גם שעות לאחר הפיצוץ הדרמטי שגרם לקריסתו החלקית של הגשר היחיד המחבר את רוסיה לחצי האי קרים, שאותו היא סיפחה מאוקראינה ב-2014, נסיבותיו עדיין לא ברורות לחלוטין. אבל למרות שבמוסקבה טרם הפנו ישירות אצבע מאשימה לעבר אוקראינה – הממשלה בקייב היא החשודה המרכזית. בכירים בקייב כבר לקחו אחריות לשלל פעולות חבלה שאירעו בחודשים האחרונים בקרים, והצהירו בעבר כי גם גשר קרים – הגשר הארוך ביותר באירופה שנחשב לפרויקט הדגל של הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין – הוא יעד לגיטימי עבורם.
הפיצוץ בגשר אירע לפי הדיווחים בתקשורת הרוסית מעט לאחר 06:00 (שעון מקומי), כאשר "משאית תופת" התפוצצה וגרמה להתקלחותם של שבעה קרונות רכבת שנשאו עמם נפט, במסילה בגשר שבנויה מעל הכביש למכוניות. למרות הדיווח בתקשורת הרוסית שהמשאית שהתפוצצה הייתה ממולכדת, ב"גרדיאן" הדגישו כי הדבר עדיין לא ברור לגמרי – וגם מתיעוד מצלמת האבטחה שפרסמו כלי תקשורת רוסיים לא ברור אם המשאית, שלצדה נסעה ברגעי הפיצוץ מכונית פרטית, הייתה זו שגרמה לאותו פיצוץ אדיר – או שרק נקלעה אליו.
כך או כך, לצד השריפה בקרונות הרכבת שכובתה בהמשך, לגשר נגרם נזק משמעותי עם קריסתו החלקית. ברוסיה דיווחו כי שני חלקים בגשר קרסו, אבל לפי דיווחים אחרים שלושה חלקים קרסו. סרגיי אקסיונוב, המושל הרוסי של חצי האי קרים, מסר כי הנזק לגשר נגרם רק בכיוון תנועה אחד, אבל התנועה הופסקה גם בכיוון השני לצורך בחינת היקף הנזק. בצהריים עדכנו הרשויות הרוסיות כי לפחות שלושה בני אדם נהרגו בפיצוץ: לדבריהן מדובר ככל הנראה בנוסעים במכונית הפרטית שנסעה לצד "משאית התופת".
אורכו של גשר קרים, שמכונה גם גשר קרץ' על שם המצר שמעליו הוא עובר, הוא 19 ק"מ – מה שהופך אותו לגשר הארוך ביותר באירופה והארוך ביותר שרוסיה בנתה אי-פעם. מלבד היותו סמל בולט ביותר של הכיבוש הרוסי בקרים, יש לגשר חשיבות אסטרטגית רבה עבור מוסקבה: הוא משמש נתיב מרכזי להעברת ציוד צבאי מרוסיה לכוחות שלה שפועלים בדרום אוקראינה.
יש לציין כי בעקבות הפלישה שלה לאוקראינה, רוסיה שולטת כעת ברצועה בדרום המדינה – שנותנת לה גישה ישירה נוספת, וקרקעית, אל חצי האי. עם זאת, התנועה באותה רצועה כבושה בדרום אוקראינה חשופה יותר למתקפות אוקראיניות. ב"ניו יורק טיימס" דיווחו כי בשבועות האחרונים גברה העברת הציוד הצבאי דרך גשר קרים, בצל מתקפת-הנגד האוקראינית המוצלחת בדרום, שבמסגרתה שחררה שטחים נרחבים במחוז חרסון.
הגשר נחשב לפרויקט הדגל של פוטין, ובעבר כונה בשל כך "גשר פוטין". בתקשורת הרוסית תיארו את בנייתו, בעלות של 3.6 מיליארד דולר, כ"פרויקט המאה". הנשיא הרוסי דאג באופן אישי לבניית הגשר לאחר סיפוח קרים, כסמל מבחינתו לנצחיותו של הסיפוח. "בעידנים היסטוריים קודמים, תחת שלטון הצארים, אנשים חלמו על בניית הגשר", אמר פוטין כשהשיק אותו ב-2018, אז גם נסע עליו במשאית. "הם חזרו לרעיון הזה בשנות ה-30, בשנות ה-40 ובשנות ה-50. סוף-סוף, בזכות העבודה והכישרון שלכם, הנס הזה קרה", הוסיף אז פוטין בטקס ההשקה.
שעות אחדות לאחר הפיצוץ מסר דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב כי פוטין עודכן על מה שתיאר כ"מצב חירום" בגשר, וכי הנשיא הרוסי הורה לפעול "לביטול ההשלכות" של הפיצוץ בהקדם האפשרי ולהקים ועדת חקירה ממשלתית לבירור נסיבות התקרית. בקרמלין טרם האשימו כאמור את קייב בפיצוץ הגשר, אבל בכיר בשלטון הרוסי בקרים מיהר לעשות כן: ולדימיר קונסטנטינוב, יו"ר הפרלמנט המקומי בקרים, אמר בדברים שצוטטו בסוכנות הידיעות אינטרפקס כי "וונדליסטים אוקראינים הצליחו לשים את ידיהם המלוכלכות על גשר קרים".
