אחרי העימות אתמול (רביעי) ביניהם, הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, פנה לשר הביטחון ישראל כ"ץ וביקש להיפגש איתו הבוקר, עוד לפני הפגישה המתוכננת של כ"ץ עם מבקר המדינה מתניהו אנגלמן.
מאז שנכנס לתפקידו לפני חודשיים, שר הביטחון ישראל כ"ץ נוקט קו תקיף מול הרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי, בין היתר בכל הנוגע לאחריות על אירועי 7 באוקטובר ולהתנהלות צה"ל גם בלחימה, שנמשכת כבר 15 חודשים. שורת מקרים מצביעה על משבר פנימי חריף, שנובע מחוסר אמון מתרחב בין כ"ץ להלוי, במה שעלול להיות נקודת הפריצה להדחה או להתפטרות של הלוי.
כשבועיים בלבד אחרי שמונה לשר הביטחון הקפיא כ"ץ מינויים שאותם אישר הלוי - רק אחרי שאלו פורסמו כבר לציבור מבלי לעדכן אותו מראש. גם הקצינים שמינויים הוקפא גילו על כך דרך התקשורת; בחודש שעבר, כ"ץ הציב דד-ליין להלוי, שבמסגרתו דרש ממנו להשלים את חקירת אירועי 7 באוקטובר - בזמן שהממשלה שבה הוא חבר מתנגדת בחריפות לבחון את הכשלים שלה שהובילו למחדל; ואתמול הוא הורה לו לשתף פעולה באופן מלא עם בדיקת מבקר המדינה אנגלמן.
ב-24 בנובמבר, כאמור, השר כ"ץ הודיע כי הוא דוחה שתיים מהמלצות הרמטכ"ל למינויים בצבא, "כדי לבחון את עומק הקשר שלהם לאירועי 7 באוקטובר, ואת תפקודם במהלך המלחמה". מדובר בהחלטה חריגה של כ"ץ, שכן לרוב שרי הביטחון נוהגים לאשר את ההמלצות כפי שהן מובאות.
החלטת כ"ץ נוגעת לקצין האג"ם של פיקוד הדרום אל"ם אפרים אבני, שאמור היה להתמנות למפקד חטיבת הצנחנים, ואת מינוי קצין ההנדסה של פיקוד הדרום. בהודעת שר הביטחון נאמר כי הוא "החליט לאשר את רשימת המינויים בצה"ל לדרגות אל"ם ותא"לים כפי שהומלצה על ידי הרמטכ"ל", אך צוין לצד זאת כי הוא מקפיא את מינויי השניים. עוד צוין כי "במסגרת בחינת הנושא בכוונתו להיפגש גם עם משפחות התצפיתניות ממוצב נחל עוז, כדי לאפשר להן להשמיע את עמדתן בנושא".
בתגובה, הרמטכ"ל הלוי מתח ביקורת חריפה על שר הביטחון. "מינוי קצינים לתפקידים אינו פריווילגיה, כי אם חובה פיקודית ומבצעית", כתב אז הרמטכ"ל באיגרת שהופצה למפקדים בצה"ל. הלוי הסביר: "כרמטכ"ל, אחריותי וחובתי היא לדאוג שצה"ל ימשיך לנצח, לספק ביטחון ולעמוד במשימותיו. צה"ל אינו יכול להרשות לעצמו לקפוא. בהיותנו אחראים על חיי אדם - מחובתנו להמשיך ולאפשר לצה"ל להיבנות ולהתפתח כי אתגרים רבים עוד לפנינו".
הלוי, שהיה מהראשונים במערכת הביטחון שלקח אחריות על מחדל צה"ל בטבח, רמז גם על התפטרות בתום התחקירים: "תחקור אירועי 7 באוקטובר הוא חלק בלתי נפרד מהתהליך. הוא נעשה בכובד ראש ובכאב רב, בראש ובראשונה כדי להשתפר וללמוד. בתום התחקירים נקבל גם החלטות אישיות ונממש את האחריות על המפקדים - ממני ומטה".
ב-19 בדצמבר הודיע כאמור שר הביטחון כ"ץ כי "הנחה את הרמטכ"ל להשלים את התחקירים על אירועי 7 באוקטובר" עד לסוף החודש הבא. "תעביר אליי את כל התחקירים שכבר הושלמו", אמר. לדברי כ"ץ, "חובת צה"ל לסיים את התחקירים בהקדם כדי להציג אותם בפני המשפחות והציבור בישראל, ולצורך הפקת הלקחים והסקת המסקנות הנדרשות".
לצד הדד-ליין העביר שר הביטחון מסר לרמטכ"ל כי לא יאשר מינויי אלופים חדשים לצה"ל עד שיקבל לידיו את התחקירים. "שר הביטחון צריך ללמוד ולהבין את משמעותם והשפעתם האפשרית על המועמדים לקידום", נכתב אז בהודעה מטעם לשכתו.
