הדיון המורחב בנושא גיוס חרדים בין שר הביטחון ישראל כ"ץ לראש אכ"א, אלוף דדו בר-כליפא, ובכירים נוספים בצה"ל, הסתיים אמש (רביעי) בשעות הערב המאוחרות - כשבצבא הציגו בפני השר את שלושת התנאים הנדרשים להצלחת המהלך.
3 צפייה בגלריה
(צילום: יריב כץ, מוטי קמחי, אלכס קולומויסקי, Menahem Kahana/AFP)
באכ"א הציגו לשר את היכולת, הצורך וההיערכות של הצבא לגייס כ-10 אלף חרדים עד יולי 2026, לאור נזקי המלחמה הארוכה שנגרמו לכוח האדם - וזאת בתהליך שכבר החל באמצע השנה, אך עד כה צלח בצורה חלקית מאוד. רק כמה מאות בודדות מתוך אלפי חרדים הסכימו להתייצב לצו הראשון.
בצה"ל הסבירו לכ"ץ כי נדרשים שלושה תנאים להצלחת המהלך: הסכמה בציבור החרדי או לפחות בחלקים ממנו, ובטח של ההנהגה שלו; הטלת סנקציות לפי חוק על סרבני גיוס להם יישלח הצו; ובהתאם גם אכיפה, ללא אפליה - כפי שזו מוטלת על מלש"בים מהציבור הכללי.
השר כ"ץ ביקש שתוצג לו תכנית מסודרת בנושא, הכוללת מסלולי שירות ייעודיים לחרדים, הגם שזו כבר גובשה ותוקצבה בצה"ל בחודשים האחרונים, בחילות שונים ובמחנות צבאיים שהוכשרו במיוחד לטובת יעד זה. "לא נעמוד ביעדים ללא הסכמה ואכיפה", הסבירו בצה"ל.
3 צפייה בגלריה
הפגנת החרדים בכביש 4
הפגנת החרדים בכביש 4
לכולם ברור: הרוב לא יתגייסו. מפגינים נגד שירות בצבא בכביש 4, באוגוסט
(צילום: שאול גולן)
כ"ץ כבר הביע את רצונו להגדיל את המתגייסים לצה"ל מהמגזר החרדי באופן מוסכם ומדורג לאורך השנים הבאות, אך עד כה נתקלה הסוגיה בחוסר הסכמה פוליטית ובדרישה של המפלגות החרדיות לחוקק חוק השתמטות שיעגן את המשך הפטור הגורף לרוב רובם של הצעירים החרדים משירות צבאי.
המטרה בממשלה היא לסגור על חוק פטור מגיוס חדש עד סוף החודש, במקביל לאישורים אחרונים בכנסת של חוקי תקציב המדינה, כדי להבטיח את שלמות הקואליציה לפחות לשנתיים הקרובות.
כבר עתה ברור לכל הצדדים שבשנתיים אלו מרבית הצעירים החרדים ברי הגיוס, מאגר של 80-70 אלף בני 26-18, לא יתגייסו לצבא, הגם שלפי נתונים רשמיים שהציג משרד הביטחון בתחילת השנה, רק שליש מהם עומדים בתנאי "תורתו אומנותו", כלומר לומדים בישיבה תורנית ולא עובדים במקביל – או במקום.
3 צפייה בגלריה
אריה דרעי
אריה דרעי
דרעי. ההנהגה הרוחנית של ש"ס קראה לא להסכים לחוק גיוס, בזמן שהוא במו"מ מול שר הביטחון
(צילום: אלכס קולומויסקי)
צה"ל כבר החל להוציא יחד עם רשויות החוק צווי מעצר וסנקציות פליליות לעשרות רבות של צעירים חרדים שקיבלו צווים ראשונים מתחילת השנה, אך לא התייצבו גם בשלישית להליכי המיון והקליטה בבקו"ם הנפרד שהוקם עבורם. צווים כאלו יצאו בתחילת השנה מצה"ל ל-3,000 צעירים חרדים לפי חוק הגיוס שלא תוקן ובהתאם לפסיקת בג"ץ בנוגע לשוויון בנטל – אך רק מאות אחדות מהם אכן התייצבו להליכי המיון והגיוס.
צה"ל מוציא בעת הזו עוד 7,000 צווים ראשונים לצעירים חדשים במהלך שאמור להסתיים בחודש פברואר, וגם הוא עשוי להיתקל בדחייה וסירוב, על רקע קריאות פומביות של רבנים בכירים לצעירים החרדים להפר את החוק ולהשתמט מצה"ל.
בצה"ל סגרו לאחרונה את גרף גיוסי המילואים לשנה הקרובה, ולפיו משרתי המילואים ייקראו בממוצע לשרת במשך כחודשיים, אחת לארבעה חודשים, שזה פי 5 עד 6 יותר מהשנים שקדמו למלחמה.

רבני ש"ס מסנדלים את דרעי

בתוך כך, שורת רבנים חרדים ספרדים, בהם גם חברים במועצת חכמי התורה של ש"ס - ההנהגה הרוחנית של המפלגה - פרסמו אתמול בערב מכתב נוקב ובו קריאה לא להסכים לחוק גיוס שלא יכלול פטור גורף משירות צבאי לכל מי שמעוניין בכך - גם אם הוא לא לומד.
הרב יצחק יוסף: "גם מי שבטלן אסור שיתגייס"
(צילום: מרכז מורשת מרן)

מכתב הרבנים מסנדל למעשה את יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי, שיחד עם כלל הסיעות החרדיות מצוי בימים אלה במשא ומתן מול שר הביטחון, אכ"א ויתר גורמי הקואליציה על חקיקה של חוק גיוס מוסכם, שלפי מערכת הביטחון דורש גם הרחבה של מעגלי הגיוס מהחברה החרדית, כולל יעדי גיוס קבועים מראש.
מכתב הרבנים מתכתב עם הסערה שעורר בסוף השבוע שעבר הרב הראשי לשעבר יצחק יוסף, שמכהן גם הוא כחבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, לאחר שאמר כי "גם מי שבטלן – אסור שילך לצבא". האמירה גררה גינויים רבים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ובלשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו מסרו: "האמירה של הרב הראשי לשעבר יצחק יוסף פסולה וראויה לכל גינוי. לא נקבל גילויי סרבנות מכל צד שהוא".