גורם אמריקני רשמי אמר אחר הצהריים (רביעי) לרשת NBC שיועציו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין "מטעים אותו" בנוגע להתפתחויות בשטח, ולא מספרים לו עד כמה הצבא הרוסי מתקשה במלחמה באוקראינה. הגורם, שמסתמך בדבריו על מידע מודיעיני, אמר ל-NBC: "אנחנו מאמינים שפוטין קיבל מידע מוטעה מהיועצים שלו על הביצועים הרעים של הצבא בשטח, ועל הפגיעה בכלכלה הרוסית כתוצאה מהסנקציות, מכיוון שהיועצים הבכירים שלו חוששים יותר מדי לומר לו את האמת".
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• הבליץ שנכשל, ההתשה שנמשכת | תמונת המצב בחזיתות השונות
• בלי נאט"ו, עם האיחוד האירופי: "התקדמות גדולה במו"מ"
• רוסיה: מפחיתים פעילות ליד קייב. אוקראינה: ישראל עשויה לערוב
• זו יחידת הרחפנים שעצרה את השיירה הרוסית
• חשד שאברמוביץ' הורעל, "5,000 הרוגים במריופול"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
"לפי המידע שיש לנו פוטין הרגיש שהצבא הרוסי הטעה אותו", אמר הגורם האמריקני, וציין שהדבר הוביל לחוסר אמון של פוטין בהנהגת הצבא. לדבריו, פוטין לא ידע שרוסיה שלחה לאוקראינה חיילים שגויסו בכפייה, ולא עודכן על היקף האבדות במלחמה. החודש, בנאום לאומה, הצהיר פוטין שהצבא הרוסי לא שולח לאוקראינה חיילים שמגויסים בכפייה - וגם לא יעשה זאת.
בבית הלבן אשרו הערב את הדיווח ואמרו שהמידע העדכני על פוטין מדגיש את הבעיות של המערכה הרוסית באוקראינה. הבית הלבן ציין שהצבא הרוסי הטעה את פוטין, ושכעת קיימת מתיחות בין פוטין לעוזריו, ובנוסף בין פוטין להנהגת הצבא הרוסי. לפי הפנטגון, משרד ההגנה הרוסי לא מסר לפוטין עדכונים "מלאים" על ההתפתחויות שהיו במלחמה באוקראינה בחודש החולף.
דיפלומט אירופי בכיר הגיב להצהרות האמריקניות, ואמר שההערכה באירופה זהה. "פוטין חשב שהדברים הולכים יותר טוב ממה שהם באמת. זאת הבעיה כשאתה מקיף את עצמך ב'יס-מנים', או יושב איתם רק בקצה של שולחן ארוך מאוד", אמר הדיפלומט האירופי. לפי שני דיפלומטים אירופים, לרוסים שגויסו בכפייה נאמר שהם ישתתפו בתרגילים צבאיים, והם נדרשו לחתום על מסמך לפני הפלישה לאוקראינה. "הטעו אותם, לא אימנו אותם כמו שצריך. כשהם הגיעו הם פגשו אוקראיניות זקנות שנראות כמו הסבתות שלהם – והן צעקו עליהם לחזור הביתה", אמר אחד הדיפלומטים.
למרות ההתפתחויות במלחמה, בסקר שפרסם היום המכון הרוסי העצמאי "לבאדה" קיבל פוטין את שיעור התמיכה הגבוה מאז 2017 – 83%, לעומת 71% בחודש שעבר. סוציולוגים עצמאים שניסו לנתח את התוצאות המפתיעות ציינו שהתושבים ברוסיה מתעדכנים על מהלך המלחמה בעיקר דרך התקשורת הממלכתית, וכי ייתכן שחלק מהנשאלים פחדו להביע התנגדות למלחמה באוקראינה.
רוסיה לא הצליחה להשיג ניצחון בזק במלחמה באוקראינה, שהחלה ב-24 בפברואר. הכוחות הרוסיים ספגו אבדות רבות, תקועים ברוב החזיתות ולא כבשו אף אחת מהערים הגדולות באוקראינה. אתמול הבטיחה מוסקבה שהיא תפחית משמעותית את המתקפות שלה באזור קייב והעיר הנצורה צ'רניהיב שמצפון לה – כדי לתת סיכוי למשא ומתן בין הצדדים. ההערכה באוקראינה היא שהצבא הרוסי נערך להעביר כוחות מאזור קייב למזרח אוקראינה - ולנסות לכתר שם את הצבא האוקראיני - שעיקר כוחותיו מוצבים באזור הזה ונלחמים שם במורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס.
