אחרי חודשים של דיונים והסתייגויות, מועצת הפיקוח העצמאית של מטא, שתחתיה פועלות פייסבוק ואינסטגרם, קבעה היום (רביעי) כי הביטוי "מהנהר לים" לא בהכרח מהווה דברי שטנה, ולא ייאסר לשימוש ברשתות החברתיות של ענקית הטכנולוגיה. ההחלטה עוררה זעם בקרב ארגונים יהודיים ברחבי העולם, שאומרים כי מדובר ב"קריאה להשמדת ישראל".
1 צפייה בגלריה
מטא
מטא
ענקית הטכנולוגיה קבעה - "מהנהר לים" דרישה לשוויון זכויות
(צילום: רויטרס, Odd Andersen / AFP)
במהלך הדיונים, שהחלו בחודש מאי האחרון, עסקה מועצת הפיקוח בשלושה מקרים שבהם השתמשו גולשים בביטוי בפוסטים ובתגובות בפייסבוק. המועצה, שבה חברים מומחים ואקדמאים מרחבי העולם, קבעה כי בפוסטים לא נמצאו קריאות לאלימות או הדרה של יהודים או ישראלים, ולפיכך הם אינם מפרים את הכללים של מטא.
המועצה ציינה בהחלטתה כי הביטוי "מהנהר לים פלסטין תהיה חופשית" אכן יכול להתפרש כקריאה לאנטישמיות והשמדת ישראל, אך במקביל הוא גם משמש כ"סמל לסולידריות פוליטית עם הפלסטינים ולדרישה לזכויות שוות ולסיום הסכסוך בעזה". בהתאם לכך, נאסר על מטא להחיל הסרה אוטומטית של תכנים הכוללים את הביטוי אם אין הקשר ברור המעיד על עידוד לאלימות.
מנכ"ל תנועת המאבק באנטישמיות (CAM) סשה רויטמן אמר בעקבות הקביעה כי מדובר ב"החלטה שערורייתית שמעניקה לגיטימציה לקריאות להשמדת מדינת ישראל". לדבריו, "הביטוי 'מהנהר לים' נוצר מתוך כוונה מוצהרת למחוק את המולדת הלאומית של העם היהודי ואין זה ראוי לתת לו מקום ברשתות החברתיות".
פגנה פרו-פלסטינית בניו-יורק
(צילום: שי ידגר )

הקריאה "מהנהר ועד לים" הפכה מאז 7 באוקטובר למוטיב חוזר בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי העולם, ובאפריל האחרון בית הנבחרים של ארה"ב אישר החלטה שמגנה את השימוש בביטוי כאנטישמי ברוב של 377 קולות מול 44 מתנגדים. ההחלטה אמנם הצהרתית בלבד, אך הגיעה כתוצאה ישירה של הנזיפה התקדימית שקיבלה הנציגה הדמוקרטית רשידה טליב בחודש נובמבר האחרון, בין היתר עקב השימוש שלה בביטוי. טליב, היחידה אף מבין חברי ה"סקווד" שלא גינתה את חמאס אחרי טבח 7 באוקטובר, טענה מצדה כי הסיסמה מבטאת רק שאיפה למדינה פלסטינית.
הביטוי, כסלוגן פוליטי של פעילים חברתיים שקראו לחזרה ל"גבולות פלסטין" מלפני המנדט הבריטי: מנהר הירדן לים התיכון, ויש שיגידו גם מעבר לזה. במהלך הסערה שפרצה בנובמבר אמרה דוברת הבית הלבן קארין ז'אן פייר כי "זאת אמירה מפלגת, רבים מוצאים אותה פוגענית, ורבים מוצאים אותה אנטישמית. אנחנו דוחים מכל וכל את החלת המונח הזה על הסכסוך".
מאז 7 באוקטובר חברת מטא נתונה לביקורת על האופן שבו היא מטפלת בתכנים הקשורים למלחמה בעזה. פרו-פלסטינים האשימו אותה בצנזור תכנים שנוגעים לאלימות מתועדת של כוחות הביטחון הישראלים, ומנגד קבוצות יהודיות האשימו את ענקית הטכנולוגיה בכך שהיא מאפשרת לאנטישמיות להתפשט ברשתות החברתיות שלה תחת תירוץ של ביקורת על ישראל. ביולי הודיעה החברה כי תסיר תכנים המכוונים נגד "ציונים", כשהמונח משמש כתחליף ליהודים ולישראלים ומלווה בהשוואות שמייצרות דה-הומניזציה, קריאות לפגיעה או שלילת קיומם.