אחרי שלושה ימים ברציפות של חילופי אש כבדים במזרח אוקראינה, הבוקר (יום א') דווח כי פיצוצים מרובים נשמעו במרכז העיר דונייצק שבשליטת המורדים הפרו-רוסים. לא ברור עדיין מה מקור הפיצוצים. כריזה שהופעלה באזור קראה לתושבים לנקוט משנה זהירות. בלארוס הודיעה על הארכת התרגיל הצבאי המשותף עם רוסיה, והקרמלין הזהיר מפני "השלכות בלתי הפיכות" על רקע המתיחות בחבל דונבאס.
החשש ממלחמה באירופה – עדכונים אחרונים:
• ביידן: משוכנע שפוטין החליט לפלוש, יש סיבה להאמין שקייב תותקף
• מנהיגי העולם מתכנסים ברקע המתיחות
• ירי כבד במזרח אוקראינה, המורדים מפנים תושבים לרוסיה
• מה בעצם רוצה פוטין? מדריך למשבר באוקראינה
באוקראינה ובמערב מעריכים שכל האירועים האחרונים הם חלק מהניסיון של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין לייצר "תירוץ" שיצדיק פלישה רוסית לאוקראינה, כביכול לשם הגנה על הבדלנים. בכירים במערב - בראשם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן - מאמינים שפוטין כבר קיבל החלטה לפלוש למדינה השכנה.
באוקראינה אמרו בצהריים כי הגיע הזמן שהמערב יישם לפחות חלק מהסנקציות שהכין נגד רוסיה. "צריך לעצור את רוסיה כבר עכשיו. אנחנו רואים איך האירועים מתפתחים", אמר שר החוץ של האוקראיני דמיטרו קולבה.
ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון אמר הלילה בריאיון לרשת BBC כי "עדויות מצביעות על כך שרוסיה מתכננת את המלחמה הגדולה ביותר באירופה מאז 1945". לדבריו, "כל הסימנים מראים שתוכנית הפלישה כבר החלה, במובנים מסוימים".
בריאיון שקיים בשולי ועידת מינכן לביטחון, הוסיף ג'ונסון כי ביידן הציג למנהיגי המערב מידע מודיעיני שלפיו רוסיה לא מתכננת לפלוש לאוקראינה רק מחבל דונבאס שבמזרח המדינה, אלא גם מבלארוס ומהאזור שמקיף את הבירה קייב. "אנשים צריכים להבין את המחיר העצום בחיי אדם שכרוך בכך", אמר ראש הממשלה הבריטי.
ג'ונסון ציין כי אם רוסיה תפלוש לאוקראינה, הסנקציות שיוטלו עליה יהיו מרחיקות לכת הרבה יותר ממה שהוצהר בעבר בפומבי. "בריטניה וארה"ב ימנעו מחברות רוסיות לסחור בפאונד ובדולרים", הוא אמר. עם זאת, הוא הוסיף כי ייתכן שפוטין לא חושב בהיגיון ולכן האיום בסנקציות אולי לא יספיק כדי להרתיע אותו מפני פלישה לאוקראינה. לדבריו, "הוא לא שחקן רציונלי, הוא לא רואה את האסון שלפניו".
הבית הלבן הודיע הלילה כי ביידן יכנס היום את המועצה לביטחון לאומי כדי לדון במצב באוקראינה. "רוסיה יכולה לפלוש לאוקראינה בכל רגע" אמרה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי. היא הוסיפה כי הנשיא עוקב אחר ההתפתחויות באזור ועודכן בנוגע לדיונים המדיניים שסגניתו, קמלה האריס, קיימה בנושא בוועידת מינכן לביטחון.
בצהריים מסר הקרמלין כי ההודעות החוזרות ונשנות מצד המערב על תאריכים אפשריים לפלישה רוסית לאוקראינה הן "פרובוקציות", והזהיר כי עלולות להיות להן השלכות מזיקות. דובר הקרמלין, דמיטרי פסקוב, הוסיף כי רוסיה לא רוצה להשתמש במילה "מלחמה". לדבריו, המתיחות בחבל דונבאס הגיעה לשיא, ו"כל פרובוקציה קטנה עלולה להוביל להשלכות בלתי הפיכות".
סגן שגריר רוסיה באו"ם, דמיטרי פוליאנסקי, אמר מוקדם יותר כי אסור להאמין להערכות המודיעין של ארה"ב ובריטניה בנוגע לאוקראינה, משום שהן עשו טעויות רבות וחמורות לקראת הפלישה לעיראק. "אנחנו לא סומכים על המודיעין האמריקני והבריטי, הם אכזבו אותנו, את כל העולם, בכל כך הרבה הזדמנויות, כולל הטענות לנשק להשמדה המונית בעיראק", אמר פוליאנסקי. הוא הוסיף כי אף אחד לא צריך להגיד לרוסיה איפה ומתי לערוך תרגילים צבאיים בשטחה.