קונסטנטינוב הוסיף כי "יש להם עכשיו משהו שהם יכולים להתגאות בו". לטענתו, במשך 23 שנים שבהם היה קרים תחת שלטונה העצמאי של אוקראינה, מאז פירוק ברית המועצות ב-1991 ועד סיפוחו ב-2014, האוקראינים "לא הצליחו לבנות אף דבר שראוי לתשומת לב בקרים ועכשיו הם הצליחו לגרום נזק לכביש בגשר רוסי". קונסטנטינוב טען כי הנזק לגשר אינו חמור – וכי הוא יתוקן במהרה.
באוקראינה עצמה חגגו בכירים את פיצוץ הגשר ורמזו לאפשרות שהיא זו שעומדת מאחורי פעולת החבלה – אבל נזהרו מלקחת אחריות פומבית וישירה. כך גם עשו בשלל פעולות החבלה הקודמות שאירעו בקרים בחודשים האחרונים, בראשן זו שאירעה בחודש אוגוסט, אז חוללו פיצוצים ענקיים הרס רב למטוסי קרב רוסיים בבסיס חיל האוויר סאקי שבחצי האי.
גורם צבאי אוקראיני ששוחח הבוקר בעילום שם עם "ניו יורק טיימס" לא הכחיש כי קייב עומדת מאחורי הפיצוץ הבוקר בגשר קרים, אבל גם לא אישר זאת. הוא ציין כי קרונות הרכבת שעלו באש אמורים היו להעביר נפט לכוחות הרוסיים באוקראינה. "פוטין צריך להיות שמח. לא כל אחד מקבל מתנה יקרה כל-כך עבור יום ההולדת שלו", הוסיף, בהתייחסות ליום ההולדת ה-70 שחגג אתמול פוטין.
רמז בוטה אף יותר למעורבות אוקראינית בפיצוץ הבוקר השמיע יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, שצייץ בחשבון הטוויטר שלו תמונה מקריסתו החלקית של גשר קרים וכתב לצדה: "קרים, הגשר, ההתחלה. כל דבר לא-חוקי חייב להיהרס, כל דבר שנגנב חייב להיות מוחזר לאוקראינה".
גם אולכסיי דנילוב, מזכיר המועצה לביטחון לאומי בקייב, רמז כי הפיצוץ הוא בגדר "מתנת יום הולדת" מאוקראינה לפוטין, והעלה לחשבון הטוויטר שלו סרטון שפוצל לשני מסכים: אחד שבו נראית השריפה בגשר, והשני שבו נראית בשחור לבן מרילין מונרו שרה את שירה המפורסם "יום הולדת שמח, אדוני הנשיא" – אותו שרה ב-1962 לנשיא ארה"ב דאז ג'ון פ. קנדי.
דייוויד ארחמיה, מנהיג המפלגה האוקראינית "משרתי העם", בירך גם הוא על הפיצוץ: "הבנייה הלא-חוקית של רוסיה מתחילה להתפרק ולעלות באש. הסיבה פשוטה: אם אתה בונה משהו נפיץ, סופו שיתפוצץ". גם הוא הבטיח שזו "רק ההתחלה", והוסיף: "מכל הדברים, בנייה אמינה זה לא הדבר שרוסיה ידועה בו".
דוברת משרד החוץ במוסקבה, מריה זחרובה, גינתה את ההצהרות החגיגיות הללו מקייב: "התגובה של המשטר בקייב להשמדה של תשתית אזרחית מעידה על הטבע הטרוריסטי שלו". יצוין כי הפיצוץ בקרים אירע שעות אחדות אחרי שאוקראינה האשימה את רוסיה במתקפות נוספות לעבר יעדים אזרחיים בשטחה, ואחרי שביום חמישי נהרגו לפחות 14 בני אדם במתקפת טילים רוסית על בניין מגורים בעיר זפוריז'יה – שנמצאת בשליטה אוקראינית ושוכנת באחד מארבעת המחוזות שפוטין הכריז על סיפוחם לרוסיה, כפי שעשה גם במקרה של קרים.
ברשת BBC שוחחו בצהריים עם בכיר לשעבר בצבא בריטניה שמתמחה בחומרי נפץ, והוא העריך כי מדובר בפעולה שלה אחראים כוחות אוקראיניים מיוחדים. "היעדר נזק משני או סדקים על פני הכביש מעידים שלא מדובר בנשק שהוטל מהאוויר", אמר – והעריך שההתקפה תוכננה היטב ואף כינה אותה "יצירת מופת של חבלה חשאית". הוא הוסיף כי הוא חושד שמטענים הופעלו במהלך הפיצוץ באופן סימולטני.
פורסם לראשונה: 13:33, 08.10.22