בארצות הברית נערכים הערב (שבת) טקסי הזיכרון במלאות 20 שנה בדיוק לפיגועי 11 בספטמבר 2001, מתקפת הטרור הגדולה בהיסטוריה. שלושת טקסי הזיכרון המרכזיים התקיימו בשלוש הזירות שבהן התרסקו המטוסים שחטפו מחבלי אל-קאעידה – מרכז הסחר העולמי בניו יורק, בניין משרד ההגנה האמריקני בווירג'יניה ושטח פתוח ליד שנקסוויל שבפנסילבניה. נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ורעייתו ג'יל הגיעו לשלוש זירות הפיגועים, ובטקסים השתתפו גם נשיאי העבר ברק אובמה, ביל קלינטון וג'ורג' בוש הבן, שבעת כהונתו אירעה המתקפה. דווח כי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ יבקר באנדרטה לנרצחי הפיגועים בניו יורק אחרי סיום הטקס שם, ואחרי שביידן כבר יעזוב את המקום.
הטקס במקום שבו ניצבו מגדלי התאומים שנחרבו במתקפה החל בשעה 15:30 שעון ישראל, ובמהלכו הקריאו קרובי הנספים את שמותיהם של האנשים שנרצחו שם – קרוב ל-3,000 מספרם. ההקראה נמשכה כארבע שעות. המשתתפים כיבדו את זכר הנרצחים בשש דקות דומייה – אחת בשעה שבה פגע המטוס הראשון במגדל הצפוני במרכז הסחר העולמי; שנייה בשעה שבה פגע המטוס השני במגדל הדרומי; עוד שתיים בשעות שבהן קרס כל אחד מהמגדלים; ושתיים בזמן שבו התרסקו המטוס השלישי לפנטגון והמטוס הרביעי לשדה בפנסילבניה.
בדיוק ב-15:46 שעון ישראל, דקת הפגיעה של המטוס הראשון במרכז הסחר העולמי, עמדו משתתפי הטקס בניו יורק דקת דומייה ראשונה, ואחריה החלה הקראת שמות הנספים. כמה מקרוביהם של הנרצחים נשאו דברים. בין המקריאים הייתה אישה שסיפרה על אחיה שנהרג בפיגועים: "אני מביטה בפניו של האחיין שלך ואני רואה אותך. כל כך הרבה השתנה בחיינו, אבל עובדת היותך נצור בזיכרוננו לא השתנתה – ולא תשתנה לעולם". אישה אחרת ספדה בגרון חנוק מדמעות לבעלה שנרצח במתקפת הטרור: "תמשיך להשגיח מלמעלה עלינו ועל משפחתך, עד שניפגש שוב, אהובי".
ארה"ב מציינת את מתקפת הטרור כשאת רבים מהאמריקנים מלוות תחושות קשות לנוכח הנסיגה הבהולה והכאוטית של וושינגטון ובעלות בריתה מאפגניסטן. ארה"ב פלשה לאפגניסטן באוקטובר 2001, חודש אחרי הפיגועים, והפילה את משטר הטליבאן האיסלאמיסטי שם כעונש על כך שנתן מחסה למנהיגי אל-קאעידה שיזמו את מתקפת הטרור; אלא שהצבא האפגני שארה"ב בנתה שם במשך שני עשורים – תוך הקרבת חייהם של יותר מ-2,400 חיילים אמריקנים במלחמה נגד הטליבאן – קרס חיש קל ברגע שהאמריקנים החלו בנסיגה, ובחודש שעבר כבש הארגון האיסלאמיסטי מחדש את כל אפגניסטן, עובדה המגבירה את התחושה בארה"ב שהייתה זו מלחמה חסרת טעם.
בניו יורק הפגינו היום כמה ממבקריו של הנשיא ביידן ונשאו שלטים המאשימים אותו במותם של 13 החיילים האמריקנים שנרצחו בפיגוע בקאבול בימים האחרונים של נסיגת ארה"ב מאפגניסטן.