לפי ההערכות במערב, רוסיה מבינה כעת כי היא איבדה את היוזמה בחזית שבאזור קייב, וכי לא תצליח עם הכוחות הנוכחיים שלה שם לכתר את הבירה. מוסקבה כבר הצהירה בסוף השבוע כי מעתה היא תמקד את פעילותה באוקראינה בניסיון לכבוש שטחים נוספים במחוזות לוהנסק ודונייצק - מעוזי הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה - שמרכיבים יחד את דונבאס.
מושל מחוז דונייצק, פבלו קירילנקו, טען הערב שהרוסים משתמשים בפצצות זרחן ומפגיזים יישובים במחוז, באזור שמפריד בין השטח שנמצא בידי הבדלנים לשטח שבשליטת הכוחות האוקראיניים.
משרד ההגנה הרוסי אמר היום שכוחותיו "מתארגנים מחדש" בשטח, ומתמקדים כעת ב"שחרור מוחלט" של דונבאס. לפי משרד ההגנה במוסקבה, הצבא הרוסי השיג את מטרות "השלב הראשון של המבצע" – ואילץ את הצבא האוקראיני לרכז כוחות בהגנה על הערים הגדולות במדינה.
בעדכון של הפנטגון אמר הערב הדובר ג'ון קירבי כי ביממה האחרונה חלק מהכוחות הרוסיים שהיו באזור קייב התקדמו צפונה – וחלקם אף חצו את הגבול לבלארוס. קירבי אמר שארה"ב לא מתייחסת לתנועת הכוחות כנסיגה – אלא כניסיון רוסי לחדש את מלאי האספקה ו"לארגן מחדש" את הכוחות – ושאין בכוונתה של מוסקבה להחזיר את החיילים לרוסיה. לפי קירבי, "פחות מ-20%" מהחיילים הרוסים באזור קייב מתחילים כעת "להתמקם מחדש" בשטח. הוא לא נקב במספרם. בנוסף אמר קירבי שהחברה הצבאית הפרטית "וגנר" שלחה כ-1,000 שכירי חרב לחבל דונבאס.
לפי הפנטגון, הכוחות הרוסיים מתחילים לסגת מתחנת הכוח הגרעינית המושבתת בצ'רנוביל – שנכבשה על-ידם כבר ביום הראשון של המלחמה. צ'רנוביל נמצאת במחוז קייב, בקרבת הגבול עם בלארוס.
במסגרת הלחימה באזור קייב ספג בימים האחרונים הצבא הרוסי אבדות, ונהדף מהעיר אירפין. ראש העיר אירפין העריך היום כי בין 200 ל-300 אזרחים נהרגו בעיר לפני שהכוחות הרוסיים נהדפו מהעיר - שנמצאת כעת בשליטה מלאה של הצבא האוקראיני. לדבריו כ-50 חיילים אוקראינים נהרגו באירפין, וחלק מהגופות עדיין נמצאות בהריסות. הוא אמר שהרוסים הפגיזו את האזור כל הלילה.
דובר משרד ההגנה האוקראיני אמר אחר הצהריים שהכוחות הרוסיים מתארגנים מחדש בשטח, ונערכים לחידוש ההתקפות שלהם של הצבא האוקראיני. הדובר אמר שרוסיה מרכזת את מאמציה בכיתור הכוחות האוקראיניים במזרח המדינה – וממשיכה לנסות לכבוש את העיר מריופול (שנמצאת במחוז דונייצק), ויישובים נוספים בדרום-מזרח אוקראינה ששוכנים במחוז לוהנסק. הוא הוסיף שצבא אוקראינה הבחין בנסיגת כוחות רוסיים מאזור קייב וצ'רניהיב – אך לא מדובר בנסיגה משמעותית.
פוטין: נפסיק להפגיז את מריופול רק כשהיא תיכנע
לודמילה דניסובה, נציבת זכויות האדם בפרלמנט האוקראיני, הודיעה בצהריים שהצבא הרוסי הפציץ מבנה של הצלב האדום במריופול הנצורה. היא ציינה שרוסיה תקפה "מבנה שמסומן בצלב אדום על רקע לבן" - מה שמסמן שבמקום היו אזרחים וסיוע הומניטרי. היא לא ציינה מתי הייתה התקיפה ואם היו נפגעים. "מדובר בפשע מלחמה נוסף של הצבא הרוסי", טענה והוסיפה: "עד עכשיו, היחידים שתקפו בניינים ורכבים שמסומנים בצלב אדום היו הכוחות הגרמניים של היטלר".
