בפרקליטות הופתעו מעוצמת הגינויים שהופנו כלפיה בעקבות כתב האישום שהוגש נגד ארבעת המעורבים בירי נורי התאורה הימיים לבית ראש הממשלה בנימין נתניהו בקיסריה - תת-אלוף במילואים עופר דורון, בנו גל, איתי יפה ואמיר שדה - שמייחס להם "מעשה טרור".
"זו מדינת חוק, אין לנו פריבילגיה להסתכל על תיקים בפריזמה של דעות", הסביר גורם בכיר בפרקליטות על כתב האישום שהוגש בשבוע שעבר. "אמת המידה היחידה שאנחנו נוהגים על פיה היא אינטרס הציבור והראיות בכל תיק. האתוס בפרקליטות הוא להימנע משמיעת רעשי רקע כאשר אנו מקבלים החלטות".
3 צפייה בגלריה
דיון הגשת כתב אישום כנגד ארבעת החשודים בפרשת ירי הנורים לעבר בית נתניהו בקיסריה - ביהמ"ש המחוזי בחיפה
דיון הגשת כתב אישום כנגד ארבעת החשודים בפרשת ירי הנורים לעבר בית נתניהו בקיסריה - ביהמ"ש המחוזי בחיפה
ארבעת הנאשמים בדיון בבית המשפט, בשבוע שעבר
(צילום: ליאור אל-חי )
תיעוד ירי נורי התאורה, 16 בנובמבר

אותו גורם אמר כי עיקר העבודה על התיק התבצעה על ידי פרקליטות מחוז חיפה, באמצעות הממונה על נושאי ביטחון בפרקליטות עו"ד שלי זאבי ברזילי. "תמונת הראיות שנוצרה היא של אנשים נורמטיביים ללא עבר פלילי, אבל הם נתפסו בקלונם בהתנהגות לא נורמטיבית כשהם פורצים גבולות המאפיינים עבריינות אלימה", אמר. "מתברר לכאורה שבשם אידיאולוגיה הם מוכנים לעשות הכול - כולל סיכון חיי אדם. מה שהוסיף לתמונה הקשה היא העובדה שמספר חודשים קודם לכן קרא להם שב"כ לשיחת אזהרה מפני נטילת החוק לידיים. איש לא ביקש להרתיע אותם מהגעה להפגנות או מכל היבט הקשור למיצוי חופש הדיבור הנחשבת זכות יסוד עליונה, החשש היה מכך שיעברו למעשי אלימות. הם חרגו ממחאה לגיטימית".
לדבריו, "אף על פי כן, הם החליטו להגיע לבית ראש הממשלה בקיסריה למרות שבאותה עת לא התקיימו שם הפגנות, שכן המוקד באותה עת היה בירושלים. הם הגיעו בחשיכה, עם כפפות, במה שנחזה כהתנהגות קונספירטיבית בעלת מאפיינים עבריינים. בחקירתם התברר כי רצו להעביר לראש הממשלה מסר שהמחאה בקיסריה לא פסקה. במעשיהם היה כדי לעורר פחד בציבור והם פעלו באופן שסיכן חיי אדם. מומחים בעלי עבר קרבי כמוהם היו צריכים להעריך כי אותן נורות תבערה המיועדת להתפוצץ בלב ים, במקרה שהן מתפוצצות על האדמה הן בעלות פוטנציאל בעירה. אם נמצא בקרבת מקום אדם, הוא יכול להיפגע באופן קטלני" .
ביקורת רבה מופניתת כלפי הפרקליטות גם בשל הבקשה שהגישה למעצרם עד תום ההליכים, שכן הארבעה נחשבים ל"מלח הארץ" ולאזרחים נורמטיבים. בפקליטות אמרו כי אף כי שמדובר באנשים שתורמים לחברה, מתקיימת במקרה זה חזקת מסוכנות במתחם ההגדרה של עבירות ביטחון, בתוספת העובדה שהארבעה עשו זאת מתוך מניע אידיאולוגי - המאפיין המרכזי בעבירות טרור.
