חברי הקואליציה חגגו הערב (יום שני) את הניצחון בשתי הצבעות אי האמון בממשלה שהגישו הליכוד, ש"ס ויהדות התורה, אחרי שחברי הרשימה המשותפת התנגדו לאחת מהן ונמנעו בשנייה, וחברת הכנסת עידית סילמן לא נכחה באף אחת מהן. מיד אחרי ההצבעה אמר ראש הממשלה נפתלי בנט ל-ynet כי "הרוב הדומם בישראל תומך בממשלה, שידבר יותר".
בהמשך ישיר למושב החורף, גם היום נרשמו חילופי צעקות בין האופוזיציה לקואליציה במליאה, וכמה חברי כנסת נקראו לסדר או הורחקו. באחד העימותים קרא חבר הכנסת איתמר בן גביר לעברת חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן לצאת מהמליאה: "ברא, ברא, לכי, אוסקוט". עם זאת, גם שיתופי פעולה נרשמו - כשהחוק לפיצוי נפגעי גל האומיקרון של שר האוצר אביגדור ליברמן עבר בקריאה ראשונה, בתמיכת 34 חברי כנסת וללא מתנגדים.
לדברי בנט, "כל הצבעות אי האמון נפלו ואנחנו מתחילים את המושב הזה ברגל ימין. הרוב הדומם בישראל רוצה בהצלחת הממשלה, בהצלחת המדינה ובהמשך השגשוג הכלכלי והיציבות. כדאי שהרוב הדומם ידבר קצת יותר. מכל מקום אנחנו נמשיך לקחת את המדינה קדימה, בצמיחה ובביטחון ונעשה את זה ביחד - זה הכי חשוב".
ראש הממשלה החליפי ושר החוץ, יאיר לפיד, כתב בטוויטר: "אחרי כל הספינים ובלבולי המוח התחלנו בניצחון". מנגד, מפלגת הציונות הדתית מסרה כי "למי שהיה עוד היה ספק שממשלת בנט-עבאס-שקד לא תהסס להישען על הרשימה המשותפת, קיבל היום את התשובה - או יותר נכון את הבושה".
חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן מהרשימה המשותפת - שהתעמתה הערב עם חבר הכנסת איתמר בן גביר בזמן שזה עלה לנאום - אמרה כי "אנחנו נגד ממשלת בנט, אבל בשום אופן לא נסייע לימין הפשיסטי בהנהגת נתניהו לחזור לשלטון. זו הייתה הצבעה נגדם ולא בעד הממשלה".
ברשימה המשותפת הסבירו: "ההצבעה הייתה על אי אמון בממשלה הנוכחית ולא על פיזור הכנסת. לפי הצעת אי האמון, נתניהו יוכתר ויוחזר לראשות הממשלה, ואנחנ וכרשימה משותפת לא נתמוך באף צעד שיחזיר אותו לשלטון. אנו פועלים רק למען האינטרס של החברה הערבית. אנחנו נגד המדיניות של נתניהו ולא נתמוך בשום הצעת אי אמון שהציג הליכוד. לא נהיה בשום אופן גלגל הצלה לנתניהו ולמפלגתו. עמדתנו לגבי נתניהו ומדיניותו הגזענית ברורה, והוא לא אלטרנטיבה לממשלה הזו. לא נתמוך בממשלת בנט בשום הצבעה נגד החברה הערבית ועמנו הפלסטיני, כמו שעושה רע"מ - שוויתרה כל פעם מחדש והצביעה נגד בני עמה".
בהצעת אי האמון הראשונה, שהגיש הליכוד, תמכו 52 חברי כנסת ו-61 התנגדו - כולל חברי הרשימה המשותפת. בהצעה השנייה, שהגישו יהדות התורה וש"ס, תמכו 52 חברי כנסת לעומת 56 שהתנגדו, כשחברי המשותפת לא נכחו במליאה.
לפני ההצבעות תקף יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו בנאומו במליאה את הממשלה ואמר כי "הממשלה הנוכחית משותקת, במשבר עמוק, לא נלחמת בטרור. המדיניות של ראש הממשלה לא נקבעת לא בירושלים ולא ברעננה, מי שמכתיב אותה זה מועצת השורא. מילא שאתם לא בוחרים לצאת לרחוב ולשמוע ביקורת מהעם, אבל כשאזרחי ישראל מפחדים, זו הבעיה של כולנו. אזרחי ישראל לא מרגישים בטוחים".
נתניהו הוסיף כי "הממשלה הזו היא משלת חולשה והונאה, הם לא פועלים כמו שאנחנו פעלנו. חיסלנו את המנהרות, מחבלים, מפקדים בכירים, הנחתנו מכה מוחצת על חמאס שהוא לא ידע כמותה. לפי צה"ל, העשור שבין 2010 ל-2020 היה העשור הביטחוני הטוב ביותר. נפתלי בנט בלי מנדטים ותמיכה ציבורית לא יכול לעמוד בראש הממשלה, הוא צריך ללכת הביתה עוד היום. אי אפשר לשנות את חוסר האמון של הציבור ובסוף זה קורס, אי אפשר להחזיק מעמד, הממשלה הזו סיימה את דרכה".
נתניהו פנה לבנט: "אתה ויאיר לפיד מחזיקים את מדינת ישראל כבת ערובה. יש כאן תוכנית ריאליטי חדשה, מי יהיה ראש הממשלה החליפי הבא. ואתם לא מטפלים לא באיראן, בהסכם שייתן לה להיות מדינה סף גרעינית, לא מטפלים לא בטרור ולא בשום דבר. הגיע הזמן לשים סוף למחדלי הממשלה. אני רוצה להגיד לך, נפתלי, הגיע זמנך לסיים. זה נגמר".
