שר המשפטים יריב לוין דורש שכינוס הוועדה לבחירת שופטים ביום חמישי יועבר בשידור ישיר. כך נודע ל-ynet. לדעתו של לוין, הציבור צריך להתרשם ממה שלדעתו הוא הליך לא תקין של כינוס הוועדה, ומכך שלטענתו הרכב הוועדה לא מאוזן ובו לשופטי העליון יש רוב כמעט אוטומטי בבחירת שופטי העליון.
לוין סבור שהשידור הישיר יאפשר לציבור הרחב להתרשם מהלך הרוח בוועדה, ומהדעות השונות לגבי בחירת נשיא ושופטים לעליון. הוא רוצה גם שהדיון יעסוק במידע שהגיע לוועדה על המועמדים לעליון, "נוכח חשיבות המשרה". עד היום, ומקום המדינה, כל דיוני הוועדה לבחירת שופטים היו סגורים לתקשורת - ורק בסיומם פורסמו הודעות לגביהם.
2 צפייה בגלריה
יריב לוין
יריב לוין
הדרישה של לוין - להעביר את כינוס הוועדה בשידור ישיר
(צילום: עמית שאבי)
טרם פרישתם, הסכימו נשיאת בית המשפט העליון לשעבר אסתר חיות ושר המשפטים דאז גדעון סער על עריכת שימוע פומבי למועמדים לשיפוט בעליון, במטרה לקדם שקיפות בעשייתה של הרשות השופטת. עריכת השימוע תתקיים במסגרת דיון ועדת המשנה של הוועדה לבחירת שופטים.
השר לוין מכנס את הוועדה תחת מחאה על כך שפסיקת בג"ץ הכריחה אותו לעשות זאת, לטענתו בחוסר סמכות. הוא תומך במה שהוא מכנה "נוסחת פשרה כוללנית" - בחירת השופט עמית כנשיא, לצד בחירת שני שופטים אולטרה-שמרנים על-פי העדפתו, ובחירת שופט ליברלי על-פי העדפת שופטי העליון.
הנוסחה נכשלה כיוון שכל מועמדי השר, ובראשם ד"ר אביעד בקשי וד"ר רפי ביטון, נחשבים כמצדדי המהפכה המשפטית - ואילו שופטי העליון סבורים שהם כופרים בשיטה המשפטית הנוהגת ואינם עומדים בסטנדרט המשפטי.
2 צפייה בגלריה
השופט יוסף אלרון
השופט יוסף אלרון
המועמדים, עמית ואלרון. השופטים מעוניינים להימנע מדיון בהסתייגויות
(צילום: אוהד צויגנברג, עמית שאבי)
ערב כינוס הוועדה, הביעו שופטים בכירים חשש מהאווירה הצפויה - כי ברור שאין סיכוי שהוועדה תבחר ביום חמישי נשיא לעליון, באין הסכמה על כך עם לוין שהוא יו"ר הוועדה. השופטים גם חוששים שאפילו קיום דיון רוחב על המינוי ועל נחיצות שיטת הסניוריטי יגרור חילופי דברים קשים עם חברי הקואליציה בוועדה – השר לוין, השרה אורית סטרוק וח"כ יצחק קרויזר.
השופטים הבכירים מעוניינים למנוע גם דיון בהסתייגויות ציבוריות שהוגשו לוועדה על מועמדותם של עמית והשופט אלרון לתפקיד הנשיא, ושל השופט נועם סולברג לתפקיד מ"מ הנשיא. בימים האחרונים הוצע שבמקום לעסוק בבחירת הנשיא, תתמקד הוועדה בישיבתה בבחירת שופטים לבית המשפט המחוזי בירושלים, שבו חסרים חמישה תקנים.