גם אמש (שבת), זה השבוע השביעי, הפגינו עשרות אלפי בני אדם בעשרות מוקדים ברחבי הארץ נגד תוכנית נתניהו-לוין להחלשת מערכת המשפט. על פי ההערכות, מספר המפגינים הכולל גבוה יותר מ-100 אלף, אולם אין נתונים רשמיים. לקראת תום המחאה בתל אביב חסמו מאות מהמפגינים את איילון לכיוון דרום. "המדינה בסכנה, זה לא סיסמאות ולא אמירות באוויר - אנחנו שם", אמרה גלי עשת-בזק, ממארגנות ההפגנה בחיפה. "ככל שהממשלה ממשיכה בשלה, לא מתחשבת במה שקורה מסביב ומחריבה את הדמוקרטיה הישראלית - אנשים יוצאים יותר ויותר, ואנחנו רואים את זה בכל שבת. הלוואי שלא תהיה לנו סיבה לצאת, הלוואי".
תמר שאקין פארדו ציירה לפני ההפגנה בתל אביב את מנורת הכנסת הפוכה. "על המנורה הזו שמוצבת בגן הוורדים בכניסה לכנסת מפורטים כל האירועים שעבר העם היהודי עד 1956, והחלק התחתון שלה בעצם הוא כבר גטו ורשה והחלוצים", היא מסבירה. "עכשיו זה בידינו לקבוע מה נעשה עם זה - ועכשיו הכול הפוך. אנחנו צריכים למצוא דרך להידברות".
ד"ר עופרי דון טופליד, רופאה בקופת החולים מכבי בתל אביב, אמרה: "אני חושבת שמערכת הבריאות לא תחזיק מעמד. כך גם זכויות אדם וטיפול באנשים קשי יום. המערכת לא יכולה להיות חזקה אם בתי המשפט לא יהיו עצמאיים. אנחנו מכירים את ההיסטוריה, ויודעים שרפואה יכולה בשלב מסוים לסטות לכיוונים מאוד מזעזעים יחד עם הפוליטיקה".
נורית, תושבת הכרמל שהשתתפה בהפגנה בחיפה, אמרה: "כל מוצאי שבת אני כאן כי אין לנו דרך אחרת. אין ברירה. המצב הוא על הפנים, ואנחנו מתגלגלים במדרון למטה. המדינה הזאת חשובה לי, נולדתי כאן ואני רוצה להישאר באותה מדינה שאני אוהבת. אני חושבת שהידברות זה חשוב מאוד, אבל אני לא רואה נכונות. אם תהיה הפסקת חקיקה אני בעד הידברות".
את הפגנת "הימין האחראי" בירושלים יזם השר לשעבר יועז הנדל. לדבריו, "לאף אחד אין מנדט לקרוע את העם והגיעו לכאן אנשים שלא הרגישו נוח בהפגנות אחרות, אנשי ימין שמבינים שגם מי שרוצה רפורמה משפטית, ואני רוצה תיקונים משפטיים, זה לא מספיק חשוב כדי שהמדינה הזו תתפרק. לכן, יש את מתווה הנשיא שזה הסולם הכי טוב שיש היום כדי לרדת מהעץ ולשבת לדבר".
יניב ענבר, שנמנה עם "מחאת המילואימניקים", השתתף בהפגנה בירושלים. "אני מקווה שהאירוע הזה מסמל את הדרך לכיוון של תחילת הידברות אמיתית וכנה בין הצדדים, בסוף זה מה שצריך לעשות", אמר ענבר. המפגין אבי צבי אמר: "יש לנו את המיזם 'אזרחים כותבים חוקה'. אנחנו צריכים להסביר לאנשים שהאזרחים יכולים לעשות את זה אם השלטון והמנגנון הפרלמנטרי לא מסוגל לעשות את זה. אנחנו מקווים להתחיל עם זה עכשיו".
רותי וולפיש, תושבת ההתנחלות תקוע בגוש עציון, נכחה גם היא בהפגנה בירושלים. "אני חשה מאוד חזק את הקרע הפוטנציאלי בעם", ציינה וולפיש. "כמו שנאמר פה, אני לא אגיד את זה יותר טוב מהדוברים, שכולנו רוצים באחדות העם, או לפחות בהידברות, בהקשבה, בדיבור.
"אני בעד רפורמה, הרבה שנים אני מרגישה את הדיקטטורה של מערכת המשפט בארץ, הם לא היו שם בהתנתקות, הם לא היו שם באוסלו, נעשו דברים מאוד אנטי-דמוקרטיים במשך השנים, והם לא היו שם. אני חושבת שאפשר לבנות פה משהו הרבה יותר בריא, הרבה יותר מאוזן, אבל אי אפשר לעשות את זה בכוח, וצריך לעשות את זה בהסכמה".
פורסם לראשונה: 23:50, 18.02.23