המחבל היפני קוזו אוקמוטו, שביצע את מתקפת הטרור בנמל התעופה בן גוריון ב-1972, סיפק אתמול (שני) הופעה נדירה מול המצלמות, כשהגיע לטקס שנערך בביירות לציון 50 שנה לפיגוע הקטלני, שבו רצחו הוא וחבריו 24 בני אדם. אוקמוטו בן ה-74 גר בבירה הלבנונית מאז שישראל מסרה אותו לידי הפלסטינים שם במסגרת עסקת חילופי שבויים ב-1985.
מתקפת הטרור בנתב"ג אירעה אתמול לפני חמישה עשורים: אוקמוטו ושני המחבלים האחרים שביצעו אותה השתייכו כולם לארגון הטרור הקומוניסטי "הצבא האדום היפני" אך עשו אותה בשליחות "החזית העממית לשחרור פלסטין", שאיתה קיימו קשרים הדוקים. השלושה הגיעו לנמל התעופה בלוד בטיסת "אייר פראנס" מפריז, ואחרי הנחיתה הוציאו ממזוודותיהם רובי קלצ'ניקוב, ירו על המוני הנוסעים והשליכו רימונים. הם רצחו 24 בני אדם, חלקם ישראלים ואחרים צליינים מפוארטו ריקו, ופצעו עוד עשרות.
האירוע הסתיים במותם של שניים מהמחבלים, ואילו אוקמוטו נפצע ונעצר. הוא נידון למאסר עולם, אבל אחרי 13 שנים בכלא הישראלי שוחרר במסגרת עסקת ג'יבריל. הוא עבר ללבנון, ושם הוא חי עד היום. לאורך כל השנים דרשה ממשלת יפן מלבנון להסגיר אותו לידיה, אבל ביירות סירבה בתוקף. אוקמוטו עצמו נראה בפומבי רק לעתים נדירות.
הטקס שאליו התייצב אוקמוטו אתמול נערך בבית קברות בביירות שבו קבורים פעילי טרור פלסטינים רבים, וארגנה אותו "החזית העממית לשחרור פלסטין". הוא התקיים סביב אנדרטה לזכר ארבעה אזרחים יפנים שהיו פעילים בארגונים הפלסטיניים. אוקמוטו הגיע כשלצווארו דגל פלסטין וסיסמת "החזית העממית", אבל נראה חלש ואל האנדרטה צעד בסיועם של כמה גברים. במהלך 30 דקות הטקס הוא לא דיבר, אך מדי פעם חייך ונופף בידו.
הראשון שקיבל מקלט מדיני בלבנון
באירוע השתתפו כמה עשרות בני אדם מארגונים פלסטיניים ולבנוניים, בהם נציגי חיזבאללה. בשולי הטקס דיבר איש "החזית העממית לשחרור פלסטין" מרוואן עבד אל-עאל, ובשיחה עם סוכנות הידיעות AP הוא האשים כי העולם נוקט נגד הפלסטינים מוסר כפול כשהוא מכנה אותם טרוריסטים בשל התנגדותם לכיבוש הישראלי, ומנגד תומך בלוחמים האוקראינים הנאבקים בפולשים הרוסים: "העולם לא הוגן, וזה מה שאנשים האלה נהגו לומר", אמר אל-עאל על הלוחמים היפנים שתמכו בפלסטינים.
ב-1997, 12 שנה אחרי שעבר ללבנון, נעצר אוקמוטו יחד עם ארבעה יפנים אחרים על-ידי הרשויות הלבנוניות, בטענה שבמשך שנים הם שהו במדינה שלא כחוק הודות להגנה שקיבלו מארגונים פלסטיניים ולבנוניים, תוך שהם מנצלים את ימי הכאוס של מלחמת האזרחים הלבנונית. החמישה הועמדו לדין, אבל בניגוד לארבעת האחרים, שנמסרו לידי יפן בשנת 2000, אוקמוטו הפך לאדם הראשון שזוכה למקלט מדיני בלבנון.
בשנים הבאות דחו השלטונות בביירות שוב ושוב את בקשת יפן להסגירו לידיה, ורבים בלבנון ובעולם הערבי רואים בו עד היום גיבור בשל מאבקו למען הפלסטינים ונגד ישראל. במהלך הדיון הראשון במשפטו בלבנון ב-1997 נשאל אוקמוטו אם השתמש בדרכון מזויף כדי להיכנס למדינה, והשיב: "אני לא מבין למה מאשימים אותי בשימוש בדרכון מזויף. אני לוחם של ההתנגדות הערבית. עשיתי את זה למען הסוגיה הפלסטינית".
גם "קיסרית הטרור" חופשייה: "סליחה שפגעתי"
הופעתו הנדירה של אוקמוטו באה יומיים אחרי שיפן שחררה מהכלא את פוסקו שיגנובו, מי שהייתה המנהיגה ואחת המייסדים של ארגון "הצבא האדום היפני" שבו היה חבר. שיגנובו בת ה-76 שוחררה אחרי שהשלימה את ריצוי 20 שנות המאסר שנגזרו עליה, ובצאתה מהכלא התנצלה על כך שפגעה בחפים מפשע: "פגעתי באנשים תמימים שלא הכרתי על-ידי כך שהצבתי את המאבק שלנו במקום הראשון", אמרה מי שזכתה לכינוי "קיסרית הטרור". "אף שהיו אלה זמנים אחרים, אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולהתנצל מעומק הלב".
"הצבא האדום היפני" היה ארגון גרילה קומוניסטי שנחשב למשך זמן מה לאחד מארגוני הטרור המסוכנים בעולם, וכעומדת בראשו נחשבה שיגנובו לאחת הנשים המפורסמות – והמאיימות – בתבל. הארגון תחזק קשרים עם צפון קוריאה ועם ארגוני טרור פלסטיניים, ומטרותיו הראשיות היו להדיח את השלטון המלוכני ביפן ולחולל מהפכה סוציאליסטית עולמית. "הצבא האדום היפני" הוקם ב-1971, ובמהלך שנות קיומו נטל אחריות לכמה פעולות טרור רצחניות, בהן ההשתלטות על הקונסוליה האמריקנית בקואלה לומפור שבמלזיה ב-1975.
שיגנובו לא נכחה פיזית באף אחד מהפיגועים שביצע ארגון הטרור, אבל היא נחשבת למוח שמאחורי הפיגוע בנתב"ג ב-1972 והורשעה בתכנון המצור על שגרירות צרפת בהאג, הולנד, ב-1974. במתקפה בהאג פשטו שלושה מחבלים מהארגון היפני על השגרירות הצרפתית והחזיקו שם בשגריר ובעוד עשרה אנשי צוות כבני ערובה במשך 100 שעות, בדרישה שצרפת תשחרר מהכלא את איש הארגון יאצוקה פורויה. במהלך המצור נפצעו שני שוטרים באורח קשה מירי.
צרפת הביאה לסיום המשבר על-ידי כך ששחררה את פורויה ואפשרה לו לברוח יחד עם החוטפים במטוס לסוריה. לפי בית המשפט ביפן, שיגנובו תיאמה את המבצע בשגרירות הצרפתית עם "החזית העממית לשחרור פלסטין".
פורסם לראשונה: 22:55, 30.05.22