רוסיה הכריזה בצהריים (ראשון) כי השלימה את כיבושה של העיר ליסיצ'נסק שבמזרח אוקראינה, מעוז ההתנגדות האחרון של האוקראינים במחוז לוהנסק – אחד משני המחוזות המרכיבים את חבל דונבאס. לפי משרד ההגנה במוסקבה, שר ההגנה סרגיי שויגו הודיע היום לנשיא ולדימיר פוטין על כיבוש העיר ועל "שחרור" כל מחוז לוהנסק, על ידי כוחות הצבא הרוסי וכוחות המורדים הפרו-רוסים שפועלים בדונבאס.
אם טענתה של מוסקבה נכונה, אזי מדובר בהישג אסטרטגי ומורלי חשוב עבור צבא פוטין, שמטרתו המרכזית כעת היא להרחיב את אזורי השליטה של המורדים הפרו-רוסים בדונבאס. הללו, נזכיר, מחזיקים שם בשטחים רבים עוד מ-2014, ואחד התירוצים שסיפקה מוסקבה לפלישה לאוקראינה – שנמשכת כבר 130 ימים – היה צורך לכאורה בהגנה עליהם מפני הממשלה בקייב. לצד מחוז לוהנסק, המורדים שולטים גם על שטחים נרחבים במחוז דונייצק הסמוך, המחוז השני שממנו מורכב חבל דונבאס.
ליסיצ'נסק, שכעת טוענת מוסקבה לכיבושה המוחלט, עמדה בימים האחרונים במוקד הלחימה בין הצדדים, אחרי שבשבוע שעבר נסוגו הלוחמים האוקראינים מהעיר הסמוכה סברודונצק, שנכבשה על ידי רוסיה בתום שבועות ארוכים של קרבות קשים שחוללו בעיר ההיא הרס עצום. בימים האחרונים נהיה ברור יותר ויותר שידם של הרוסים על העליונה גם בליסיצ'נסק, וכבר אתמול טען גורם רוסי בכיר שנשלח לסייע לבדלנים בלוהנסק כי ליסיצ'נסק נמצאת תחת שליטה רוסית, אם כי הוא ציין אז שהיא עדיין לא "שוחררה" לחלוטין.
דובר מטעם משרד ההגנה האוקראיני, יורי סאק, מיהר בצהריים להכחיש את הטענה הרוסית לכיבוש מוחלט של העיר – ולדבריו מוסקבה טרם השיגה עליה שליטה מלאה. עם זאת, הוא הודה בריאיון ל-BBC שהמצב בליסיצ'נסק "אינטנסיבי מאוד" וכי הרוסים מבצעים שם תקיפות "ללא הפסקה". הוא הוסיף כי כיוון שעבור ארצו ההגנה על חיי אדם היא ערך עליון, "לפעמים ייתכן שנבצע נסיגה מאזורים מסוימים כדי להשתלט עליהם מחדש בעתיד". בריאיון הבהיר סאק כי גם אם העיר תיפול בסופו של דבר וכל מחוז לוהנסק ייכבש על ידי רוסיה, לא יהיה זה "סוף המשחק" בקרב על חבל דונבאס.
אתמול פורסמו בתקשורת הרוסית סרטונים שבם נראים לוחמים פרו-רוסים צועדים ברחובות ליסיצ'נסק לאות ניצחון, כשבאחד הסרטונים נטען שנראה חייל מנופף בדגל סובייטי מבניין העירייה ההרוס ובסרטון אחר נראים לוחמים צ'צ'נים חוגגים בקריאת "אללהו אכבר". גם אמש הכחישו באוקראינה שהעיר נכבשה.
למרות ההכחשה בצהריים של דובר משרד ההגנה בקייב, נראה שגם שם מבינים שהעיר בדרך ליפול, ומוקדם יותר היום העריך יועצו של הנשיא וולודימיר זלנסקי כי גורלה של העיר ייקבע בתוך ימים. היועץ, אולכסיי ארסטוביץ', ציין כי לראשונה חצו הרוסים את הנהר האסטרטגי סוורסקי-דונץ, שמפריד בין ליסיצ'נסק לסברודונצק, כך שהם החלו לתקוף את העיר מכיוון צפון – באופן שיצר לדברי ארסטוביץ' מצב "מאיים".
גם המושל האוקראיני של מחוז לוהנסק, סרהי חיידאי, הזהיר הבוקר כי העיר בדרך ליפול לידי הרוסים. "הכובשים משליכים את כל כוחותיהם לעבר ליסיצ'נסק. הם תוקפים את העיר בטקטיקות אכזריות באופן בלתי נתפס", מסר חיידאי. "הם סופגים אבידות כבדות, אבל מתקדמים בעקשנות. הם משיגים דריסת רגל בעיר".
