בג"ץ הוציא הערב (ראשון) צו ביניים לממשלה - ולמעשה מחייב את שר הביטחון בני גנץ ואלוף פיקוד המרכז יהודה פוקס להתייצב בבית המשפט ולהסביר מדוע המדינה לא מפנה את הכפר הבדואי חאן אל-אחמר, כפי שהמדינה התחייבה לעשות במועד הקרוב. על אף הזימון להתייצב להסברים - השופטים ביקשו להגיש תצהירים בנושא תוך ארבעה חודשים.
המדינה, נזכיר, דוחה פעם אחר פעם את תשובתה לבג"ץ שאישר בעבר לפנות את הכפר. השופטים נעם סולברג, ג'ורג' קרא ואלכס שטיין לא השמיטו בהחלטתם את מריחת הזמן מצד המדינה, וכתבו: "נוכח בקשות הדחייה התכופות, מקצתן מוצדקות יותר, מרביתן מוצדקות פחות, ובשים לב לפרק הזמן הרב שבו העתירה דנן תלויה ועומדת, כמעט שלוש שנים, בהינתן העובדה כי הסאגה הולכת ונמשכת למעשה עוד משנת 2009, אז הוצאו צווי ההריסה על-ידי הממשלה שר הבטחון אלוף פיקוד מרכז וראש המנהל האזרחי, ולאור קביעתנו בהחלטה מ-29 בספטמבר 2021, הציפייה היא כי בתום מועד זה תוצג לפנינו הכרעה ברורה, לאחר מיצוי כלל האפשרויות.
"פרק מיפוי המתווים ודרכי הפעולה עומד למצות את עצמו", כתבו השופטים, "ואחריו מגיע שלב ההכרעה". סולברג, קרא ושטיין ציינו כי "מגמתנו היא להשלים את הדיון בעתירה זו סמוך לאחר שתוגש הודעת העדכון, ותגובות בעקבותיה, אם לטוב אם למוטב. אין מנוס עתה מעשיית צעד נוסף לקראת הכרעה, בדרך של מתן צו על תנאי".
עוד ציינו כי "ניתן אפוא בזאת צו על תנאי המורה לכל המשיבים לעתירה להתייצב וליתן טעם מדוע לא יפעלו למימוש צווי ההריסה שהוצאו על-ידם, ביחס למבנים במתחם חאן אל-אחמר הבנוי על אדמות מדינה, בתוך תחום הקו הכחול של היישוב כפר אדומים הסמוך לו, בשיפולי כביש מספר 1 שבין ירושלים לים המלח, ומדוע לא יממשו את ההתחייבויות שנתנו לעניין זה בבג"ץ קודם, שבעקבותיהן נקבע כי נוכח הודעת ההממשלה, שר הביטחון והאלוף על כוונתם לממש את צווי ההריסה במועד קרוב, עתירה זו מיצתה אפוא את עצמה ודינה להימחק".
על פרק הזמן הארוך - 120 ימים - שניתן למדינה להגיש את התצהירים, כתבו השופטים: "פרק הזמן נקבע, נוכח האמור בהודעות העדכון הקודמות, בכלל זאת בקשת הארכה האחרונה". תנועת רגבים, שהגישה את העתירות בנושא חאן אל-אחמר, מסרה בתגובה כי "העובדה שצריך לעתור שוב ושוב לבג"ץ נגד המדינה כדי שזו תאכוף את חוקי התכנון והבניה, היא מבישה לכשעצמה. מביש כפליים הוא המצב בו המדינה מתחייבת בפני בג"ץ שוב ושוב כי תאכוף את החוק ולא עומדת בדיבורה. הרשות השופטת איננה אמורה להוציא את הערמונים מהאש עבור הרשות המבצעת".