בנט, מנגד, אמר בישיבת סיעת ימינה - שבה נכחה גם ח"כ סילמן - כי "חוסר יציבות פוליטית זה דבר לא בריא למדינה. כולנו צריכים לייצב את הספינה ולגלות אחריות. אנחנו בתוך גל טרור משמעותי, וצריך לעמוד מאוחדים מול אויבינו. חשוב מאוד להחזיק את הקואליציה. החלופה היא לחזור שנה אחורה, וזה איום ונורא. תזכרו איפה היינו לפני שנה בשומר חומות, מדינה מסוכסכת".
בנט הוסיף כי "בשנות השיתוק הפוליטי נפער פער ענק בהתעצמות הביטחונית של מדינת ישראל, פער שאנחנו לאט לאט סוגרים. חווינו אובדן משילות בערים המעורבות. אסור לשכוח את המחירים ששילמנו. אין לנו מדינה אחרת. מה שהכי מטריד אותי זה איך אנחנו מחזיקים את מדינת ישראל מבפנים. רמת האיבה, כפי שראינו ברדיפה אחרי עידית ואחרי ניר ובאיומים כלפיי וכלפי איילת - זה איום ונורא. התפקיד שלנו זה לא להיגרר אחרי זה אלא להוביל. צריכים להירתם בכל כוחנו לשימור הקאוליציה, קיום הממשלה ואולי גם להרחבתה. לא צריך להיכנס לקרבות בתוך הקואליציה מי מושך יותר לכיוון שלו - כי החבל ייקרע. המצב לא מושלם, האחריות שלנו היא להתמודד בסיטואציות אמת ולא בדמיון של מה היינו רוצים. צריך לבחור בין חלופות אמת ואני שמח שאנחנו נוהגים באחריות".
הסיכון בהצעת חוק לפיזור הכנסת
הדריכות הפוליטית, נזכיר, נובעת מהעובדה שבמהלך הפגרה ספגה הקואליציה השברירית של ראש הממשלה נפתלי בנט ושותפו שר החוץ יאיר לפיד טלטלה דרמטית עם פרישתה של ח"כ עידית סילמן מימינה מהקואליציה. כעת אין לקואליציה רוב, אולם גם לאופוזיציה אין רוב, ומאזן הכוחות הרשמי עומד על 60 מול 59. הקואליציה מיהרה לפעול להפרשתו מסיעת ימינה של ח"כ עמיחי שיקלי, במהלך שנראה כאזהרה לעבר ח"כ סילמן שלא תפעל נגד הקואליציה.
במהלך הפגרה ספגה הקואליציה מכה נוספת: על רקע המהומות בהר הבית הודיעה רע"מ על הקפאת חברותה בקואליציה וגם בכנסת, על מנת להיענות ללחץ מהשטח המפלגתי, שדרש פרישה מוחלטת במחאה על מה שנתפס בעיני אנשי התנועה האיסלאמית כ"פגיעה" במסגד אל-אקצא במהומות שאירעו בהר הבית. אף שההערכה הראשונית הייתה שרע"מ תחדש את פעילותה בכנסת עם סיום הפגרה, היא טרם הודיעה על כך, ולקואליציה חסרים לכאורה עוד ארבעה קולות.
יצוין כי בריאיון שקיים בסוף השבוע הבטיח עבאס כי למפלגתו "לא תהיה יד בהפלת הממשלה או בפיזור הכנסת" – והוא הדגיש כי הוא עדיין "קשור" בהסכם קואליציוני. היום, עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת, צפוי עבאס לשוב מחופשה ואז יתקיימו שיחות אינטנסיביות בינו לבין שר החוץ לפיד, כמו גם שיחות בין הצוותים של המפלגות, על מנת להבין האם רע"מ מתכוונת לשחרר את ההקפאה ולחזור לתמוך בעמדת הקואליציה בחקיקה שעל הפרק.
בין עבאס לשותפיו הקואליציוניים עדיין ניכרת מתיחות: בסביבת יו"ר רע"מ הביעו כעס על דברים שאמר אתמול בנט בישיבת הממשלה, על כך שישראל תכריע לבדה מה יקרה בסוגיית הר הבית. בנט אמר את אותם דברים על רקע הודעה שפרסם עבאס בצאת השבת, ולפיה מי שיקבע את הדרישות בנוגע למתרחש במסגד אל-אקצא יהיה מלך ירדן עבדאללה, וכי ההבנות מולו יהיו מקובלות עליו. גורמים פוליטיים מציינים כי אותה הודעה נועדה דווקא למנוע הסלמה פוליטית, ולשחרר מעבאס את הלחץ מהשטח במפלגתו.
הנחת העבודה כרגע, כפי שעלתה גם בשיחות ובפגישות שקיים אתמול בנט, היא שאין לאופוזיציה רוב – משום שכדי לפזר את הכנסת ולהפיל את הממשלה נדרש רוב של כל גוש האופוזיציה וחבר כנסת נוסף, אלא שההערכה היא שלא כל חברי המשותפת יתמכו בהצעת חוק לפיזור הכנסת ובכך למעשה תרוויח הקואליציה עוד זמן כדי לנסות ולייצב את מצבה.
עבור האופוזיציה, יצוין, ניסיון לפזר את הכנסת ולהקדים את הבחירות טומן בחובו גם סיכון: הצבעה בקריאה טרומית על הצעת חוק לפיזור הכנסת דורשת אמנם רוב רגיל ולא רוב מיוחד של 61 ח"כים (לא כך בקריאות הבאות) – אולם אם ההצעה תיפול יהיה צורך בתקופת צינון של שישה חודשים עד שניתן יהיה להעלות הצעה שכזו פעם נוספת.