בצל הטבח שבו נרצחו 19 ילדים ושתי מורות בבית הספר היסודי ביובלדי שבטקסס, איגוד הרובאים הלאומי של ארה"ב (NRA) קיים אמש (שישי) את הכנס השנתי שלו ביוסטון, טקסס. בכינוס האיגוד, שנחשב לארגון בעלי הנשק הגדול ביותר בארה"ב ולאחת מקבוצות הלובי החזקות ביותר נגד חוקי נשק, נאמו בין היתר נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, שאמר על מבצע הטבח סלבדור ראמוס כי הוא "יישרף בגיהינום", והסנאטור מטעם מדינת טקסס טד קרוז, שמתנגד לכל רפורמה בחוקי הנשק.
טראמפ האשים בנאומו בכנס את הדמוקרטים ואת הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן בכך שהם מנצלים את "הדמעות של המשפחות האבלות" כדי לנסות לקדם רפורמות בחוקי הנשק. במקום זאת, הוא קרא "לחמש אזרחים שומרי חוק כדי להילחם ברוע שבחברה שלנו".
כדי להתמודד עם אירועי הירי ההמוני בבתי הספר, טראמפ קרא להגביר את האבטחה בהם, כולל הצבת שוטרים או שומרים חמושים, ולאפשר למורים לשאת בעצמם כלי נשק מוסתרים. בנוסף, הוא הציע להקיף את בתי הספר בגדר מסיבית, ולהשאיר בכל בית ספר כניסה אחת בלבד עם גלאי מתכות כדי להקשות על הכניסה ועל היציאה. בנוגע למימון הצעדים הנדרשים לדבריו, הנשיא לשעבר העיר כי "אם יכולנו לשלוח 40 מיליארד דולר לאוקראינה, נוכל לעשות גם את זה".
הסנאטור טד קרוז, שרק לאחרונה דחה את הקריאות להגבלות על כלי נשק במטרה לעצור את מסעות הרצח בבתי הספר, אמר בנאומו כי "לקחת כלי נשק מאמריקנים אחראיים זה לא מעשה שיהפוך את האומה שלנו לבטוחה יותר. כמו שכולנו יודעים, מה שעוצר אנשים רעים וחמושים - זה אנשים טובים וחמושים".
בדומה לטראמפ, קרוז הציע להציב בכל בית ספר כוחות חמושים כדי למנוע אירועי ירי מהסוג שהתרחש בטקסס. כמו כן, הוא קרא להגדיל את המימון להתקנת דלתות וחלונות חסינים לכדורים בבתי ספר.
קרוז טען כי העלייה במספר אירועי הירי ההמוניים נובעת מ"תחלואות תרבותיות", כמו "משפחות שבורות, אבות נעדרים, ירידה בשיעורי ההליכה לכנסייה ואלימות במשחקי וידיאו וברשתות החברתיות". לדבריו, "הבעיה האמיתית מעולם לא הייתה כלי נשק. אסור לתת לטרגדיה לגרום לנו לקחת מאזרחים את זכויותיהם החוקתיות".
איגוד הרובאים, שמסרב לקבל כל הצעה לחוקי נשק, גינה את מסע הרצח ביובלדי ביום שלישי האחרון וכינה אותו "פשע מרושע ואיום". בהודעה מטעם האיגוד נמסר כי במסע הרצח השתתף "פושע יחיד מופרע". לקראת הכינוס אתמול נשמעו קריאות לאיגוד לבטל את האירוע, שמתקיים במרחק כארבע שעות נסיעה מיובלדי, שם ממשיכים להתאבל על מות הילדים והמורים שנרצחו. מחוץ למקום שבו התכנס האיגוד נרשמו הפגנות, והונפו בין היתר שלטים שקוראים לחוקי נשק בארה"ב.
הוויכוח הציבורי בסוגיית הנשק בארה"ב נמשך כבר עשרות שנים. בעוד הפוליטיקאים הרפובליקנים וחלק גדול מבוחריהם מתעקשים להגן על התיקון השני לחוקה, המעגן את זכותו של כל אזרח אמריקני לשאת נשק, במחנה הדמוקרטי דורשים להחריף דרמטית את ההגבלות על רכישת נשק ונשיאתו, וכך לסלק את רוב התחמושת מהרחובות ולהפחית את הסכנה הנשקפת לאזרחים. במחנה הרפובליקני, שאיגוד הרובאים נהנה באופן מסורתי מהשפעה גדולה בו, מתעקשים כי לא תפוצתם של כלי הנשק היא הבעיה, וכי לנוכח ההשתוללות של רוצחים מטורפים ברחובות יהיה נכון דווקא לחמש עוד אנשים "הגונים" – כדי שיוכלו לשמור על הציבור מפני התוקפים.
בכירים רפובליקנים אמנם הביעו בזה אחר זה זעזוע מהטבח ביובלדי, אבל נמנעו ברובם המוחץ אפילו מלרמוז על האפשרות שיוקשחו חוקי הנשק. במקום זאת הסתפקו במסירת תנחומים למשפחות ההרוגים: "הטקסנים מתאבלים היום על קורבנות הפשע חסר ההיגיון הזה", אמר מושל טקסס גרג אבוט, שאמור היה להשתתף בכנס ה-NRA וביטל את הגעתו, אך נקבע כי ינאם במקום זאת בסרטון מצולם.
הפוליטיקאים הדמוקרטים, מצידם, לא הסתירו אחרי הטבח את זעמם על עמיתיהם השמרנים ועל סירובם להקשיח את חוקי הנשק. ראש המגנים היה הנשיא ג'ו ביידן, שבהצהרה מיוחדת שמסר אמר: "הרעיון שילד בן 18 יכול להיכנס לחנות נשק ולקנות שני רובים הוא פשוט רעיון שגוי". ביידן עצמו קרא בעבר לאסור את מכירתם של רובי סער לאזרחים, ולהקשיח את הדרישות שבהן צריכים לעמוד אמריקנים כדי לרכוש נשק. סגניתו קמלה האריס אמרה: "די. מספיק. כמדינה, אנחנו חייבים לאזור אומץ לנקוט פעולה ולהבטיח שדבר כזה לעולם לא יקרה שוב".
ה-NRA טוען שמספר החברים בו גבוה מחמישה מיליון, אולם גוברים הסימנים שהמספר הזה נמצא בדעיכה. בתצהיר משפטי שהגיש מנכ"ל איגוד הרובאים וויין לה פייר בשנה שעברה, הוא אמר כי המספר נמוך מ-4 מיליון ו-900 אלף.
פורסם לראשונה: 23:52, 27.05.22