שליט בלארוס אלכסנדר לוקשנקו נקט בסוף השבוע צעד מתריס נוסף, כשהגיע לאזור הגבול עם פולין, שם מכונסים זה כמה שבועות אלפי מהגרים המנסים להסתנן תחת חסותו אל האיחוד האירופי, והפציר בהם לעבור את הגדר לתוך השטח הפולני. "אם אתם רוצים ללכת מערבה, לא נעצור אתכם, לא נחנוק אתכם ולא נכה אתכם", אמר לוקשנקו, ומאות מהגרים הריעו לו. "זה תלוי בכם. קדימה, תעברו".
משבר המהגרים במזרח אירופה – עוד כתבות:
• עיראק: נחזיר מהגרים מבלארוס; לוקשנקו: הם לא רוצים
• בשל המשבר: טורקיה ועיראק אוסרות טיסות למינסק
• "אתם לא חוזרים": כך דוחף הדיקטטור מהגרים לאירופה
• פולין מאשימה את פוטין בניסיון פלישת המהגרים
האיחוד האירופי, נזכיר, מאשים את לוקשנקו, המכונה "הרודן האחרון באירופה", ביצירה מכוונת של משבר הומניטרי בגבול בין ארצו לבין מדינות השוכנות במזרח האיחוד: בשבועות האחרונים התאספו בצד הבלארוסי של הגבול עם פולין, החברה באיחוד האירופי, אלפי מהגרים, רובם ממדינות במזרח התיכון כמו עיראק ואפגניסטן, והחלו לנסות לחצות את הגבול במטרה להגיע בסופו של דבר למדינות המערב העשירות, ובראשן גרמניה. בין המהגרים לכוחות הביטחון הפולניים התגלעו עימותים אלימים, ולוקשנקו הואשם כי הוא "מייבא" בכוונה תחילה מהגרים עניים מעיראק וכי אנשיו מלווים אותם אל הגבול עם פולין, כדי לנקום באיחוד על יחסו לבלארוס.
האיחוד האירופי הטיל מאז השנה שעברה שורה ארוכה של סנקציות על המשטר בבלארוס: הסנקציות הללו הוטלו בעקבות הדיכוי האלים של מחאת ההמונים נגד משטר לוקשנקו לאחר הבחירות לנשיאות באוגוסט 2020, בחירות שבהן הוכרז לוקשנקו כמנצח. הבחירות ההן היו לחלוטין בלתי-הוגנות, וההערכה היא שגם התוצאות שהוכרזו בהן היו מזויפות. הסנקציות הרחיקו עוד יותר את לוקשנקו מהמערב וקירבו אותו אל בעלת בריתו המסורתית, רוסיה של הנשיא ולדימיר פוטין. במערב יש הטוענים כי פוטין, המנסה להחליש את האיחוד, הוא המוח שעומד מאחורי משבר המהגרים בגבול הבלארוסי-פולני.
אתמול, כאמור, אחרי שבועות של מתיחות, הגיע לוקשנקו לראשונה בעצמו לגבול ואמר למהגרים כי ארצו מוכנה לעזור להם לחזור למדינות האם שלהם אם הם מעוניינים בכך – אך לא תאלץ אותם לעשות זאת, כפי שדורש ממנו האיחוד האירופי. במפגש עם המהגרים אמר להם לוקשנקו כי הם חופשיים לבחור לאן ימשיכו. כשנערה עיראקית אמרה לרודן שהיא אינה יכולה לשוב הביתה אלא מקווה להמשיך בדרך למערב אירופה הוא השיב לה: "אנחנו לא רק מקווים שתעשי זאת – גם נפעל יחד כדי להגשים את החלום שלך".
לוקשנקו טען כי על איש לא ייכפה דבר. "אם אתם רוצים ללכת מערבה – לא נעצור אתכם, לא נחנוק אתכם, לא נכה אתכם", אמר למהגרים וזכה למחיאות כפיים. "זה תלוי בכם. קדימה, תעברו". אחר כך הוסיף: "לא נעלה אתכם על מטוסים ונשלח אתכם הביתה אם אתם לא רוצים בזה".
משבר המהגרים בחסות לוקשנקו מעיק לא רק על פולין, אלא גם על שכנותיה לטביה וליטא, החברות אף הן באיחוד האירופי. כל השלוש פרסו בשבועות האחרונים אלפי חיילים ושוטרים בגבולות שלהן עם בלארוס כדי להדוף כל ניסיון פלישה של המהגרים. אתמול הזהירה ליטא כי היא עשויה לסגור לחלוטין את מעברי הגבול שלה עם ארצו של לוקשנקו.
בשבועות האחרונים, בעקבות הלחץ עליו, החל לוקשנקו להטיס חלק מהמהגרים שהגיעו לארצו בחזרה הביתה, אבל הוא הודיע כי הוא ממשיך להמתין לתשובה מהאיחוד האירופי על דרישתו שגרמניה תקלוט 2,000 מהמהגרים התקועים בגבול. אתמול פינו שני מטוסים בחזרה מאות עיראקים מבלארוס לארביל, בירת החבל האוטונומי הכורדי בעיראק, ושתי טיסות נוספות תוכננו להיום. פולין טוענת כי החזרת המהגרים היא רק שינוי טקטיקה מצד בלארוס, ולא ניסיון של ממש להרגיע את המצב.
פולין וליטא ממשיכות כל העת לדווח על ניסיונות של מהגרים בצד הבלארוסי – המיואשים מתנאי המחיה הקשים שם – לחצות את הגבול לשטחן.