בהמשך ישיר לשיגור הטיל הבליסטי החדש לעבר אוקראינה, לראשונה במלחמה, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הודיע אתמול (שישי) כי מוסקבה תמשיך לבצע ניסויים בטיל – גם בתנאי לחימה. פוטין הכתיר את הניסוי כ"הצלחה", ולדבריו הקרמלין מחזיק ב"מלאי" של טילים כאלו "מוכנים לשימוש".
הטיל ששיגרה רוסיה, "אורשניק" ("עץ לוז" בתרגום מרוסית), יכול לפי גורמים רוסיים להגיע לטווח של עד 5,000 ק"מ – מה שמאפשר לה תאורטית לתקוף משטחה כל יעד ברחבי אירופה. פוטין טען כי מערכות ההגנה האוויריות של המערב לא יוכלו ליירט את הטיל הזה, אך נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ציין אמש כי קייב פועלת לצד בעלות בריתה במערב על מערכות הגנה מפני "האיומים החדשים".
6 צפייה בגלריה
וולודימיר זלנסקי, ולדימיר פוטין
וולודימיר זלנסקי, ולדימיר פוטין
הסלמה נוספת במלחמה. פוטין וזלנסקי
(צילום: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo/ AP, AFP / JOHN HAMILTON / US DEPARTMENT OF DEFENSE)
פיצוצים בדניפרו שבאוקראינה, במתקפה הרוסית עם הטיל החדש אורשניק
(רויטרס)

דבריו של פוטין, ששודרו בטלוויזיה הרוסית, נאמרו במפגש עם גורמים רשמיים במערכת הביטחון שבה השתתפו גם מפתחי טילים. מפקד מערך הטילים בצבא הרוסי אף שיגר איום, כשאמר כי "הטיל החדש יכול לפגוע במטרות ברחבי אירופה". שיגור הטיל הבליסטי והאיומים מהווים הסלמה נוספת במלחמה בין רוסיה לאוקראינה, ימים לאחר שאוקראינה תקפה בשטח רוסיה באמצעות נשק מערבי, לאחר שקיבלה אישור מנשיא ארה"ב ג'ו ביידן לעשות זאת. השבוע גם דווח כי ביידן אישר לספק לצבא האוקראיני מוקשים נגד אדם כדי לפגוע בחיילים הרוסים.
שלשום, ביום השיגור, טענו באוקראינה כי מדובר בטיל בליסטי בין-יבשתי מסוג RS-26 רובז', אולם גורמים בארה"ב הבהירו בהמשך כי לא מדובר בטיל בין-יבשתי של ממש, כזה שהינו חלק ממערך ההרתעה הגרעיני של רוסיה וששיגורו היה נתפס כהסלמה דרמטית מצד פוטין, אלא בטיל בליסטי לטווח בינוני – כלומר כזה שעדיין מהווה איום על יבשת אירופה כולה. בקרמלין ציינו כי בשל החשש שהניסוי היה נתפס בטעות כמתקפה גרעינית, הוחלט ליתר זהירות להתריע עליו לארה"ב כחצי שעה לפני השיגור.
בפנטגון מסרו אתמול כי הטיל החדש שפוטין חשף כן פותח על בסיס RS-26 רובז', אם כי כאמור אינו זהה לו. לפי הדיווחים רובז' שוגר לראשונה בהצלחה בניסוי ב-2012. הטיל הזה, שאורכו 12 מטרים ומשקלו 36 טונות, יכול לשאת ראש נפץ גרעיני במשקל 800 ק"ג. לפי חיל האוויר האוקראיני, הטיל הרוסי החדש פגע שלשום בתשתית קריטית בדניפרו שבמזרח אוקראינה. ערוצי טלגרם רוסיים דיווחו כי אותה תשתית היא מטה חברת הטילים והחלל "פיבדנמש". עוד טענו באוקראינה כי הטיל הגיע למהירות מקסימלית של 13,000 ק"מ, ולקח לו כרבע שעה להגיע אל המטרה.