לפי הדיווחים המבנה שהותקף היה מחסן של הצלב האדום במרכז מריופול, והתקיפה הייתה אתמול. תמונות לוויין של חברת Maxar אישרו שהמקום הותקף. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום אישר שהאתר שהותקף הוא מחסן של הארגון, אך הדגיש: "אין לנו צוות בשטח, אז אין לנו מידע נוסף, כולל על נפגעים פוטנציאליים או היקף הנזק. אנחנו יכולים לומר שחילקנו את כל הסיוע במחסן".
בתוך כך מסר הקרמלין שבשיחה שנערכה אתמול בין פוטין לנשיא צרפת עמנואל מקרון הבהיר פוטין שההפגזות על מריופול ייפסקו רק כשהצבא האוקראיני בעיר ייכנע. לפי גורמים צרפתים, בשיחה הסכים פוטין "לשקול תוכניות" לפינוי אזרחים מהעיר הנצורה, שבה מתחולל אסון הומניטרי מחריד. לפי אוקראינה אלפי תושבים כבר נהרגו בעיר מתחילת המלחמה. הערב עדכן דובר הפנטגון ג'ון קירבי כי הצבא הרוסי, שנלחם בחיילים האוקראינים ברחובות מריופול, "מתקרב מאוד" למרכז העיר.
היום טענו גורמים באוקראינה כי המתקפות הרוסיות באזורי קייב וצ'רניהיב נמשכות, גם אם בשטח יש סימנים מסוימים לנסיגה. ראש העיר צ'רניהיב, ולדליסלב אסטרושנקו, אמר שההפצצות הרוסיות גברו ביממה האחרונה ושיותר מ-100,000 תושבים לכודים בעיר – והאוכל והתרופות שנשארו בה יספיקו להם רק לעוד שבוע אחד. "זה אישור נוסף לכך שרוסיה תמיד משקרת", אמר בראיון ל-CNN.
"הם למעשה הגבירו את האינטנסיביות של התקיפות" אמר ראש העיר על פעילות הצבא הרוסי. הוא דיווח על "מתקפה קולוסלית במרכז העיר צ'רניהיב", שבה לדבריו נפצעו היום 25 בני אדם. "עכשיו הם בבתי החולים. כולם אזרחים. אז כשרוסיה אומרת משהו, צריך לבדוק את זה בזהירות". לא ניתן לאמת את טענותיו של ראש העיר. במקביל הודיע הצבא האוקראיני שהרוסים הגבירו את קצב התקיפות שלהם גם בעיר איזיום – שנמצאת במחוז חרקוב במזרח המדינה - ותגברו את הכוחות באזור.
הבוקר דיווחו הרשויות בקייב כי העיר לא הופגזה בלילה האחרון, אך הדגישו כי ניתן היה לשמוע ממנה את ההפגזות שהיו באזורים מסביב לבירה. ראש העיר, ויטלי קליצ'קו, התייחס להצהרה הרוסית על צמצום התקיפות באזור ואמר: "זה לא נכון. כל הלילה שמענו אזעקות, תקיפות טילים ופיצוצים אדירים ממזרח ומצפון לקייב. היו שם קרבות עצומים, אנשים מתו, ועדיין מתים".
בדיווח מקייב סיפר רונן ברגמן, שליח "ידיעות אחרונות" ו-ynet, על החשש מחידוש ההתקפות על העיר. בדיווח מכיכר סנט מייקל סיפר ברגמן שתושבי הבירה עורמים שקי חול בכיכר ומכסים את פסלה של אולגה, נסיכת קייב, כדי להגן על הפסל מההתקפה שהם חוששים שתגיע בכל רגע.
פריצת דרך בשיחות? הקרמלין: "אין שום דבר מבטיח"
אתמול, בתום סבב השיחות באיסטנבול, הביעו גורמים רוסים ואוקראינים אופטימיות זהירה לגבי הסיכויים להתקדם לעבר הפסקת אש. בתום השיחות, שנמשכו כשלוש שעות, מסרו נציגי אוקראינה ורוסיה פירוט נרחב ביותר על הצעותיהם: בין היתר, לפי הצד האוקראיני, אוקראינה הסכימה לקבל על עצמה מעמד של מדינה ניטרלית מבחינה צבאית, כלומר לא להצטרף לנאט"ו כפי שחתרה לעשות במשך שנים, לא להצטרף לבריתות צבאיות אזוריות אחרות ולא לארח בשטחה בסיסים צבאיים זרים.