היעד הבא של פוטין? הרוגים בסלוביאנסק
בסוכנות הידיעות AP מציינים כי כיבושה של ליסיצ'נסק יפתח את הדרך בפני מוסקבה לכיבושים נוספים במערב מחוז דונייצק. באזור הזה שוכנת העיר הגדולה סלוביאנסק שנכבשה על ידי המורדים בתחילת הסכסוך ב-2014 אך נכבשה מחדש על ידי האוקראינים בהמשך אותה שנה. מאז החלה הפלישה הרוסית בפברואר העיר הזו מצאה עצמה כמה וכמה פעמים תחת מתקפות רקטיות של הרוסים. שעה קלה לאחר ההודעה הרוסית על כיבוש ליסיצ'נסק דיווח ראש העיר סלוביאנסק, ואדים ליאח, על מתקפה ארטילרית עוצמתית. "יש 15 שריפות. הרבה נהרגו ונפצעו", דיווח ליאח. בהמשך נמסר כי במתקפה נהרגו שישה בני אדם ונפצעו 15 נוספים.
במחוז דונייצק, יצוין, רוסיה כבר השיגה לפני כחודש וחצי הישג משמעותי עם כיבושה של עיר הנמל מריופול, בדרום-מזרח החבל. צבא פוטין החל למקד את מאמציו במזרח ובדרום אוקראינה בסוף חודש מרץ, אחרי שנאלץ לסגת מעומק המדינה בעקבות כישלון ניסיונו לכבוש את הבירה קייב.
ההישג הרוסי, אם טענתה של מוסקבה אכן נכונה, מגיע על רקע הישג אסטרטגי ומורלי חשוב שהשיגה אוקראינה בשבוע שעבר – אז נסוג צבא רוסיה מאי הנחשים שבצפון-מערב הים השחור. מדובר אמנם באי קטן, אך מעבר לסמליות הרבה שלו בעקבות הקרב המפורסם שהתחולל בו בתחילת הפלישה – הוא חולש על נתיבי שיט סמוך לאודסה, שם שוכן הנמל המרכזי של אוקראינה בים השחור, ושחרור האי עשוי להקל מעט את המצור הרוסי על האזור. רוסיה טענה ביום חמישי כי נסוגה מהאי כ"מחווה של רצון טוב", על מנת להראות לעולם שאינה מונעת לכאורה ייצוא של תבואה מהאזור, אבל לטענת קייב ההתקפות החוזרות ונשנות שלה על הכוחות הרוסיים שהוצבו באי מאז כיבושו הן שהכניעו את הרוסים וגרמו להם להסתלק.
גם בחזיתות אחרות נמשכת הלחימה, ובהודעת משרד ההגנה הרוסי מהצהריים נטען כי כוחותיו תקפו תשתית צבאית בחרקוב שבצפון-מזרח אוקראינה, כמו גם בסיס שבו לכאורה שוהים לוחמים זרים סמוך לעיר מיקולאייב שבדרום המדינה. במוסקבה טוענים בנוסף כי יירטו שלושה טילים ששיגרו האוקראינים לעבר העיר בלגורוד שבמערב רוסיה, לא הרחק מהגבול עם אוקראינה.
הרוגים בבלגורוד הרוסית, בסיס רוסי "הושמד" במליטופול הכבושה
דובר משרד ההגנה הרוסי, איגור קונשנקוב, טען כי שרידיו של אחד הטילים ששוגרו לבלגורוד פגעו בבית בעיר. הודעתו הגיעה שעות לאחר שמושל מחוז בלגורוד, ויאצ'סלב גלדקוב, דיווח כי שלושה בני אדם נהרגו הלילה ועוד ארבעה נפצעו, בהם ילד בן 10, במה שתיאר כ"פיצוצים" עזים שפגעו בעיר בלגורוד, הבירה של המחוז בעל אותו השם.
לפי קונשנקוב, רוסיה יירטה במקביל שני כטב"מים אוקראיניים שהיו עמוסים לכאורה בחומרי נפץ ועשו את דרכם לעיר רוסית אחרת, קורסק, שגם היא שוכנת סמוך לגבול עם אוקראינה. רוסיה, נזכיר, האשימה את רוסיה לאורך המלחמה בשורה של מתקפות בשטחה, באזורים הסמוכים לגבול בין המדינות. אף שבקייב לא אישרו זאת, גורם אוקראיני בכיר טען בעבר שמדובר ב"קארמה" על ההרס האדיר שמחוללת רוסיה בארצו.
במקביל, נראה שהממשלה בקייב ממשיכה בניסיונות לערער את שלטונה של רוסיה באזורים שכבשה בדרום אוקראינה: הבוקר טען ראש העיר הגולה של העיר הכבושה מליטופול כי רקטות ששיגר הצבא האוקראיני השמידו אחד מארבעה בסיסים צבאיים של הרוסים באזור. לטענת ראש העיר איוון פדורוב, שנלקח בשבי לאחר כיבוש מליטופול ושוחרר בהמשך בעסקת חילופי שבויים, הבסיס שהושמד לכאורה ספג 30 פגיעות. הממשל המקומי שמונה על ידי רוסיה דיווח כי נמל תעופה וכמה בתים ניזוקו במתקפה האוקראינית, אולם טען כי לא היו בה נפגעים.