בסוף השבוע צילומי אבטחה שבהם נראית אישה שזוהתה כאמיני מתמוטטת. אביה של אמיני טען כי בתו הייתה בריאה וכי אחרי מותה הבחין בחבלות על גופתה. לדבריו גם פינויה לבית החולים התעכב מאוד. גוף של חוקרים עצמאיים המקושר לאו"ם מסר היום כי לפי הדיווחים שהגיעו לידיו הצעירה הוכתה קשות על ידי אנשי משטרת המוסר, אבל הוא לא סיפק לכך הוכחה כלשהי - וקרא לחקירה בלתי-תלויה שבה ייבחנו נסיבות הפרשה.
חוקי השריעה האיסלאמיים, שנאכפים באיראן מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, מחייבים נשים לכסות את שיערן וללבוש בגדים ארוכים ולא-צמודים. נשים שמפירות את החוק מסתכנות במעצר, בנזיפה פומבית או בקנס. למרות זאת רבות מהן מפירות את הכללים הללו ולובשות בגדים צמודים וכיסויי ראש בצבעים שונים. הן מושכות אותם לאחור כדי לחשוף כמה שיותר משיערן. בחודשים האחרונים, על רקע עלייתו לשלטון של הנשיא השמרני-קיצוני איברהים ראיסי, דווח על החמרה באכיפת כללי הצניעות: באו"ם מדווחים כי משטרת המוסר הגבירה את פעילותה במהלך 2022, ומוקדם יותר החודש אף התפארו השלטונות בטהרן כי עצרו 300 בני אדם בחשד שלקחו חלק בקמפיין נגד החובה על נשים לעטות כיסוי ראש.
בימים הראשונים של המחאה היא התמקדה במחוז כורדיסטן בצפון-מערב איראן, שממנו הגיעה אמיני, אך בימים האחרונים היא התפשטה כבר ל-50 ערים ברחבי המדינה, וכעת כבר מוגדרת כגדולה ביותר מאז המהומות הקשות שפרצו שם בעקבות המשבר הכלכלי של 2019. המפגינים קוראים להפלת משטר האייתוללות, ונשים רבות תועדו מסירות את כיסוי הראש שלהן ומציתות אותו. "מוות לדיקטטור", בהתייחסות לחמינאי, היא סיסמה פופולרית במיוחד בקרב המפגינים.
כמו ב-2019, אז נהרגו מאות מפגינים מאש חיה של כוחות הביטחון, גם כעת מפעיל משטר האייתוללת דיכוי נוקשה. היום פרסמו משמרות המהפכה של איראן הצהרה שבה טענו כי מאחורי ההפגנות עומדים "אויביה" של איראן, והבטיחו ש"המזימה לחבל במדינה נועדה לכישלון". משמרות המהפכה קראו בהודעתם לנקוט יד קשה במפגינים: "אנחנו פונים לרשויות החוק בדרישה לחשוף את המסיתים ומפיצי שמועות הכזב ברחבי הרשת וגם ברחוב. על הרשויות לחשוף את מי שמהווה סכנה ליציבות הציבור ולפעול נגדו במלוא הנחישות ובהגינות - למען יראו וייראו".
במסגרת ניסיון הדיכוי של המחאה, וכפי שכבר עשתה במחאות קודמות בעבר, איראן מגבילה כעת את הגישה של תושביה לרשת האינטרנט, וגולשים מדווחים שם על קושי רב להתחבר לרשתות חברתיות כגון אינסטגרם או ווטסאפ.
בצל גל ההפגנות באיראן, ראש הקהילה היהודית במדינה הומאיון שמח קרא היום לחברי הקהילה שלא להגיע לבתי הכנסת, והודיע שאלה ייסגרו החל מהערב ו"עד להודעה חדשה". החשש שם הוא שיהודים ייעצרו בדרכם לבית הכנסת או בחזרה ממנו ויואשמו אולי בליבוי ההפגנות. נשיא הקהילה היה בעבר חבר פרלמנט ונחשב מקורב למשטר האייתוללות.