רק לפני חמישה ימים, שעות לפני פקיעת הדד-ליין, המדינה הגישה את בקשתה השביעית לדחיית ההכרעה למרות שהייתה חצי שנה לגבש עמדה רשמית בנושא, בפרקליטות הסבירו אז שראש הממשלה בנט טרם התייחס לכך בשל המלחמה באוקראינה. "גיבוש הודעת העדכון נמצא בשלבים מתקדמים, כאשר נעשו בקרב המשיבים מאמצים רבים להביא לכלל הגשתה כבר היום. עם זאת, בסופו של דבר לצורך השלמת גיבוש הודעת העדכון והגשתה לבית המשפט הנכבד עדיין נדרשת התייחסותם של גורמים בכירים ביותר ובראשם ראש הממשלה".
בפרקליטות הסבירו כי "במצב דברים זה, בשים לב לנסיבות השעה בזירה המדינית העולמית ובכלל זה עיסוקו של ראש הממשלה במשבר הלחימה באירופה וכדי לאפשר לראש הממשלה להידרש לעניין מתבקש בית המשפט ליתן בידי המשיבים ארכה נוספת של 30 יום".
בספטמבר האחרון, שלוש שנים וחצי אחרי שאישר את הריסת חאן אל-אחמר, קיבל בג"ץ את בקשת המדינה והתיר לדחות בחצי שנה נוספת את פינוי הכפר הבדואי הבלתי-חוקי. השופטים הורו אז למדינה להגיש עד היום הודעת עדכון, ובינתיים לא חייב אותה להוציא אל הפועל את הפינוי.
בפסק הדין לפני חצי שנה, מתח השופט נעם סולברג ביקורת חריפה על המדינה. "אין ספק כי קרב היום שבו לא נוכל עוד להשלים עם אי-בירור העתירה, ונידרש להכרעה ברורה, לשבט או לחסד", ציין אז השופט סולברג. "גם אם בכוחם של ניסיונות לקדם מתווה כזה או אחר לדחות מעט את הקץ, לא ניתן למתוח את החבל עד בלי די. גם לניסיונות אלו קצבה וקץ. מגיע שלב שבו הניסיון הופך לביזיון; עם הדבר הזה, אין ניתן להשלים".
החלטת הדחייה בספטמבר התקבלה בהתבסס על חוות דעת של משרד החוץ שלפיה יש קושי מדיני בפינוי המאחז, וכי פינוי עלול לגרום לנזק מדיני כבד. חודשיים קודם לכן הזהיר שר החוץ יאיר לפיד כי פינוי הכפר יגרום נזק מדיני לישראל, וקרא לבחון מחדש את התנאים הדרושים לשם ביצוע המהלך שנדחה כבר שנים, בין היתר לאור הלחץ של הקהילה הבינלאומית המתנגדת לפינוי.
תחילת הסאגה בחאן אל-אחמר החלה ב-2009, אז החליטה המדינה להוציא צווי הריסה למבנים במתחם. בשלושה סבבים שונים הוגשו לבית משפט העליון עתירות מצד גורמים שונים - חלקם דרשו לאכוף את צווי ההריסה וחלקם ביקשו לבטלם. בכל פעם נדחו העתירות בנימוק שבית המשפט לא מתערב בסדרי העדיפות של המדינה בהפעלת הסמכות.
כמה מחברי הממשלה הנוכחית תמכו בפינוי הכפר, בהם גם ראש הממשלה נפתלי בנט, שב-2019 דחק בראש הממשלה דאז בנימין נתניהו להוציא לפועל את הפינוי. גם שר המשפטים גדעון סער הביע תמיכה בפינוי, ואף פתח בדצמבר 2019 את מסע הבחירות שלו לראשות הליכוד בסיור בכפר - בניסיון לאגף אז את נתניהו מימין. גם השרים אביגדור ליברמן, איילת שקד וזאב אלקין הביעו בעבר תמיכה בפינוי.
לפני הבחירות האחרונות נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי גורמי מקצוע קידמו הצעה שלפיה יועבר מתחם חאן אל-אחמר כמה מאות מטרים ויוסדר באופן חוקי. כך, נטען, יוכלו תושבי החאן לשמור על מרקם חייהם באזור שבו הם מתגוררים ומעמד הקרקע שעליו יונחו המבנים מחדש יוסדר.