6 צפייה בגלריה
תיעוד ממתקפה של רוסיה 21 בנובמבר על אזור העיר דניפרו ב אוקראינה שבה היה שימוש ב טיל בליסטי חדש מסוג אורשניק
תיעוד ממתקפה של רוסיה 21 בנובמבר על אזור העיר דניפרו ב אוקראינה שבה היה שימוש ב טיל בליסטי חדש מסוג אורשניק
תיעוד מרגעי הפגיעה במפעל הביטחוני בדניפרו שלשום, עם הטיל הרוסי החדש
(צילום: COME BACK ALIVE / AFP)
6 צפייה בגלריה
תיעוד ממתקפה של רוסיה 21 בנובמבר על אזור העיר דניפרו ב אוקראינה שבה היה שימוש ב טיל בליסטי חדש מסוג אורשניק
תיעוד ממתקפה של רוסיה 21 בנובמבר על אזור העיר דניפרו ב אוקראינה שבה היה שימוש ב טיל בליסטי חדש מסוג אורשניק
האש שפרצה במתחם שהותקף
(צילום: Handout / STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE / AFP)
עם זאת, גורם אמריקני רשמי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי מדובר ב"נשק ניסיוני". לדברי הגורם, בידי רוסיה "מספר מוגבל" של טילים כאלה, ולא מדובר ביכולת שבה הצבא הרוסי יוכל להשתמש באופן קבוע בשדה הקרב. לדברי מומחים ביטחוניים, החידוש בטיל הרוסי הוא יכולתו לשאת כמה ראשי נפץ ולתקוף מספר מטרות במקביל – יכולת ששמורה בדרך כלל לטילים בין-יבשתיים, שמיועדים כאמור לנשיאת ראשי נפץ גרעיניים. יצוין כי גורמים רוסיים טענו כי גם הטיל החדש מסוגל באופן תיאורטי לשאת גם ראשי קרב גרעיניים.
פוטין, מצידו, הצהיר כי "נמשיך עם הניסויים, כולל בתנאי מלחמה, בהתאם למצב ולטבע האיומים הביטחוניים שיהיו על רוסיה". הוא ציין כי לא מדובר בנשק גרעיני אסטרטגי, "אך משמעות העוצמה והדיוק שלו היא שההשפעה תהיה ניתנת להשוואה, במיוחד בעת שימוש מאסיבי ובשילוב עם נשק מדויק וארוך-טווח נוסף". הנשיא הרוסי טען כי מדובר ב"טיל בליסטי היפרסוני", וכי הוא מסוגל לנוע אל יעדיו במהירות של פי 10 ממהירות הקול: "לא ניתן ליירט את הטיל. אין היום אמצעים בעולם שיכולים לעשות זאת".
פוטין הבהיר בנאום טלוויזיוני שנשא שלשום כי שיגור הטיל החדש היווה תגובה ישירה להחלטת הנשיא ביידן לאשר לאוקראינה לתקוף בעומק רוסיה באמצעות טילי ה-ATACMS האמריקניים, וכן להחלטה המדווחת של בריטניה ללכת בעקבות ארה"ב ולאפשר לאוקראינה לתקוף בעומק רוסיה עם טילי השיוט "שאדו סטורם".
6 צפייה בגלריה
אוקראינה טילי ATACMS כמו ש קייב קיבלה מ ארה"ב
אוקראינה טילי ATACMS כמו ש קייב קיבלה מ ארה"ב
טיל ATACMS אמריקני, שביידן אישר לקייב לשגר לשטח רוסיה
(צילום: AFP / JOHN HAMILTON / US DEPARTMENT OF DEFENSE)
6 צפייה בגלריה
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי
"פוטין ימשיך לנסות להפחיד אותנו - כך הוא בנה את כוחו". זלנסקי
(צילום: Leon Neal / POOL / AFP)
פוטין כבר איים בעבר שמשמעות הדבר תהיה מעורבות ישירה של נאט"ו במלחמה, תוך שהוא טוען ששיגורי טילים שכאלו מחייבים סיוע ישיר לקייב. למעשה, בנאום הטלוויזיוני שנשא ביום חמישי שיגר פוטין איום ישיר למדי כלפי מדינות שמסייעות לאוקראינה, ואחרי שהזכיר את האישורים שנתנו ארה"ב ובריטניה אמר: "אנחנו מאמינים שיש לנו את הזכות להשתמש בנשק שלנו נגד מתקנים צבאיים של מדינות שמאפשרות שימוש בנשק שלהן נגד המתקנים שלנו. ובמקרה של הסלמה בפעולות תוקפניות, אנחנו נגיב בנחישות בצורת מראה".
