בסרטונים שפורסמו בצהריים (יום ו') ברשתות החברתיות משטח לבנון, תועד כלי רכב שנשא מתקן שיגור רקטות. בסרטונים הללו נטען כי מדובר בכלי הרכב שממנו שוגרו מוקדם יותר 19 רקטות לעבר שטח ישראל. מדובר בירי הראשון של חיזבאללה מאז סיום מלחמת לבנון השנייה ב-2006.
תושבי העיירה חצביא בדרום לבנון התאספו סביב הרכב ומנעו ממנו להתקדם, תוך קריאות לעצור אותו על מנת שלא יבוצע ירי רקטי נוסף מצד חיזבאללה מאותו השטח. עם זאת, ככל הנראה הרכב כבר היה בדרכו חזרה ממקום השיגור.
בעיירה חצביא, במורדות הצפוניים של הר החרמון, מתגוררים בעיקר דרוזים, ובסרטונים מהמקום ניתן לראות כי חלק מהתושבים היו לבושים בבגדים דרוזיים מסורתיים. בדיווחים בכלי תקשורת בלבנון נטען כי כוח של צבא לבנון הגיע לאזור לאחר האירוע והחרים את כלי הרכב. בהמשך פרסם הצבא הלבנוני הודעה שבה אישר כי לכד את המשגר וטען כי עצר ארבעה מעורבים בשיגור הרקטות בכפר שוויא, הנמצא במרחב חצביא. בהודעת הצבא הלבנוני לא צוין אם אלו שנעצרו הם פעילי חיזבאללה.
המתיחות בצפון - כתבות נוספות
"כוחות האויב הישראלי פתחו היום באש פגזים לעבר אדמות לבנון, ש-10 מהם נחתו בסמוך לכפר א-סדנה ו-30 נחתו בסמוך לכפרים בסטרה וכופר-שובא, מה שגרם למספר שריפות", מסרו בצבא הלבנוני. "זאת לאחר שמספר רקטות שוגרו משטח לבנון לעבר חוות שבעא הכבושות. כוח של הצבא עצר בכפר שוויא ארבעה אנשים שביצעו את ירי הרקטות ולכדו את המשגר ששימש אותם. יחידות הצבא הפרוסות בשטח, בתיאום עם כוח האו"ם בלבנון, נוקטות בצעדים הביטחוניים הנדרשים לשם השבת הרגיעה לאזור".
לנוכח פרסום הסרטונים, פרסם חיזבאללה הבהרה: "בעת שחזרו אנשי הארגון מפעילותם, הם עברו בשוויא שבאזור חצביא ותושבי המקום עצרו אותם. ההתנגדות הגיבה לתקיפות הציוניות בלבנון בירי רקטות מאזורים הרחוקים משטחים מיושבים. ההתנגדות הייתה ותמשיך להיות זו ששומרת על אנשיה ולא חושפת אותם לשום סכנה בעת פעילותה".
כאמור, 19 רקטות נורו הבוקר מדרום לבנון לאזור גזרת הר דב הסמוך לגבולות עם לבנון וסוריה. מערכת כיפת ברזל יירטה 10 רקטות, שש נפלו בשטחים פתוחים במרחב מבלי לגרום לנפגעים או לנזק ושלוש לא חצו את הגבול. צה"ל הגיב בירי פגזים לעבר מקורות שיגור הרקטות. דובר צה"ל מסר כי ביישובים הסמוכים לגבול לבנון נמשכת שגרה מלאה.
חיזבאללה לקח אחריות לירי. "ההתנגדות האיסלאמית בלבנון (חיזבאללה) שיגרה רקטות בקוטר 122 מ"מ לעבר מוצבים של צה"ל באזור חוות שבעא", נמסר מארגון הטרור השיעי בלבנון. "השיגור מגיע כתגובה לתקיפות של חיל האוויר הישראלים בשטחים פתוחים בדרום לבנון ביום חמישי".
בהמשך התראיין סגן מזכ"ל חיזבאללה, נעים קאסם, לערוץ אל-מיאדין, והזהיר את ישראל מתקיפות נוספות בשטח לבנון: "מה שעשה חיזבאללה הוא תגובה לתוקפנות אותה ראה כל העולם. חיזבאללה התחייב באופן פומבי כי פגיעה בלבנון תזכה לתגובה המתאימה. על ישראל להבין שלבנון אינה זירה פתוחה לסגירת החשבונות שלה ולבחינת יכולותיה. החלטנו בחיזבאללה שזוהי התגובה המתאימה, וישראל יכולה לפרש זאת איך שהיא רוצה".
בהודעה שפרסם חיזבאללה על אודות שיגור הרקטות, נטען כי הירי בוצע בידי קבוצות על שם השהידים כאמל מוחסן (פעיל חיזבאללה שנהרג בתקיפה המיוחסת לחיל האוויר בנמל התעופה בדמשק לפני כשנה) ועל שם מוחמד טחאן (שנהרג מירי צה"ל על גדר הגבול עם לבנון בעת שניסה לחצות אותו במהלך מבצע שומר החומות).
דובר צה"ל עדכן כי הרקטות ששיגר חיזבאללה לא כוונו לשטחים מיושבים. בצה"ל הסבירו כי הכוננות של מערך כיפת ברזל הועלה ועל כן השיגור לא הפתיע את הצבא. "בחלק מהמקומות יירטנו את הרקטות כדי לא לקחת סיכון, למרות שהשיגורים כוונו לשטחים פתוחים", אמר דובר צה"ל והזכיר כי בתקיפה האחרונה בדרום לבנון הופגזו תשתיות כדי לא לפגוע בתושבים.
"אנו מבינים שחיזבאללה ירה בכוונה לשטחים פתוחים ולא ליישובים כמו קריית שמונה", הסביר דובר צה"ל. "תקפנו שלשום בעוצמה עם מטוסי חיל האוויר ותותחים לכל אורך הגזרה. חיזבאללה לא מצליח להטיל מורתו על הפלגים הפלסטיניים וגם ממשלת לבנון לא מצליחה לפעול בדרום לבנון ברקע המשבר הכלכלי. חיזבאללה ניסה להראות שהגיב".
נכון לעכשיו, עם הפסקת ההפגזות הארטילריות לעבר דרום לבנון, בכירי צה"ל התכנסו להערכת מצב עם שר הביטחון בני גנץ כדי לבחון אם להרחיב את התגובה. "אין לנו עניין להסלים או להגיע למלחמה, אבל גם לא נהפוך את הגבול לקו עימות. שלושת הצדדים לא רוצים מלחמה, בטח לא באמצע הקיץ - אך מצד שני לא נרצה להמשיך במשוואה הזאת", אמרו בצה"ל והוסיפו: "נמשיך להפעיל עליונות אווירית בדרום לבנון".
ראש ממשלת לבנון לשעבר סעד אל חרירי רמז כי הממשלה בביירות נתנה הסכמה שבשתיקה לירי הרקטות, אף כי גם כשהיה ראש הממשלה המיועד היה ירי מלבנון לעבר ישראל. "המצב בגבול עם האויב הישראלי חמור מאוד", אמר חרירי, " זהו צעד לעבר הלא-נודע שמציב את לבנון כולה בתוך מלחמות של אחרים באדמתה. לבנון אינה חלק מהעימות האיראני-ישראלי בים עומאן. המדינה, באמצעות כוחותיה הצבאיים והביטחוניים הלגיטימיים, היא האחראית להגן על האזרחים. האם הנשיא, הממשלה ומפקדי הצבא ידעו על שיגור הרקטות?".
פורסם לראשונה: 13:45, 06.08.21