ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני, שחוזר בימים אלה לקדמת הבמה הפוליטית בארצו, ספג היום (ד') ביקורת חריפה באיטליה ומחוצה לה בעקבות חשיפת הקלטות שבהן הוא נשמע מתגאה בכך שלאחרונה חידש את הקשר שלו עם נשיא רוסיה ולדימיר פוטין והחליף איתו מתנות, בהן וודקה ויין, וגם מברקי ברכה "מתוקים", כלשונו.
ההקלטות נחשפו בסוכנות הידיעות האיטלקית LaPresse, וברלוסקוני בן ה-86 נשמע בהן מספר על הקשר עם פוטין בשיחה שקיים השבוע עם חברי פרלמנט ממפלגתו. "חידשתי את הקשר עם הנשיא פוטין", הוא נשמע אומר. "הוא שלח לי 20 בקבוקי וודקה ומכתב באמת-מתוק לרגל יום ההולדת שלי. השבתי לו ב-20 בקבוקים של למברוסקו ובמכתב מתוק משלי". בהקלטה אומר ברלוסקוני כי פוטין כתב לו בין השאר שהוא, ברלוסקוני, ניצב במקום הראשון בין חמשת חבריו הטובים ביותר.
בהקלטה אחרת שפרסמה LaPresse, כנראה מאותה שיחה, נשמע ברלוסקוני כמי שמנסה להגן על החלטתו של פוטין להדיח בכוח את ממשלת אוקראינה בראשותו של וולודימיר זלנסקי. בהקלטה מדבר ברלוסקוני בזלזול על זלנסקי ומאשים אותו כי הוא זה שסלל את הדרך לעימות, בכך שהסלים לכאורה את התקפותיה של אוקראינה בחבל דונבאס במזרח אוקראינה, החבל שעל חלקים נרחבים ממנו השתלטו מורדים פרו-רוסים בסיוע רוסיה בשנת 2014.
ראש ממשלת איטליה לשעבר נשמע אומר בהקלטה ש"המבצע המיוחד" של פוטין באוקראינה אמור היה להימשך רק שבועיים כדי להעלות בה לשלטון ממשלה "הגונה והגיונית", אבל בעקבות התנגדות אוקראינית "לא צפויה", כלשונו, ומימון של נשק מהמערב שהגיע לאוקראינה ביום השלישי למלחמה, "מבצע מיוחד שאמור היה לארוך שבועיים הפך למלחמה שתימשך איזה 200 ומשהו שנה". ברלוסקוני הוסיף ש"לא נשארו מנהיגים אמיתיים" באירופה ובארה"ב, ואמר: "הבכירים הרוסים אמרו בהרבה הזדמנויות שאנחנו במלחמה איתם כי אנחנו מספקים לאוקראינה נשק ומממנים אותה. אני אישית לא יכול לספר לכם מה העמדה שלי, כי אם זה ידלוף לתקשורת, זה יהיה אסון".
לברלוסקוני, שכיהן כראש ממשלת איטליה שלוש פעמים, יש היסטוריה ארוכה של יחסי ידידות עם פוטין: בעבר אירח אותו בווילה שלו בסרדיניה, ובשנת 2014, אחרי שרוסיה כבשה את חצי האי קרים מאוקראינה וסיפחה אותו אליה, אף ביקר איתו בחצי האי. בחודש שעבר, ממש לפני הבחירות הכלליות באיטליה, כבר השמיע ברלוסקוני הצהרות שמהן השתמע כי הוא מצדיק את הפלישה הרוסית לאוקראינה, ואז הוא אמר שפוטין אולץ לפלוש אליה בלחץ המורדים הפרו-רוסים בדונבאס, ושכוחותיו "היו אמורים להיכנס, להגיע לקייב בתוך שבוע, להחליף את ממשלת זלנסקי באנשים הגונים, ואז לעזוב". בהמשך פרסם הבהרה שבה טען כי דבריו פורשו שלא כהלכה, וכי לא ביקש להצדיק את הפלישה.
מלוני: אנחנו עם אירופה, מי שלא יסכים – לא יהיה בממשלה
דבריו של ברלוסקוני באים בתקופה רגישה בפוליטיקה האיטלקית. ברלוסקוני הוא מנהיג מפלגת "פורצה איטליה", שאמורה להיות חלק מהקואליציה שתקים ג'ורג'ה מלוני, מנהיגת מפלגת הימין הקיצוני "האחים של איטליה" שהגיעה בבחירות בחודש שעבר למקום הראשון. בקואליציה אמורה להיות שותפה גם מפלגת "הליגה" של מתיאו סלביני, שרבים רואים גם בה מפלגת ימין קיצוני.