בצהריים הודיע משרד ההגנה של בלארוס כי התרגיל הצבאי הגדול המשותף עם רוסיה שהיה אמור להסתיים היום יימשך מעבר למתוכנן. זאת, בשל "פעילות צבאית מוגברת" סמוך לגבולותיהן של שתי המדינות וההסלמה בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
ביום חמישי החלו חילופי אש כבדים בין המורדים הפרו-רוסים לצבא האוקראיני במזרח המדינה, ופגזים ופצצות מרגמה נורו מאז על עשרות יישובים בקו האש. מדובר באחד מסבבי הלחימה הקשים במזרח אוקראינה מאז שהצדדים סיכמו על הפסקת האש ב-2015, הפסקת אש שמאז הופרה פעמים רבות, אך לא בהיקף נרחב כל כך. כל אחד מהצדדים מאשים את הצד השני באחריות להסלמה הנוכחית.
גורם דיפלומטי אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי הארגון לביטחון ולשיתוף פעולה באירופה (OSCE), שמדווח על הפרות של הסכם הפסקת האש בין אוקראינה למורדים, תיעד אתמול כמעט 2,000 הפרות של הפסקת האש בחזית המזרחית של המדינה. אתמול דיווח הארגון שבמזרח אוקראינה היו שלשום יותר מ-1,400 פיצוצים כתוצאה מהלחימה, וכי הפסקת האש הופרה יותר מ-1,500 פעמים – לעומת 870 ביום חמישי, אז היו "רק" 654 פיצוצים.
צבא אוקראינה מסר אתמול ששני חיילים נהרגו ועוד ארבעה נפצעו בהפגזות של בדלנים במזרח המדינה. שני החיילים שנהרגו הם ההרוגים הראשונים בלחימה בשבועות האחרונים. לפי הצבא, המורדים פתחו באש על יותר מ-30 יישובים בחזית והשתמשו בנשק ארטילרי כבד. הבדלנים אמרו מנגד שאוקראינה הפגיזה אזורים בשליטתם – והם נאלצו להגיב בהתאם.
במערב הזהירו בשבוע האחרון מפעולת "דגל כוזב" של רוסיה - כלומר מתקפה מבוימת נגד הבדלנים במזרח אוקראינה, שתייצר הצדקה לפלישה. אתמול הודיע צבא אוקראינה ששכירי חרב רוסים הגיעו לאזורים בשליטת המורדים במטרה לעורר פרובוקציות, תוך שיתוף פעולה עם הכוחות המיוחדים של רוסיה. "המטרה של הפרובוקציות האלה, כמובן, היא להאשים את אוקראינה בהסלמה נוספת", מסר הצבא.
המורדים, נזכיר, כבשו את אזורי לוהנסק ודונייצק שבחבל דונבאס במזרח אוקראינה בעיצומה של המלחמה שהחלה בינם לבין הממשלה בקייב ב-2014, בעקבות המהפכה שבה הודח נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. בלוהנסק ובדונייצק חיים מיליוני אזרחים, רובם דוברי רוסית.
המורדים זוכים לתמיכה מדינית וצבאית ממוסקבה. הם הקימו בלוהנסק ובדונייצק שתי "רפובליקות עממיות", ודורשים עצמאות לאזורים בשליטתם. בשנים האחרונות העניקה רוסיה אזרחות רוסית ליותר מחצי מיליון תושבים בחבל הבדלנים, ובמערב חוששים שכפי שעשתה בעבר בגאורגיה, היא תנצל זאת כדי לטעון שעליה לפלוש לאוקראינה ולסייע למורדים כדי להגן על אזרחיה.
שלשום הודיעו מנהיגי הבדלנים על פינוי המוני של תושבים לרוסיה בעקבות חשש מ"מתקפה מיידית" של הצבא האוקראיני. קייב הכחישה את ההאשמות נגדה. סוכנויות הידיעות ברוסיה דיווחו שעד כה הגיעו 10,000 מפונים והם שוכנו במקלטים באזור רוסטוב. הבדלנים אמרו שהם רוצים לפנות 700,000 תושבים ממזרח אוקראינה. אתמול הודיעו מנהיגי הבדלנים על גיוס כללי של הגברים באזורים בשליטתם.