"חאפלה מרוקאית" לצד הפגנת תמיכה: מאות מפגינים בעד המהפכה המשפטית התכנסו אמש (יום חמישי) למה שהם הגדירו כ"חאפלה מזרחית" ליד ביתו של נשיא בית משפט העליון לשעבר אהרן ברק - אבי "המהפכה החוקתית" שהפך לאחד מסמלי המחאה - ברחוב דוד המלך פינת דובנוב בתל אביב. במרחק של כמה עשרות מטרים נערכה הפגנה של מתנגדי המהפכה, שאליה הגיעו גם כן מאות בני אדם כדי להגן על ברק ולהביע את תמיכתם בו.
בתגובה לאמירותיו של ברק כי לא מצא שופט מרוקאי אחד לבית משפט העליון, המפגינים בעד המהפכה המשפטית ניגנו מוזיקה מרוקאית ואף חילקו לעוברים ושבים ממתקי מימונה. בהזמנה למחאה, כתבו המארגנים: "אנחנו נביא את המרוקאים אליו". מאות המפגינים נגד המהפכה המשפטית צעקו "דמוקרטיה" ו"בושה", והמפגינים נגד ברק ובעד הרפורמה פנו אליהם וצעקו: "איפה הייתם בגוש קטיף?".
לירן ברוך מפורום נכי צה"ל, שהפגין נגד ברק, אמר: "נפצעתי בקלנדיה בזמן שאנרכיסטים שמאלנים זרקו עליי סלע ונפצעתי בעיני השמאלית. יש לי חלום שבית המשפט העליון יהיה מגוון יותר, שיעדיף את זכויות הקורבנות על פני זכויות הפוגעים ושימנע את כניסת תומכי טרור לכנסת. יש לי חלום שארגונים שמגנים על מחבלים מתועבים ורוצחי ישראלים לא יקבלו הבנה מבית המשפט העליון אלא יגורשו ממנו כמו כל גיס חמישי. יש לי חלום שבית המשפט העליון לא יכניס משפחות מחבלים לטקסים ביום הזיכרון. החלומות האלו יכולים להתגשם אם תהיה רפורמה משפטית".
"באתי היום להפגין את היכולת של המרוקאים, שחוץ מלטפל בקשישים הם יודעים להיות גם עורכי דין וטייסים", אמרה אתי חן מתל אביב. "אהרן ברק עשה טעות - הוא יצא נגד חצי מהעם ואני חושבת שזה לא מכובד. אדם מבוגר שעשה את האקטיביזם המשפטי, והוא קורא לנו לא דמוקרטים. אני חושבת שזה לא הוגן, חצי מהעם רוצה רפורמה משפטית. אהרן ברק התחיל את כל הרעל, הוא קרא לנו 'חרוזי רעל'".
"המטרה להראות לחלק השני של העם, לאחים שלנו שצעדו היום עם ארונות מתים וגופות - לא ככה עושים מחאה", המשיכה אתי. "מחאה עושים גם בשמח, עם מופלטות ומוזיקה טובה. אחים אנחנו, מספיק. הבנו את כל הרעיון. בואו נמשיך לחיות כאן, אין לנו ארץ אחרת".
דובר ארגון "אם תרצו" שארגן את המחאה, מתן אשר, אמר: "אנחנו שמחים לראות את מאות האנשים שהגיעו להראות לאהרן ברק מה זה עדות המזרח. הוא אולי חושב שעדות המזרח יכולים להיות אחים סיעודיים, אבל אני למדתי משפטים, יש פה אנשים שהם עורכי דין והייטקיסטים, שכנראה אהרן ברק לא נחשף אליהם. הציבור של המחנה הלאומי הרבה יותר חזק מנבחרי הציבור שלו. נבחרי הציבור לא מספיק חזקים, הם חושבים שאנחנו נוותר על העניין הזה. סבא וסבתא שלי עלו למדינה יהודית, ואני רוצה לראות שערכי היהדות יילקחו בחשבון. לא ייתכן שזכויות המסתננים יילקחו לפני".
