עם דגלים בחצי התורן ובהשתתפות נכבדים מרחבי העולם יפן מתאבלת היום (ב') על ראש הממשלה לשעבר שינזו אבה, שנרצח ביום שישי ביריות על-ידי מתנקש. בצהריים החל במקדש זוזוג'י שבטוקיו טקס האשכבה של אבה, ובכניסה לאירוע קדו המשתתפים קידה בפני תמונתו, שבה הוא נראה מחויך. מחר יובא אבה למנוחות בהלוויה פרטית.
מחוץ למקדש בטוקיו עצרה בצהריים שורה ארוכה של מכוניות שחורות, בהן כאלה הנושאות לוחיות רישוי דיפלומטיות, ובזה אחר זה ירדו מהן אישים בכירים שבאו לחלוק לאבה כבוד אחרון. בטוקיו שררו היום חום ולחות כבדים, וגם בשעת ערב (לפי השעון המקומי) עוד נראו חלקם מוחים את הזיעה ממצחם בעודם ממתינים מול המדרגות המוליכות אל המקדש.
את ארה"ב, בעלת בריתה הגדולה של יפן, באו לייצג בטקס שרת האוצר האמריקנית ג'נט ילן ושגריר ארה"ב ביפן רם עמנואל. "יש צער עמוק על האובדן שלו", אמרה ילן לכתבים בכניסה למקדש. "ראש הממשלה אבה היה מנהיג של חזון וחיזק את יפן, ואני יודעת שהמורשת שלו תחיה ותגרום ליפן לשגשג עוד יותר".
אתמול, בביקור שלא תוכנן מראש, הגיע ליפן מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן כדי להביע את תנחומיו של העם האמריקני על הרצח. הבוקר נפגש עם ראש הממשלה המכהן, פומיו קישידה, ואחר כך סיפר: "חלקתי עם עמיתיי היפנים את תחושת האובדן וההלם שכולנו מרגישים – תחושה שמחברת בין אנשים – לנוכח הטרגדיה הנוראה הזו. אבל יותר מכול באתי בהוראת הנשיא ביידן, מפני שיותר משאנחנו בעלי ברית – אנחנו ידידים. וכשלידיד כואב, ידידים אחרים באים".
את ישראל ייצג בטקס בצהריים שגריר ישראל ביפן, גלעד כהן: "שינזו אבה הניח את אבני היסוד ליחסים המודרניים בין ישראל ליפן, שנמצאים בתנופה חסרת תקדים בשנים האחרונות", ספד לו השגריר. "מדינת ישראל איבדה ידיד אמת". דגל ישראל בשגרירות בטוקיו הורד לחצי התורן.
חלק מהמקדש שבו נערך טקס האשכבה נפתח היום לציבור הרחב, ויפנים מהשורה הגיעו להניח פרחים. "אני עצובה כל כך שראש ממשלה שהקדיש את חייו ליפן מת בצורה הזו", אמרה נאויה אוקמוטו, בת 28. "הוא היה ראש ממשלה שהציג לעולם יפן חזקה שוב".
10 מיליון מאמינים, שידוכים חוצי-גבולות: זו "כנסיית האיחוד"
ראש הממשלה לשעבר אבה נורה למוות על-ידי מתנקש ביום שישי בבוקר בעיר נארה שבמערב יפן, בשעה שנשא נאום בניסיון לסייע למועמד מקומי לקראת הבחירות לפרלמנט שנערכו אתמול. הרוצח, טצויה ימגאמי בן ה-41, איש חיל הים לשעבר, סיפר לחוקרים כי כעס על אבה, אבל לא בשל התנהלותו הפוליטית אלא בשל קשריו לכאורה לארגון דתי כלשהו, שאמו של הרוצח תרמה לו סכום כסף גדול ובעקבות זאת פשטה את הרגל.