עוד לפני השיגור, ביום שלישי פוטין אישר באופן רשמי את השינוי בדוקטרינה הגרעינית של ארצו, שינוי שבמסגרתו מאיימת מוסקבה להגיב במתקפה גרעינית אפשרית גם בתגובה למתקפה קונבנציונלית נגדה – אם זו תיעשה תחת "סיוע" של מעצמה גרעינית אחרת. מדובר היה ברמז ברור למדינות המערב שמחמשות את אוקראינה ומסייעות לה.
זלנסקי, בפנייתו היומית לאזרחי אוקראינה, תיאר את השימוש הרוסי בטיל החדש כהסלמה נוספת במלחמה. "שר ההגנה כבר מקיים פגישות עם שותפינו בעניין מערכות הגנה אווירית חדשות שמסוגלות להציל חיים אל מול האיומים החדשים", אמר. לדבריו, "כשמישהו מתחיל להשתמש במדינות אחרות לא לטרור, אלא גם לניסויים של טילים חדשים באמצעות מעשי טרור, באופן ברור מדובר בפשע בינלאומי". זלנסקי הוסיף כי על האוקראינים להישאר "דרוכים", שכן "'קומרד' פוטין ימשיך לנסות להפחיד אותנו. כך הוא בנה את כוחו".

טראמפ ימנה שליח מיוחד?

בתוך כך, סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה הלילה (בין שישי לשבת) כי נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ שוקל ליצור תפקיד חדש בממשלו - שליח מיוחד לנושא מלחמת רוסיה-אוקראינה - ולמנות לתפקיד את ראש המודיעין הלאומי שלו לשעבר ריצ'רד גרנל. כך מסרו ארבעה מקורות המעורים בפרטים לסוכנות, שהעדיפו לדבר בעילום שם.
6 צפייה בגלריה
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
ארה"ב דונלד טראמפ נפגש ב הבית הלבן עם ג'ו ביידן
יפעל לסיים את המלחמה? טראמפ
(צילום: AP Photo/Evan Vucci)
ברויטרס דווח כי גרנל, שהיה גם שגריר ארה"ב בגרמניה במהלך כהונת טראמפ הקודמת, ימלא תפקיד מפתח בניסיונות של הנשיא הנבחר לעצור את המלחמה. הגורמים ציינו כי טראמפ עשוי להחליט בסופו של דבר שלא ליצור את התפקיד החדש, אך הוסיפו כי שוקל זאת ברצינות. עוד ציינו הגורמים כי כלל לא בטוח שגרנל יסכים לקבל את התפקיד.
במהלך קמפיין הבחירות טראמפ התחייב לסיים את המלחמה באוקראינה במהירות, אם כי הוא מעולם לא ציין כיצד הוא מתכוון לעשות זאת. בנאום הניצחון שלו בבחירות ציין כי טראמפ כי יפעל "לסיים מלחמות - ולא להתחיל אותן".
עם זאת, עמדותיו של גרנל עשויות להצביע על הכוונות של טראמפ. במהלך פאנל בנושא המלחמה שקיימה רשת "בלומברג" בחודש יולי, גרנל ציין כי הוא בעד "הקמת אזורים עצמאיים" כאמצעי לסיום המלחמה. כמו כן, גרנל הבהיר כי הוא יתנגד להצטרפותה של אוקראינה לברית נאט"ו – עמדה שאותה הוא חולק עם רבים משותפיו של טראמפ.