אובמה: אמריקה היא ביתם של גיבורים
כבר אמש פרסם הנשיא ביידן סרטון וידאו לרגל יום הזיכרון לפיגועי 11 בספטמבר. "אחדות היא שהופכת אותנו למי שאנחנו – אמריקה במיטבה", אמר הנשיא. "עבורי זהו הלקח המרכזי מ-11 בספטמבר. אחדות היא כוחנו הגדול ביותר". גם כמה טקסים נערכו כבר אתמול. בטקס במחלקת המדינה בוושינגטון אמר מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן: "11 בספטמבר היה, בלשון המעטה, אחד הימים השחורים בתולדותינו – אבל מתוכו צמחו גם גילויים של אנושיות, חמלה, כוח ואומץ גדולים. יותר מכול, הוא הוכיח את הנחישות האדירה שלנו. הוא לימד על יכולתנו להגן על הפלורליזם שבמשך שנים היה מחוזקותיה הגדולות של ארצנו, בכלל זה על-ידי אימוץ אחינו ואחיותינו האמריקנים-מוסלמים אל קרבנו. היום ההוא הראה אילו סיכונים אנשים רבים כל כך מוכנים לקחת כדי להציל את חייהם של זרים גמורים".
הנשיא לשעבר אובמה פרסם גם הוא הודעה לרגל יום הזיכרון לפיגועים, ובה שיבח את גיבורי העת ההיא: "מה שנעשה ברור ב-11 בספטמבר והיה ברור מאז אותו היום הוא שאמריקה היא תמיד ביתם של גיבורים שרצים לעבר הסכנה כדי לעשות את הדבר הנכון". הוא אמר כי התמונה שהוא ורעייתו מישל לקחו איתם מאותו היום איננה זו של ההרס, אלא של בני האדם. הוא ציין את הכבאים שרצו במורד המדרגות במגדלי התאומים בשעה שאחרים מיהרו בדרכם מטה, נוסעים שהסתערו על תא הטייס במטוס שהתרסק בפנסילבניה ומתנדבים שנחלצו לסייע בימים שאחרי האסון. "לאורך 20 השנים האחרונות ראיתי את אותם אומץ ורוחב לב באים לידי ביטוי שוב ושוב. ראינו את זה לפני עשור, כשאחרי שנים של עקשנות הצבא שלנו מיצה את הדין עם אוסמה בן לאדן, ואנחנו רואים זאת היום, כאשר רופאים ואחיות, עייפים ומותשים, עושים ככל יכולתם כדי להציל חיים, וכאשר חיילים שטרם נולדו לפני 20 שנה מסכנים את חייהם כדי להציל אמריקנים ולעזור לפליטים להגיע לחיים טובים יותר".
הנשיא לשעבר ג'ורג' בוש הבן, שבעת הפיגועים היה בראשית כהונתו וניהל את התגובה להם, נאם הערב בטקס שנערך בשנקוויל, פנסילבניה, לזכר הרוגי המטוס החטוף בטיסה 93. את דבריו ניצל כדי להזהיר שטרור מבית הוא סכנה גדולה לארה"ב לא פחות מאשר הטרור מבחוץ, והוא הביע בהם דאגה מהיעדר האחדות באמריקה של היום: "בשבועות ובחודשים שאחרי הפיגועים הייתי גאה להנהיג עם מדהים, נחוש, מאוחד. בכל הנוגע לאמריקה של היום, הימים האלה נראים רחוקים. נראה שכוחות זדוניים פועלים בחיי היום-יום שלנו והופכים כל אי-הסכמה לוויכוח, וכל ויכוח למלחמת תרבות. חלק גדול כל כך מהפוליטיקה שלנו הפך לפנייה גלויה לזעם ולפחד. זה גורם לנו להיות מודאגים בנוגע לאומה שלנו ולעתיד שלנו יחד. אין לי הסברים או פתרונות, אני יכול רק לומר לכם מה ראיתי – בשעת הצרה והצער של אמריקה, ראיתי מיליוני בני אדם תופסים באופן אינסטינקטיבי את ידו של השכן שלהם ונחלצים לעזור זה לזה. זו אמריקה שאני מכיר".