אתמול, כאמור, הורה שר הביטחון לרמטכ"ל לשתף פעולה באופן מלא עם בדיקת מבקר המדינה. "לא ייתכן מצב שבו יצטייר שצה"ל חושש מביקורת ומשקיפות ציבורית, הנדרשת נוכח חומרת האירועים שאירעו ב-7 באוקטובר בעת שפיקדת על צה"ל", אמר כ"ץ להלוי. בתגובה פרסם דובר צה"ל הודעה חריגה, שבה הדף את הטענות ואף הדגיש: "פתרון הסוגיות צריך להתקיים בשיח בין שר הביטחון לרמטכ"ל ולא דרך התקשורת".
העימות לא הסתיים בכך. בתגובה על הודעת הצבא, דובר שר הביטחון אדיר דהן, שהגיב מטעמו של כ"ץ, תקף בחריפות את דובר צה"ל, קרא במרומז להדחת תת-אלוף דניאל הגרי ומסר: "דובר צה"ל, שהתנצל לא מכבר על שחרג מסמכותו, ותקף את הדרג המדיני - שוב חורג מסמכותו, תוקף ומטיף מוסר לדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק". יש לציין כי כפי שדובר השר מוציא הודעות מטעמו, כך גם דובר צה"ל מפרסם הודעות רגישות רק בתיאום ובאישור של הרמטכ"ל.
שר הביטחון התייחס בהודעתו להתנצלות שנאלץ תא"ל הגרי לפרסם בתחילת החודש הקודם, בעקבות הביקורת כלפיו, לאחר שהתייחס לסוגיה פוליטית במהלך דברים שאמר בהצהרה לתקשורת נגד "חוק פלדשטיין" - וגם אז ספג ביקורת חריפה מהשר ומהמערכת הפוליטית. בדיון חסוי בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת שהתקיים לפני שבועיים, אמר תא"ל הגרי: "טעיתי, חרגתי מסמכותי, הבנתי זאת ולקחתי אחריות. התבטאתי באופן שלא הייתי צריך להתבטא. אני מצר על כך. ננזפתי על-ידי הרמטכ"ל".
רותי סטרום, אמא של יאיר ואיתן הורן שמוחזקים בשבי חמאס, התייחסה בריאיון לאולפן ynet למתיחות בין שר הביטחון לרמטכ"ל. היא אמרה: "אני לא מבינה, מה הממשלה הזאת רוצה? בסוף כל הזמן מחפשים דברים כדי לטרפד הכול. אני חושבת שצריכים להפסיק עם זה. נכון, פוליטיקה זה פוליטיקה, אבל די. עכשיו צריך להחזיר את החטופים".
איתן גונן, אביה של רומי גונן שחטופה בעזה, הוסיף: "כשאתה מגיע לאזור הזה שנקרא הכנסת, יש יותר ממאה חברי כנסת שלא מפוקסים, מתעסקים בכל מיני שטויות, באגו, בפוליטיקה זולה. למה? הם איבדו לגמרי את הפוקוס. המשימה להחזיר את החטופים בחיים היא העליונה ביותר, ואין שיטה יותר טובה מעסקה. שלא יגידו לנו משהו צבאי, ממש לא. פעם אחר פעם מקבלים הוכחה שזה לא עובד. העסקה תביא את אלו שבחיים - בחיים, ויש לא מעט כאלה, ביניהם בתי".
כמו כן, אתמול בבוקר פורסם ב-ynet כי תסיסה ותסכול הולכים וגוברים בקרב מאות קצינים בצה"ל, בעיקר במערך הקרבי, בגלל קיפאון בסבבי המינויים של האל"מים החדשים והתא"לים, בשל החשש במטה הכללי מדחיית אישוריהם על-ידי שר הביטחון.
כ"ץ התייחס בהודעתו אתמול גם להקפאת המינויים, ואמר כי "בשל העיכוב בהצגת התחקירים והעובדה שתחקירים מהותיים - בין היתר אירועי 6 ו-7 באוקטובר - טרם הוצגו בפניו, ישנו קושי גדול לאשר גם מינויים בדרגים נמוכים יותר להם השפעה כוללת על פעילות צה"ל. לפיכך, החליט השר לאשר בשלב זה רק מינויים עד דרגת אלוף-משנה שיוצגו בפניו וייבחנו על ידיו, ובכוונתו לזמן את הרמטכ"ל לפגישה כדי לדון בנושא". עם זאת, מינויים עד דרגת אל"מ כלל לא כפופים לאישור שר הביטחון, וכוונתו כי לא יאשר מינויים מדרגה זו ומעלה.
לצד אותם מקרים, את חוסר התיאום בין השניים ניתן היה לראות גם בהצהרה שמסר שר הביטחון לפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש מול חיזבאללה. כ"ץ הכריז כי פירוק חיזבאללה מנשקו הוא אחד מיעדי המלחמה, אף שככל הידוע גם עכשיו - הקבינט לא אישר יעד כזה. כ"ץ אמר את הדברים במהלך ביקור בפיקוד הצפון עם הרמטכ"ל ומפקד פיקוד הצפון אלוף אורי גורדין. הלוי נראה כמי שהופתע מההצהרה של כ"ץ.