עשר שנות המאסר שגזר הבוקר (רביעי) השופט ירון לוי מבית משפט המחוזי בתל אביב על פאינה קירשנבאום הוא העונש הכבד ביותר שנגזר עד כה על נבחר ציבור בפרשת שחיתות בעבירות שוחד (ללא גניבה). המסר ששלח השופט הוא מהדהד - אפס סובלנות ורף חדש לעבירות מסוג זה. "אין אח ורע לעוצמת השחיתות", אמר. מן העבר השני דיבר מדם ליבו הסנגור של קירשנבאום, עו"ד גיורא אדרת, שכינה את גזר הדין "אכזרי בלי טיפת רחמים" - וטען כי אינו פרופורציונלי לעבירות וכי יערערו לעליון.
אחת הסיבות להחמרה הוא היקף העבירות שבהן הורשעה סגנית שר הפנים לשעבר. מדובר ב-15 עבירות של לקיחת שוחד משמונה גורמים שונים, לצד ארבע עבירות של בקשת שוחד, 15 עבירות הלבנת הון ושש עבירות שימוש במרמה. השופט הגדיל לעשות ואמר בגזר הדין כי "העונש המרבי בגין עבירות השוחד והלבנת ההון שבהן הורשעה מצטבר לסכום אסטרונומי של 340 שנות מאסר". לפי החוק שמגדיר קבלת שוחד, דינו של המקבל שוחד הוא מאסר עד 10 שנים לעבירה אחת - אולם שופטים נוהגים בדרך כלל לגזור עונש כולל אחד על כל העבירות. כך גם במקרה הזה.
יד ימינה של קירשנבאום בפרשה, דאוד גודובסקי, נשלח כבר ב-2018 לשבע שנות מאסר על ידי השופט ירון לוי. אולם העליון קיצר את מאסרו בשנה, לשש שנות מאסר. הוא הורשע בארבע עבירות של לקיחת שוחד. "עניינה של קירשנבאום חמור משמעותית מעניינו", קבע לוי היום.
בפרשת השוחד "הולילנד" בית המשפט העליון הרשיע בשנת 2015 את אורי לופוליאנסקי, ראש עיריית ירושלים לשעבר, בשבע עבירות שוחד - לאחר שהעביר כספים מעד המדינה לארגון "יד שרה". העליון הקל בעונשו ושלח אותו לשישה חודשי עבודות שירות בסופו של דבר בשל מצבו הרפואי, במקום שש שנים שגזר עליו השופט דוד רוזן במחוזי. השופט לוי ציין היום כי בהשוואה לקירשנבאום, " לופוליאנסקי עשה שימוש בכספי השוחד למטרות שמטיבות עם הציבור" - בניגוד אליה שמעשיה הטיבו עם המפלגה והעשירו את כיסה.
במסגרת פרשת "הולילנד", ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נידון במחוזי תחילה לשש שנות מאסר והורשע בשוחד בשני מקרים. אך הוא זוכה חלקית בעליון מעבירת שוחד מרכזית, ועונשו קוצר לשנת מאסר וחצי בגין שוחד של 60 אלף שקלים בפרשת הזרע.
בדצמבר 2016 בית המשפט העליון דחה את ערעורו של ראש העיר רמת גן לשעבר, צבי בר, שנידון לחמש שנות מאסר וחצי בגין עבירות של שוחד מקבלנים, הלבנת הון ושיבוש הליכי חקירה. הרכב השופטים קבע פה אחד כי יש לדחות את הערעור. עם זאת, החליטו השופטים לקצר את עונשו לשלוש שנות מאסר.
בשנת 2009, נידון השר לשעבר מש"ס שלמה בניזרי לארבע שנות מאסר בבית המשפט העליון. הוא הורשע בקבלת שוחד מקבלן, הפרת אמונים, קשירת קשר לפשע ושיבוש מהלכי משפט. נטען כי קיבל טובות הנאה מהקבלן בסכומים גבוהים, בין היתר שיפץ והרחיב את דירתו בסכומים הללו.
בשנת 1999, מי שהיה אז שר הפנים, אריה דרעי, נשלח על ידי בית המשפט המחוזי לארבע שנות מאסר בגין הרשעתו גם בשוחד. אולם בבית משפט העליון קוצר עונשו לשלוש שנות מאסר.
כיצד ישפיע העונש על משפטו המתנהל של בנימין נתניהו, שנאשם בפרשת שוחד אחת בתיק 4000? מוקדם לומר. משפטו של ראש הממשלה לשעבר נמצא בתחילת הדרך וטרם ברור אם יורשע בכלל - ואם כן האם אכן בשוחד או בעבירה אחרת. וכידוע, כל מקרה לגופו.