בית המשפט המסחרי בפריז הכריע היום (רביעי) בעד עתירת התאחדות התעשיינים, מספנות ישראל ולשכת המסחר צרפת-ישראל – וקבע כי החברות הישראליות יוכלו להשתתף בתערוכת יורו נבל (Euronaval), התערוכה הביטחונית הימית שתתקיים בפריז בתחילת נובמבר.
השופט ביטל למעשה את החלטת הנשיא עמנואל מקרון, ממשלת צרפת ומארגני התערוכה לאסור על השתתפותן של החברות הישראליות באירוע, מהלך שלפי בית המשפט אינו עומד בכללי השוק החופשי באיחוד האירופי ומנוגד לעקרונות השוויון ואי-האפליה.
שר החוץ ישראל כ"ץ בירך על ההחלטה: "ברכות לעותרים הישראלים לבית המשפט בצרפת על הניצחון הגדול מול ההחלטה הלא דמוקרטית והלא צודקת של נשיא צרפת מקרון למנוע את השתתפותן של חברות ישראליות בתערוכה, החלטה שהתקבלה בין היתר גם לאחר מאמצים משפטיים ודיפלומטיים של משרד החוץ. זהו ניצחון חשוב לצדק, ומסר ברור נגד ניסיונות להחליש את ישראל במאבקה מול כוחות הרשע".
נשיא התאחדות התעשיינים רון תומר ציין: "בית המשפט הבהיר היום כי אפליה עסקית על בסיס פוליטי אינה יכולה להתקבל בשוק הבינלאומי. התעשייה הישראלית תמשיך להישאר פתוחה בפני העולם העסקי ותמשיך להוביל בחדשנות ובפיתוח טכנולוגיות מתקדמות. אף ממשלה או גוף מארגן לא יעצור אותנו, וככל שיהיו ניסיונות כאלה בעתיד, נבהיר לכולם כי MADE IN ISRAEL ימשיך להתנוסס בגאווה בתערוכות וכנסים בינלאומיים. זהו ניצחון למדינת ישראל ולעסקים הישראליים המבהיר כי כולם כפופים תחת עקרונות השוויון והמסחר ההוגן שאנו מחויבים להם".
למרות הזמן הקצר שנותר עד תחילת התערוכה, מספנות ישראל תצליח להקים את הביתן בתערוכה. מנכ"ל מספנות ישראל איתן צוקר אמר כי מדובר בהחלטה חיובית שתאפשר לחשוף את כלי השיט המתקדמים מסוגם בעולם המיוצרים במספנות ישראל, אך כי הסוגיה צריכה להדליק נורות אדומות בקרב מקבלי ההחלטות. "למרות החלטת בית המשפט, צריך לזכור כי ממשלת צרפת הטילה, למעשה, אמברגו ביטחוני על ישראל בכך שניסתה למנוע את השתתפות החברות הישראליות בתערוכה", אמר.
הוא הוסיף: "הדבר מחייב את מקבלי ההחלטות להבין כי כמו שראינו במקרים נוספים במהלך המלחמה, אסור לישראל להיות תלויה במדינות אחרות ועליה להסתמך על יכולותיה העצמאיות הגבוהות ועל של התעשייה הצבאית הישראלית, במיוחד בכל הקשור להצטיידות בפלטפורמות מרכזיות".
העתירה שהוגשה באמצעות משרד עורכי הדין הצרפתי GKA טענה כי ההחלטה נוגדת את עקרונות השוויון והסחר ההוגן המחייבים את מדינות האיחוד האירופי. טען בה כי החלטת ממשלת צרפת פוגעת באופן ישיר באפשרויות של החברות הישראליות להשתתף בתערוכה ולהתחרות בשוק הביטחוני באירופה. כמו כן, כאמור, העתירה התמקדה בעקרון השוויון ובחובת המדינות החברות באיחוד האירופי להבטיח שוק תחרותי פתוח וחופשי, תוך שמירה על כללי סחר הוגן ונטול אפליה.
בין 233 החברות הצרפתיות המשתתפות באירוע, לפחות תשע חברות מוכרזות כספקיות מורשות של תעשיית הנפט האיראנית – והן מציגות בתערוכה בגאווה בביתן 6. המידע מתבסס על רשימת ספקים מאושרת של תעשיית הנפט והאנרגיה של איראן.
מדובר בתערוכה שבה משתתפות, מדי שנה, מאות חברות בינלאומיות המפתחות כלי שיט ונשק ימי, בכלל חברות ישראליות רבות. כמה מהחברות האיראניות ומהגופים הסוחרים עם אותן חברות צרפתיות, נתונים לסנקציות של ממשלת ארה"ב, ואחדים מקושרים באופן ישיר למשמרות המהפכה.
ואם זה לא מספיק, יש עוד כמה חברות צרפתיות המציגות בתערוכה, המספקות ציוד לגופים איראניים לאו דווקא מתחום תעשיית הנפט. למשל, ציוד של אחת מהחברות, רדאר ימי בחדות גבוהה בעל טווח מרבי של יותר מ-170 קילומטר, הותקן בכלי שיט של משמרות המהפכה. כמו כן, ספינות ההצלה של משמר החופים האיראני מצוידות גם הן בציוד ניווט ומכ"ם של אותה חברה.