102 דקות של טרור: 4 מטוסים, 2,977 נרצחים
במתקפת הטרור ב-11 בספטמבר 2001 רצחו 19 מחבלי אל-קאעידה 2,977 בני אדם מכל רחבי העולם. המתקפה החלה ב-8:46 בבוקר שעון ניו יורק, כשאחת מחוליות המחבלים ריסקה מטוס בואינג של "אמריקן איירליינס" שאותו חטפה בדרכו מבוסטון ללוס אנג'לס אל תוך המגדל הצפוני במרכז הסחר העולמי. במטוס היו 92 בני אדם – כולל חמשת החוטפים. 17 דקות אחר כך, ב-9:03, ריסקה חוליה אחרת מטוס בואינג נוסף, בטיסה 175 של "יונייטד איירליינס" מבוסטון ללוס אנג'לס, אל המגדל הדרומי. במטוס היו 65 בני אדם, בהם חמשת חברי החוליה. עוד 34 דקות עברו, וב-9:37 ריסקה חוליה נוספת של חמישה מחבלים אל בניין הפנטגון מטוס בואינג של "אמריקן איירליינס" שהיה בטיסה 77 מוושינגטון ללוס אנג'לס. היו בו 64 בני אדם, בהם המחבלים.
ב-9:42, מחשש לפיגועים נוספים, הורתה רשות התעופה האזרחית לקרקע את כל הטיסות המסחריות בתחומי ארה"ב, אבל זה לא היה הסוף. ב-9:59 ראה העולם כולו על מסכי הטלוויזיה את הבניין הדרומי במרכז הסחר העולמי מתמוטט כמגדל קלפים, וקובר בתוכו מאות רבות של בני אדם – אלה שלא הצליחו להיחלץ ב-56 הדקות שעברו מאז הפגיעה. עוד לפני כן, כשהמגדל עלה באש, נראו חלק מיושביו קופצים בייאושם אל מותם מגובה עשרות קומות. ב-10:03 מטוס בואינג נוסף, הפעם בטיסה 93 של "יונייטד איירליינס" מניוארק לסן פרנסיסקו, התרסק, הפעם לשדה ליד שנקסוויל שבפנסילבניה. במטוס היו 44 נוסעים, בהם ארבעת החוטפים. המטוס התרסק אחרי שלנוסעים ונוסעי הצוות שהיו בתוכו נודע על הפיגועים שכבר התבצעו, והם התעמתו עם החוטפים כדי למנוע מהם לרסק את המטוס לתוך עוד יעד אסטרטגי. ככל הנראה החוטפים התכוונו לרסק אותו על בניין מפורסם בוושינגטון, ייתכן שהבית הלבן או הקפיטול.
ב-10:28 בבוקר קרס בניו יורק גם המגדל הצפוני במרכז הסחר העולמי – שעה ו-42 דקות אחרי שהמטוס הראשון התרסק לתוכו. כמו המגדל הדרומי, ההתמוטטות שלו שלחה לרחובות מנהטן ענן אבק ענקי, שכשלעצמו עתיד היה בשנים הבאות לגרום מחלות לרבים מהניצולים שהיו סביב המגדלים באותה העת.
עוד על פיגועי 11 בספטמבר:
• מ"24" עד "הומלנד": זו לא אותה אמריקה / ציפי שמילוביץ
• היום שבו העולם התעורר / רון בן ישי על ההשלכות הביטחוניות
2,753 בני אדם נהרגו בפיגועים במגדלי התאומים, בהם יושבי המגדלים והבניינים הסמוכים להם, נוסעי המטוסים וכן שוטרים, כבאים ואנשי חילוץ אחרים שהגיעו לסייע ללכודים. בפיגוע בפנטגון נהרגו 184 בני אדם, ובהתרסקות בפנסילבניה נספו עוד 40. ב-20:30 של יום הפיגועים התייצב הנשיא בוש מול המצלמות, ובנאום לאומה כינה אותם "פעולת טרור מרושעת ובזויה". וושינגטון קבעה במהירות רבה כי ארגונו של אוסמה בן לאדן אחראי למתקפה, והציבה למשטר הטליבאן באפגניסטן אולטימטום להסגרת בן לאדן ושותפיו. משהטליבאן לא נענה, פלשה ארה"ב למדינה יחד עם בעלות בריתה, ופתחה במלחמה שהפכה לארוכה בתולדותיה.
פורסם לראשונה: 15:05, 11.09.21