מבין שלוש המפלגות, זו של ברלוסקוני נחשבת למפלגת הימין המתון, אבל בכל הקשור לרוסיה דווקא מלוני, שמפלגתה מחזיקה בעמדות אירו-סקפטיות ונמנית עם מבקריו של האיחוד האירופי, נוקטת קו דומה בהרבה לזה שנוקטת בריסל. מלוני מדגישה שוב ושוב את תמיכתה באוקראינה ואת התנגדותה לפשעים הרוסיים שם, והעובדה שבממשלה העתידית דורשת "פורצה איטליה" לקבל את תיק החוץ יכולה לסבך את תהליך ההרכבה: בהתחשב בדברי ברלוסקוני – מסירת התיק הזה לידי מפלגתו יכולה להועיל למוסקבה. בין מלוני לברלוסקוני יש חילוקי דעות עמוקים גם בנוגע לשלל מינויים אחרים בממשל העתידי, ובימים האחרונים הם הרבו להתנגח זה בזה.
על רקע הדברים האלה פרסמה הערב מלוני הודעה, שבה הדגישה כי ממשלתה העתידית תתמוך באופן נחרץ בנאט"ו ותדאג שאיטליה תהיה חלק בלתי נפרד מאירופה: "איטליה איתנו בממשלה לעולם לא תהיה החוליה החלשה בשרשרת של המערב", מסרה, והוסיפה שכל מפלגה שאינה מסכימה עם הקו הזה לא תוכל להצטרף לממשלתה. מלוני פרסמה את ההודעה אחרי שגם היא הותקפה בתקשורת האיטלקית, וב"לה רפובליקה" נטען שבמסגרת ניסיונה להרכיב ממשלה היא "בת ערובה של הפרו-רוסים".
דבריה של מלוני באו גם שעות אחרי שאנריקו לטה, מנהיג המפלגה הדמוקרטית מהמרכז-שמאל, שצפויה לשבת באופוזיציה, הזהיר כי דברי ברלוסקוני בנוגע למלחמה באוקראינה פוגעים באמינות של כל ממשלה שתקים מלוני: "כל ממשלה שקמה באירופה היום צריכה לבחור אם היא עם פוטין – או עם אוקראינה והאיחוד האירופי. ממשלת מלוני מגיחה אל אוויר העולם כשאופפת אותה העמימות הגרועה ביותר".
"פורצה איטליה": "אין כאן שום עמימות"
כשדבריו של ברלוסקוני נחשפו בתקשורת האיטלקית ניסתה תחילה לשכתו להכחיש את המיוחס לו ולטעון שאת הדברים אמר על מגעים שקיים עם פוטין לפני שנים, אבל בהמשך, בעקבות פרסום ההקלטות ב-LaPresse, ניסתה המפלגה להתנער מהאמירות: "עמדת המפלגה ועמדתו של סילביו ברלוסקוני בנוגע לסכסוך האוקראיני והאחריות הרוסית ידועות לכול ועולות בקנה אחד עם עמדת אירופה וארה"ב", מסרה "פורצה איטליה". "אין כאן שום עמימות, ומעולם לא הייתה".
דברי ברלוסקוני גררו תגובות גם באיחוד האירופי. דוברת הנציבות האירופית נבילה מסרלי מסרה אמנם כי כל מדינות האיחוד חופשיות לנהל מגעים בילטרליים עם מוסקבה, אך הדגישה שהדבר צריך להיעשות תוך כיבוד החלטתו של האיחוד לצמצם מגעים כאלה למינימום ההכרחי: "היעד העיקרי של מגעים כאלה צריך להיות כמובן להביע בפני רוסיה את עמדות האיחוד בנוגע לאי-חוקיות הפלישה שלה לאוקראינה ולקרוא לעמיתינו ברוסיה לחדול מיד מהתוקפנות שלהם ולכבד את החוק הבינלאומי".
במסגרת הסנקציות שהטיל האיחוד האירופי על רוסיה נאסר לייבא ממנה וודקה, אבל מסרלי לא ידעה לומר אם האיסור הזה חל גם על מתנות, והודיעה שתבדוק זאת.