בצל הימשכות המגעים לעסקת חטופים, שעשויה להוביל להפסקת אש זמנית ברצועת עזה, וכשברקע אזהרת בכירי מערכת הביטחון שפורסמה ב-ynet ולפיה "ללא חלופה לחמאס לפני עסקת חטופים נחזור ל-6 באוקטובר" - דיפלומטים מערביים טוענים כי ארגון הטרור הצליח לשקם לאחרונה חלק ניכר מיכולות השליטה האזרחיות באזורים מסוימים ברצועה.
לדברי הדיפלומטים, מדובר בעיקר באזורים שבמרכז הרצועה שכוחות צה"ל לא נמצאים בהם - אזור אל-מוואסי, נוסייראת ודיר אל-בלח - שם מרוכזים 1.9 מיליון עזתים שמהווים כ-90% מתושבי הרצועה.
הדיפלומטים אומרים כי ארגון הטרור הצליח באופן מפתיע לשקם חלק מיכולות השליטה שלו, ואפילו הצליח להרוג משפחות פשע שנהגו לשדוד שיירות הומניטריות. כך, למשל, באחד המקרים אנשי חמאס פגעו בשודדי שיירה והשתלטו עליה לעיני חיילי צה"ל - שלא פגעו בהם ולא התערבו באירוע.
אותם דיפלומטים סיפרו כי יכולת השיקום של חמאס הפתיעה רבים, שלא הבינו כיצד הארגון עדיין מצליח להשליט סדר באזורים שונים ברצועה. המודיעין האמריקני אף טען כי חמאס הצליח לגייס לאחרונה כעשרת אלפים מחבלים חדשים, רובם צעירים שלא היו מגויסים עד כה. בצה"ל דוחים טענה זו, ומנגד טוענים שחמאס אמנם נמצא צבאית על הקרקע ועדיין מחזיק ביכולות מסוימות של ירי טילים, כמו למשל הירי לירושלים ביום שבת - אך מבחינת פיקוד ושליטה הארגון גמור.
כמו כן, לחמאס יש יחידות לשמירת הסדר הציבורי, ואנשיו נוהגים להכות או אפילו להרוג עזתים שגונבים ציוד משיירות הסיוע. לחמאס נשארו גם תאים קטנים שמשגרים רקטות ישנות ומשליכים רימונים ומטענים.
עוד סיפרו הדיפלומטים כי ישראל לא הצליחה לקדם את פרויקט חברות האבטחה האמריקניות שילוו שיירות סיוע הומניטריות במטרה להבטיח שלא ייבזזו. הסיבה לכך היא שלא נמצא גורם שיממן את החברות האלה, וישראל לא רוצה לממן אותן מכיסה. ניסיון להפיל את התיק על גורמים בינלאומיים לא צלח, ולכן הפרויקט לא מתרומם בינתיים.
כמעט 15 חודשים לתוך המלחמה, בכירים בצבא מתריעים שוב ושוב בפני ראש הממשלה בנימין נתניהו כי היעדר מדיניות בעזה יוביל למצב שבו חמאס, שהוכה קשות, ישתקם שלטונית גם במסגרת "עסקת חטופים קטנה". גם בימים אלה גורמים בכירים במערכת הביטחון מזהירים: "היעדר עיסוק ביום שאחרי בעזה יחזיר אותנו ל-6 באוקטובר. יש לגבש חלופה לחמאס לפני עסקה. אנו שומטים את הישגי המלחמה". עמדה זו משותפת לגורמים בכירים הן בצה"ל והן בשב"כ.
אותם גורמים, שבקיאים בתמונת המצב המדינית והביטחונית ותומכים בהסכם הפסקת אש מלאה או חלקית בטווח הזמן המיידי, מתריעים בפני נתניהו שוב ושוב כי היעדר דיון וקבלת החלטות באשר לניהול ולשליטה האזרחית ברצועה לאחר מלחמה יוביל למצב שבו חמאס משתקם שלטונית ומנהל את ענייני הרצועה. "בהיעדר חלופה", אומרים הגורמים, "לא יהיה מנוס משובו של שלטון חמאס. צריך לקבל החלטה עכשיו, לפני העסקה. גם בעסקה 'קטנה', חמאס יחזור לשליטה מלאה. אם לא תהיה החלטה, אנחנו שומטים את הישגי המלחמה ולא עומדים באחד מיעדי המלחמה - מיטוט חמאס".
גורם מדיני הגיב בצהריים על אזהרת בכירי מערכת הביטחון שנחשפה ב-ynet, ומסר כי לפי ראש הממשלה נתניהו, "גם אם ישראל תיכנס לעסקה, היא תחזור ללחימה לאחריה כדי להשלים את מטרות המלחמה שהציבה". בכך למעשה מודה הגורם שהכיוון של ישראל הוא לעסקה חלקית, שלא תכלול את סיום המלחמה ואת נסיגת צה"ל מרצועת עזה, מה שנחשב לתנאי מצד חמאס לעסקה כוללת. "ראש הממשלה גורס שאי-אפשר לממש תוכניות ל'יום שאחרי' בעזה עד שחמאס לא יחוסל על כל יכולותיו", מסר הגורם המדיני.