על רקע המלחמה בעזה נפתחה בצהריים (שבת) בסעודיה פסגה משותפת לליגה הערבית ולארגון לשיתוף פעולה איסלאמי בהשתתפות מנהיגים משורת מדינות במזרח התיכון, ובהן גם איראן. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שב ותקף את ישראל בחריפות, ואף קרא "לחשוף את הנשק הגרעיני שבידי ישראל". לראשונה מאז חידוש היחסים בין המדינות, נפגשו יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא איראן איבראהים ראיסי - ולחצו ידיים.
נשיא איראן ראיסי אמר בנאומו כי טהרן דורשת להקים בית דין בינלאומי לארה"ב ולישראל על הרצח בעזה. "הפתרון הוא הקמת מדינה פלסטינית מהים לנהר", אמר ראיסי שהוסיף כי "עלינו להפנות את תשומת הלב לתוכנית הגרעין של ישראל".
נשיא איראן הוסיף ואמר: "היום הוא היום ההיסטורי. אנחנו רוצים לקבל החלטה היסטורית לגבי מה שקורה בשטחים הפלסטיניים. היום הוא יום הניצחון. ישראל מפרה את הזכויות הבינלאומיות בתקיפותיה בעזה. רוב הקורבנות הם נשים וילדים. הרג אזרחים והפצצות בתי חולים הם הביטויים לפשעי ישראל. ארצות הברית מעודדת את הפשעים של ישראל בעזה ונכנסה למלחמה לצד ישראל. עזה הפכה לכלא הגדול בעולם.
"היום כולם צריכים להחליט באיזה צד הם עומדים. אני מקווה שהפגישה שלנו היום תביא להחלטה לטובת העם הפלסטיני. הצעד החשוב ביותר כיום הוא הפסקת האש. אנו דורשים הסרה של המצור על רצועת עזה ופתיחת מעבר רפיח ללא הגבלות או תנאים. אנחנו דורשים את יציאת ישראל מעזה. המדינות, כולל מדינות האיסלאם, צריכות לספק ביטחון לפלסטינים, יש להחרים את המסחר ושיתוף הפעולה עם ישראל. ולהחרים סחורות ישראליות".
הפגישות היו אמורות להתקיים ביומיים עוקבים - פסגה של הליגה הערבית וכזו של הארגון לשיתוף פעולה איסלאמי, אולם בעקבות התייעצויות הוחלט לקיים פסגה אחת משותפת. לפי מקורות שצוטטו בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד", "מחצית משרי החוץ של המדינות החברות בארגון לשיתוף פעולה איסלאמי דרשו למזג את שתי הפסגות וסעודיה הסכימה לכך".
אותם מקורות אמרו כי הסיבה למיזוג הפסגות נובעת מהיעדר הסכמה לגבי החלטות חשובות נגד ישראל, וכי מדינות משפיעות בליגה הערבית מנעו הצעות שכללו לחץ משמעותי על ישראל להפסקת התוקפנות. ההנהגה הפלסטינית רצתה דווקא להשאיר את הפסגות מפוצלות כדי שתהיה תשומת לב רבה יותר למלחמה בעזה.
בסוכנות הידיעות האיראנית "תסנים" דווח כי ראיסי יציע למדינות המשתתפות לאסור על ישראל להשתמש במרחב האווירי שלהן - וכך למנוע העברת נשק אמריקני מבסיסיה במזרח התיכון.
ארדואן אמר בנאומו כי ירושלים היא קו אדום עבור המוסלמים. "העולם האיסלאמי הראה עמדה מאוחדת לעצירת המלחמה והעברת סיוע הומניטרי לעזה, בעוד שמדינות המערב אפילו לא קראו להפסקת אש", אמר נשיא טורקיה. "מי ששותק על העוול שותף לו. יש להגביר מאמצים כדי לשלוח סיוע לרצועת עזה. יש לספק דלק למקומות חשובים, במיוחד לבתי חולים ברצועת עזה ויש לשמור על מעבר רפיח פתוח. טורקיה ממשיכה בסיוע לפלסטינים. העדיפות שלנו היא הפסקת אש קבועה בעזה, לא זמנית, ומתן סיוע הומניטרי לרצועה ללא הפרעה. ישראל צריכה לשאת באחריות לפשעיה".
בין הנואמים היה גם יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן, שקרא לשחרור החטופים, ואמר: "אנחנו מגנים את המלחמה שהעם הפלסטיני בעזה חשוף לה. עשינו מאמצים להגן על אזרחים בעזה ולעצור את המלחמה. זה דורש מאיתנו מאמץ קולקטיבי ופעולה אקטיבית כדי לסיים את המצב. אנו דורשים הפסקה מיידית של הפעילות הצבאית ופתיחת מסדרון הומניטרי לעזה".