למרות שאהרן ברק הוא לא דמות ציבורית כבר שנים רבות, בכל זאת החליטו ב"אם תרצו" להפגין מול ביתו. "אהרן ברק הוא הדמות המובילה", אמר אשר. "כשדיברו על עסקת טיעון לנתניהו, הוא היה מעורב. נכנסת למטבח והמטבח חם, נכנסת למגרש - תשחק. אני מכבד אותו, הוא בן 86. תבוא צמא מהבית ותגיד 'טעיתי', הגיע הזמן לתקן".
שמואל שלמה שהגיע גם הוא להפגין אמר: "במדינה יש גזענות, שנאה, אפליה וחוסר שוויון. שמאל מתנגד להכול. מה אנחנו דורשים? שוויון סך הכול. שמאל שמתרים כספים לכפר שמגדל מחבלים כדי לרצוח יהודים, תינוקות, נערים, נערות, זקנים וזקנות - האנשים האלה הם לא אחים שלי. אני לא רואה שהם חלק מהעם שלי. אני רוצה לומר לאהרן ברק הגזען - בוא תרד לעם. תראה איזה יופי זה עם ישראל האמיתי. אנחנו לא באנו לפה כדי לקלל או לאיים. תראה איזה יופי, איזה חגיגה של דמוקרטיה. מה שאנחנו באנו להגיד לאהרן ברק - 75 שנים לא מצאת מרוקאי אחד? אנחנו רוצים בית משפט מגוון".
מנגד, מאות הגיעו כאמור גם לתמוך בנשיא בית המשפט העליון לשעבר. "הגענו כדי לתמוך בו נגד קבוצה שבאה לבזות אותו. הוא אדם עתיר זכויות, ניצול שואה בן 86", אמר דרור סלעי. "אנחנו ישנים עם הנעליים כמו שאומרים. נכנסנו ללימבו כזה שהחרב הייתה על הצוואר והיה לוח זמנים ברור להתעורר למשטר אחר. עכשיו המצב הוא שונה והתגובה היא שונה".
"עשינו הרבה ביום הזה, מיצגים שונים - אבני דומינו שמייצגות את הפגיעה של המהפכה המשפטית למשל", הוסיף דרור. "כל הדברים שנתניהו הבטיח שבשבילם הוא יקים ממשלה נפגעים עכשיו. אנחנו מעבירים מסר שלא ינסו אותנו. אנשים הגיעו לבתים של בן גביר וסמוטריץ', הגיעו לבני ברק. אנחנו כאן ונשארים כאן, ומאות אלפים ישנים עם הנעליים כדי לשמור על הדמוקרטיה הישראלית".
ניצה קרדי מתל אביב אמרה: "הגעתי להגן על אהרן ברק, לשמור על כבודו ולהוקיר את זכויותיו הרבות עבור העם הנפלא שלנו. מברוק על החאפלה, שיעשו חאפלה, אבל שלא ישמיצו את בוני הארץ ומגיניה. אני הייתי היום בקפלן ובבית הדין הרבני. אנשים אומרים שהייתה קצת דעיכה במחאות, אבל אני חושבת שזו טעות מאוד גדולה. אנחנו נמשיך להילחם לטובת כולנו".
רוני מראש העין הוסיפה: "יש לנו הפגנות ליד הבית בראש העין, ויש לנו קהילה שמוחה, ועם זאת צריך לחזק בכל הארץ, ובאנו לחזק את אחד הסמלים שלנו שמותקף עכשיו. ה'חאפלה' הזאת לא מוצדקת, הייתי שמחה לדבר להסביר. באופן הזה פחות, אבל בדרך כלל אנחנו עסוקים בזה ומנסים להבין. לעבור דרך הכאב ודרך הפערים. היו הרבה ניסיונות והרבה שיחות. אי אפשר להפסיק עם זה, אבל יש פערים מאוד גדולים".
פורסם לראשונה: 21:54, 04.05.23