3 צפייה בגלריה
 טקס סיום קורס קצינים
 טקס סיום קורס קצינים
"אסור לגלות סלחנות כלפי עבריינות מטעמים אידאולוגיים, ולא משנה מאיזו צד של המתרס היא"
(צילום: REUTERS/Amir Cohen)
כל אנשי פרקליטות מחוז חיפה שעסקו בתיק, בהם פרקליטת המחוז הילה כץ, סברו שנאספו כל הראיות המגלמות ביצוע מעשה טרור. כמו כן, הוצגו פסיקות של בתי המשפט התומכות בניתוח מאפייני האישומים. גם כשהתקיים דיון בלשכת פרקליט המדינה עמית איסמן סברו כל הנוכחים, בהם איסמן עצמו ומנהל מחלקת תפקידים מיוחדים אלון אלטמן, כי יש חשד למעשה טרור שמגלם בתוכו מעצר עד תום ההליכים. מי שהסתייג מהשימוש בסעיף היה המשנה לענינים פלילים, עו"ד שלמה למברגר.
הגורם הבכיר בפרקליטות הוסיף: "עבריינות מטעמים אידאולוגיים מסוכנת ומסכנת את הציבור והחברה. לא בכדי קבע המחוקק שבעבריינות כזו קיימת הנחה שהנאשמים מהווים סכנה, ולכן קיימת הצדקה לבקש את מעצרם עד תום ההליכים. כמובן שהפרקליטות לא עושה חשבונות פוליטיים, אבל צריך שיהיה ברור - אסור לגלות סלחנות כלפי עבריינות מטעמים אידאולוגיים, ולא משנה מאיזו צד של המתרס היא".
איתי דורון, בנו של תא"ל בדימוס עופר דורון ואחיו של גל דורון, שניים מהנאשמים, טוען מנגד כי מדובר בכתב אישום פוליטי. "הם אינם שעירים לעזאזל, הם תקדים", אמר. "צריך להתעורר ולראות את הסכנה האמיתית שלפנינו - תקדים משפטי שמסוגל לדכא מחאה, מתנגדי שלטון ואופוזיציה. זה הסיפור האמיתי".
ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו לא היו בבית המשפחה בקיסריה בעת שיגור נורי התאורה הימיים לביתו, אבל למרות זאת, ובעקבות בקשת שרה נתניהו שנחשפה ב-ynet - המשטרה הודיעה שלשום כי לפי עמדתה, יש להגדירם כנפגעי עבירה.
3 צפייה בגלריה
שרה נתניהו עם דולנד טראמפ, הלילה
שרה נתניהו עם דולנד טראמפ, הלילה
שרה נתניהו. מוכרת כנפגעת עבירה - אף שלא הייתה בבית
"חוק זכויות נפגעי עבירה מגדיר נפגע עבירה כמי שנפגע במישרין מעבירה", כתבה המשטרה בעמדה שהעבירה לבית המשפט. "בהתאם להגדרת החוק ועל פי סעיפי העבירה המופיעים בתיק החקירה ובכתב האישום, והיות שביתם הפרטי של בני הזוג נתניהו בקיסריה ניזוק כתוצאה מהעבירה, הרי שהם זכאים לקבל הכרה כנפגעי עבירה ולממש את הזכויות".
במסמך ששלח לבית המשפט הפרקליט המייצג את משפחת נתניהו נטען כי רעיית ראש הממשלה צריכה להיות מוגדרת כנפגעת עבירה, ונכתב כי השיגור "נעשה מתוך כוונה לפגוע בראש הממשלה ומשפחתו באופן פיזי". במסמך הוא ציין כי "בנס לא נגרמו פגיעות בגוף", והעלה טענות לפיהן המעשה מהווה פעולה טרוריסטית עם כוונה לפגוע במדינה ובדמוקרטיה.
כמו כן, צוין במכתב, גם המועד שבו בחרו החשודים לפעול, סמוך למועד יום הזיכרון השנתי לרצח ראש הממשלה יצחק רבין - "מעיד פעם נוספת על כוונתם והצהרתם הברורה של המפגעים לפגוע פיזית בראש ממשלה מכהן, בנסיבות דומות לרצח ראש הממשלה לשעבר ולא רק באופן סמלי".