ראש הממשלה הקטארי, מוחמד בן ג'אסם אאל תאני, אמר: "אנחנו מדגישים את הצורך במאמצים אזוריים ובינלאומיים משותפים להפסקת אש מיידית בעזה ופתיחת מעבר רפיח והזרמת סיוע לעזה. קטאר מביעה את דאגתה העמוקה מההידרדרות של התנאים בעזה ודוחה את פשעיה של ישראל נגד מתקנים ישראלים בתי ספר ובתי חולים. פשעיה של ישראל נגד תושבי עזה הם הסלמה מסוכנת שיהיו לה השלכות קשות על האזור".
אמיר קטאר, תמים בן חמד אל-ת'אני, הוסיף כי "ישראל מפרה את החוק הבינלאומי במלחמה נגד רצועת עזה. הקהילה הבינלאומית נכשלה בעצירת המלחמה. עד מתי יתייחסו לישראל כמעל החוק? מה שקורה בעזה מאיים בכל הרמות. איך הפצצת בתי חולים הפכה לדבר רגיל? אנחנו דורשים פתיחה קבועה של המעברים ההומניטרים הבטוחים כדי לספק סיוע ללא תנאים או מכשולים. אנחנו מקווים להגיע להפוגה הומניטרית בקרוב. אנחנו ממשיכים להשקיע מאמצים דיפלומטיים לעצירת ההסלמה והגנה על האזרחים. אנו קוראים לאו"ם לחקור את הפצצת בתי החולים. הפתרון היחידה לסוגיה הוא זה שמניח את יסודות השלום בהתאם להחלטות הבינלאומיות".
יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן קרא למועצת הביטחון לקחת על עצמה אחריות להפסיק לאלתר את התוקפנות האכזרית נגד העם הפלסטיני, ולהבטיח כניסה של ציוד רפואי ומזון לצד אספקת מים, חשמל ודלק לעזה. בנוסף, קרא אבו מאזן למנוע את עקירת העם הפלסטיני בעזה, בגדה המערבית ובירושלים.
"לא נקבל פתרונות צבאיים וביטחוניים, לאחר שכולם נכשלו, ולאחר שרשויות הכיבוש ערערו את פתרון שתי המדינות", אמר אבו מאזן בנאומו לפני הפסגה המשותפת. "החליפו את פתרון שתי המדינות בהעמקת ההתיישבות, ובמדיניות של סיפוח, טיהור אתני ואפליה גזעית בגדה המערבית ובירושלים, בנוסף למצור על רצועת עזה והפרת המעמד ההיסטורי והחוקי של קדושות האיסלאם והנוצרים".
יו"ר הרשות הפלסטינית הוסיף ואמר: "עמנו עומד בפני מלחמה שהיא רצח עם. גם הגדה המערבית וירושלים סופגות מתקפות מדי יום. אנחנו קוראים לארה"ב לעצור את המתקפה הישראלית, ורוצים הגנה בינלאומית".
מלך ירדן, עבדאללה השני, אמר: "אנחנו נפגשים היום למען עזה ואנשיה שנהרגים במלחמה נוראית, שחייבת להיפסק מיד. פתרון שתי המדינות הוא הדרך היחידה ליציבות. איננו יכולים לשתוק על התנאים בעזה. המסדרונות ההומניטריים חייבים להישאר בטוחים. ירדן תמשיך למלא את חובתה בשליחת סיוע הומניטרי לפלסטינים בכל האמצעים האפשריים".
נשיא סוריה בשאר אסד אמר כי "התוצאה היחידה של השלום הכושל היא שהישות הישראלית הפכה תוקפנית יותר והמצב הפלסטיני הפך עלוב יותר. יותר ותרנות ערבית שווה ליותר אכזריות ציונית ומעשי טבח נגדנו. לא ניתן לבודד את הפשע המתמשך מהאופן שבו אנו כמדינות ערב ומדינות מוסלמיות מתמודדים עם אירועים חוזרים ונשנים ובאופן מקוטע עם הסוגייה הפלסטינית. העניין הדחוף בפסגה שלנו הוא לא הרצח, אלא העליונות הציונית והברבריות שמעמידה אותנו בפני אחריות חסרת תקדים.
לדברי אסד, "המינימום שיש לנו הוא כלים פוליטיים ממשיים, לא רטוריים, שהחשוב שבהם הוא עצירת כל מסלול מדיני עם הישות הציונית. השיח על פתרון שתי המדינות, השקת תהליך השלום ופרטים נוספים אינם בראש סדר העדיפויות ברגע הדחוף הזה. כיום אין נותן חסות, בעל סמכות או חוק כשמדברים על 'תהליך השלום'. ההתנגדות הפלסטינית האמיצה כפתה מציאות חדשה באזורינו, ברשותינו כלים פוליטיים המאפשרים לנו לשנות את המשוואות".