המסעדה הצפה הענקית שהייתה במשך שנים אחד מסימני ההיכר של הונג קונג, אבל בעשור האחרון התמודדה עם קשיים כלכליים וספגה מכה אנושה ממגפת הקורונה, טבעה אתמול בים סין הדרומי. כך הודיעה היום (שלישי) חברת Aberdeen Restaurant Enterprises, הבעלים של המסעדה. בהונג קונג רבים התעצבו למשמע הבשורה, ויש שרואים בכך משל לשקיעת הטריטוריה כולה.
רק לפני שבוע, ביום שלישי שעבר, החלה גרירתה של המסעדה, Jumbo Floating Restaurant, מהמקום בדרום הונג קונג שבו שכנה בארבעת העשורים האחרונים אל יעד אחר, שלא נחשף. המטרה הייתה להעביר אותה לאתר שבו עלויות ההחזקה שלה יהיו פחותות. אלא שהיום הודיעו הבעלים של הספינה כי היא התהפכה ליד איי פרסל, שם נתקל הצוות בתנאי מזג אוויר לא פשוטים. לדברי החברה, מים החלו לחדור אל הספינה, ואז היא שקעה. איש לא נפגע, אבל לפי הבעלים יהיה קשה מאוד לחלץ את הספינה או את תכולתה משום שעומק המים באזור שבו טבעה הוא יותר מ-1,000 מטרים.
המסעדה המפורסמת נפתחה ב-1976 ביוזמת איל הקזינו סטנלי הו, ובימי השיא שלה היא נחשבה לסמל של יוקרה יוצאת דופן. לפי דיווחים עלות הקמתה הייתה יותר מ-30 מיליון דולר הונג קונגי. המסעדה עוצבה בדמות ארמון סיני אימפריאלי, ובעבר נחשבה לאתר תיירות שאסור להחמיץ בעת ביקור בהונג קונג. יותר משלושה מיליון מבקרים התארחו בה מאז פתיחתה, בהם ידוענים שונים, מהמלכה אליזבת השנייה ועד לטום קרוז. גם כמה סרטים הוקרנו בה, בהם הסרט "התפשטות" של סטיבן סודרברג, העוסק במגפה עולמית קטלנית.
אלא שבעשור האחרון התמודדה המסעדה עם קשיים כלכליים גדולים, ובהדרגה הפכה לנטל על בעלי המניות של החברה המחזיקה בה. במרץ 2020 נאלצה המסעדה לסגור את שעריה בפעם האחרונה ולפטר את כל עובדיה, בשל התפרצות מגפת הקורונה ששיתקה את הכלכלה.
המפעילה של המסעדה, חברת Melco International Development, דיווחה בחודש שעבר כי למעשה Jumbo Floating Restaurant חדלה להיות רווחית עוד ב-2013, וכי סך כל ההפסדים שלה הגיע ליותר מ-12.7 מיליון דולר אמריקני. התחזוקה והשימור של הספינה הצריכו לבדם השקעה של מיליוני דולרים הונג-קונגיים מדי שנה, ועסקים וארגונים שונים סירבו לקבל את הבעלות עליה אפילו בחינם.
בחודש שעבר, לקראת פקיעת הרישיון של הספינה ביוני, הודיעה חברת Melco כי הספינה-מסעדה תעזוב את שטח הונג קונג ותמתין במקום לא ידוע, שעלות החזקתה בו תהיה נמוכה יותר, עד שמפעיל חדש יביע עניין בקבלת האחריות עליה.
ביום שלישי שעבר, כשהספינה החלה להיגרר מהמקום שבו שכנה ב-46 השנים האחרונות, רבים מתושבי הונג קונג הגיבו בצער ורגשות נוסטלגיה על עזיבתה. את המראה שלה שטה לעבר האופק ונעלמת היו ברשת מי שהשוו לעתיד הצפוי להונג קונג בצל אירועי השנים האחרונות בה. הטריטוריה האוטונומית-למחצה, נזכיר, הייתה עד לשנת 1997 קולוניה בריטית, ובמסגרת הסכם ההחזרה שלה לידי סין נקבע כי יישמרו בה רוב הזכויות הדמוקרטיות. אלא שמאז אמצע העשור הקודם ניכר כי המשטר הקומוניסטי בבייג'ינג מהדק מאוד את אחיזתו בטריטוריה, ומ-2020 הוא חיסל כמעט כליל את האופוזיציה שם, תוך החלת חוקי ביטחון דרקוניים.