הארגון שלו תרמה לכאורה האם כסף הוא "כנסיית האיחוד", והיום אישרה הכנסייה כי האם הייתה חברה בשורותיה. הכנסייה, ששמה הרשמי הוא "התאחדות המשפחה לשלום עולמי ולאחדות", הוקמה ב-1954 בדרום קוריאה על-ידי סון מיונג מון, שראה בעצמו "משיח" והתנגד בחריפות לקומוניזם. במרוצת השנים הפכה הכנסייה לארגון עולמי רב זרועות, המחזיק בבעלותו בתי חולים, אולמות כנסים, וגם עיתונים בדרום קוריאה, ביפן ובארה"ב, שם ייסד מון את העיתון השמרני "וושינגטון טיימס".
ל"כנסיית האיחוד" יש כ-10 מיליון מאמינים ברחבי העולם, כ-600 אלף מהם ביפן, והיא זכתה לפרסום בזכות החתונות ההמוניות שהיא נוהגת לערוך, ושבכל אחת מהן היא משיאה אלפי חתנים וכלות בעת ובעונה אחת. במסגרת הטקסים האלה נהוג לעתים קרובות לשדך חתן וכלה ממדינות שונות, לכאורה כדי ליצור עולם דתי רב-תרבותי. טקס חתונה המוני כזה נערך בין השאר במדיסון סקוור גרדן בניו יורק. תורת הכנסייה מבוססת על הרעיון שאהבה בנישואים ובמשפחה היא מה שאלוהים רוצה כדי להשיג שלום והרמוניה עולמיים.
לאורך השנים התמודדה הכנסייה עם ביקורת מצד מתנגדיה, הטוענים כי מדובר למעשה בכת ומעלים תהיות בנוגע למקורות המימון שלה. הכנסייה דוחה את הביקורת הזו, וטוענת כי היא תנועה דתית לגיטימית.
ראש הכנסייה ביפן: "יש תורמים נדיבים, אף אחד לא בכוח"
בהודעתה היום מסרה "כנסיית האיחוד" כי ראש הממשלה לשעבר אבה לא שימש כיועץ שלה כפי שנטען, אבל קשר מסוים שלו אליה כן התגלה: לפי אתר האינטרנט שלה, בספטמבר אשתקד הופיע אבה באירוע שקיים ארגון המסונף לכנסייה, ובו הוא נשא נאום שבו שיבח את מאמצי הארגון להשכין שלום בחצי האי הקוריאני. ראש הכנסייה, טומיהירו טנקה, אמר שכל קשריו של אבה לכנסייה הסתכמו בתמיכתו במאמציה לקדם שלום.
קשריו של אבה לכנסייה אינם מפתיעים במיוחד. גם פוליטיקאים אחרים ביפן ניסו במרוצת השנים לרקום יחסי ידידות איתה, בניסיון להפיק תועלת מההשפעה שממנה היא נהנית. ידוע כי גם סבו של אבה, נובוסוקה קישי, בעצמו ראש הממשלה לשעבר, החזיק בקשרים לגורמים בכנסייה הזו.
לפי אנשי "כנסיית האיחוד", אמו של הרוצח ימגאמי הצטרפה לכנסייה בסביבות 1998, אבל בשנת 2009 הפסיקה להשתתף בטקסים שלה. לפני כשנתיים או שלוש חידשה את הקשר עם חברים בכנסייה, ובחצי השנה האחרונה לערך היא השתתפה שוב באירועיה, בערך אחת לחודש. בכנסייה היו מודעים לאחרונה לקשיים כלכליים כלשהם שאליהם נקלעה האם, אך לא ידעו מה טבעם. ראש הכנסייה טנקה הכחיש כי ארגונו דרש מאדם כלשהו לתרום לארגון סכום כסף גדול: טנקה סירב לדבר על תרומות ספציפיות שתרמו אנשים, אבל הסכים לומר שבאופן כללי יש מי שתרמו תרומות נדיבות – אך איש מהם לא אולץ לעשות זאת.
משטרת העיר נארה, שבה נרצח אבה, מסרה היום כי מצאה סימני פגיעה של קליעים במתקן כלשהו שמפעילה הכנסייה, אחרי שהחשוד סיפר בחקירתו כי ירה לעברו ביום שלפני ההתנקשות באבה. תושבים באזור סיפרו שלא שמעו קולות נפץ חזקים כלשהם ביום שבו לטענתו ירה על המקום.
בהכנת הידיעה השתתף איתמר אייכנר