בתמורה, לפי ההצעה, אוקראינה תקבל ערבויות ביטחוניות, וסוכנות רויטרס דיווחה כי ייכללו בהן ערבויות דומות לסעיף 5 באמנת נאט"ו, הסעיף הקובע שחברות הברית יראו בכל התקפה על אחת מהן התקפה על הברית כולה. לפי רויטרס, האוקראינים אמרו כי שלוש מהמדינות שיכולות לתת לקייב ערבויות כאלה הן ישראל, טורקיה וקנדה, אך לא פירטו מה תהיה בדיוק תרומתן לאוקראינה במקרה של מימוש הערבות. לפי ההצעה, ערבויות אחרות יכולות להתקבל מארה"ב, בריטניה, גרמניה, איטליה ורוסיה עצמה. אחד הדברים שקייב דורשת בתמורה לוויתורים שהציעה הוא שרוסיה תסיר כל התנגדות שלה להצטרפות אוקראינה לאיחוד האירופי.
הבוקר אמור היה להתחדש המשא ומתן, אך טורקיה הודיעה כי בעקבות ההתקדמות שנרשמה לכאורה אתמול הצדדים החליטו לחזור להתייעצויות בארצותיהם. בצהריים שפך הקרמלין מים צוננים על הטענות להתקדמות בשיחות, ומסר כי נותרה עוד "עבודה רבה" עד שניתן יהיה להגיע להסכם, וכי אין שום פריצת דרך. דמיטרי פסקוב, דוברו של הנשיא ולדימיר פוטין, מסר אמנם כי העובדה שהצד האוקראיני בשיחות החל לנסח את הצעותיו על הנייר, באופן רשמי, היא התפתחות חיובית, אך הדגיש כי בכל שאר ההיבטים, "אין שום דבר מבטיח".
רמזן קדירוב, שליט צ'צ'ניה, אמר היום שרוסיה לא מתכוונת להסכים לוויתורים במלחמה. קדירוב – ששלח לאוקראינה חיילים צ'צ'נים כדי לתגבר את הצבא הרוסי – אמר את הדברים אחרי שוולדימיר מדינסקי, ראש צוות המשא ומתן של רוסיה, ציין שמוסקבה נוקטת צעדים שנועדו להוביל לרגיעה. "אנחנו לא נעשה שום ויתורים, מדינסקי עשה טעות, זה היה ניסוח שגוי, אם אתם חושבים שפוטין יפסיק את מה שהוא התחיל – זה לא נכון", אמר קדירוב, שנוהג להגדיר את עצמו כ"חייל" של פוטין.
הגרדיאן דיווח היום שפוטין קידם את שליט צ'צ'ניה רמזן קדירוב לדרגת לוטננט-גנרל, המקבילה לרב-אלוף. אותו קידום, כך דווח, היה בעקבות נאמנותו של קדירוב ותמיכתו בפלישה לאוקראינה.
ביידן שוחח עם זלנסקי, 500 מיליון דולר יועברו לקייב
נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי התייחס אמש להתקדמות בשיחות באיסטנבול ואמר לאומה: "אנחנו יכולים לקרוא לסימנים הללו שאנחנו שומעים במשא ומתן חיוביים. אבל הסימנים הללו לא משתיקים את פיצוצי הפגזים הרוסיים", הוסיף, תוך שהוא מכריז: "העם האוקראיני לא נאיבי". לדברי זלנסקי, הממשלה האוקראינית תאמין ותסמוך רק על שינויים ותוצאות בשטח, ולא על הבטחות.
הערב שוחח נשיא אוקראינה זלנסקי עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. בתום השיחה הודיע הבית הלבן על הענקת סיוע נוסף לאוקראינה, במסגרתו תקבל קייב מוושינגטון סיוע כלכלי בהיקף 500 מיליון דולר. מדובר בחלק מחבילת הסיוע שאושרה החודש בקונגרס האמריקני, שהיקפה כ-13.6 מיליארד דולר.
פורסם לראשונה: 18:20, 30.03.22