ההוריקן "מילטון" ממשיך להכות הבוקר (ה') בפלורידה, שעות אחרי שעין הסערה שלו נחתה בחוף המערבי של המדינה – וכעת הסופה העוצמתית זוחלת אט-אט לכיוון החוף המזרחי במרכז המדינה, ומותירה אחריה שובל של הרס והצפות. יותר משלושה מיליון בתי מגורים ובתי עסק בפלורידה נותקו מחשמל. עוד לפני שהסופה הגיעה לפנות בוקר ליבשה, דווח בפלורידה על פרץ חריג של סופות טורנדו קטנות יותר אך עוצמתיות לא פחות – תופעת לוואי של ההוריקן – ובעקבותיהן דווח על לפחות ארבעה הרוגים והרס של עשרות בתים.
"מילטון" נחת בחופי פלורידה בשעה 20:30 לפי השעון המקומי (3:30 לפי שעון ישראל), כשהוא מוגדר הוריקן בדרגה 3 – מתוך סולם של 5 דרגות – והביא איתו רוחות הרסניות של 195 קמ"ש. הפגיעה הראשונית הייתה באי סייסטה קי, שבו כ-5,400 תושבים, הצמוד ליבשה באזור סרסוטה. הסופה, שבדרכה לפלורידה התחזקה במהירות אדירה בזכות מימיו החמים של מפרץ מקסיקו והגיעה עד לדרגה 5, נחלשה לפני ההגעה ליבשה – אבל גם דרגה 3 נחשבת למסוכנת מאוד, והחזאים הזהירו מהצפות בגובה של עד ארבעה מטרים בכמה אזורים סמוכים לחוף.
הסופה נחלשה במהירות רבה יותר אחרי ההגעה ליבשה, כיוון שאיבדה את מקור האנרגיה שלה בים, אך חלפו 90 דקות עד שירדה לדרגה 2. נכון ל-11 בבוקר (שעון ישראל) היא מוגדרת הוריקן בדרגה 1, עם רוחות מסוכנות של כ-150 קמ"ש, וחלפה על פני אזור אורלנדו. היא צפויה להמשיך להיות מוגדרת כסופת הוריקן כל הדרך עד לחוף המזרחי של פלורידה, וכשתגיע לאוקיינוס האטלנטי היא תמשיך להיחלש בהדרגתיות אך שתתפזר לחלוטין.
שירות החיזוי הלאומי פרסם אזהרות חמורות מ"הצפות פתע" בשלל אזורים במרכז פלורידה, כולל במפרץ טמפה – אזור שבו חיים שלושה מיליון בני אדם, צפונית לסרסוטה, ולא נפגע ישירות מעין הסערה כפי שחששו תחילה. היקף הנזק מהסערה העוצמתית צפוי להתברר רק שעות לאחר שהסופה תשכך, אבל כבר עתה דווח על הצפות בכמה וכמה אזורים – כשבעיירה וניס שליד סרסוטה רחובות רבים הפכו לנהרות. גם בסרסוטה דווח על הצפות ועצים שקרסו.
לצד שיטפונות שנגרמים מעליית פני הים ליד החוף, תופעה שנגרמת מהרוחות העזות, החשש הוא גם משיטפונות עמוק יותר ביבשה בשל הגשם הרב שממטירה הסופה: בסיינט פיטרסבורג דווח על כמות גשם של 22.8 ס"מ בתוך שלוש שעות בלבד, והרשויות שם תיארו זאת כ"גשם של אחת לאלף שנה". מדובר לדבריהן בכמות גשם שיורדת באזור בממוצע בשלושה חודשים.
הרוחות העוצמתיות של ההוריקן גם קרעו לגזרים את גג הבד של אצטדיון טרופיקנה בסיינט פיטרסבורג, אצטדיון הבית של קבוצת הבייסבול טמפה ביי רייס. לא ברור עדיין אם נגרם גם נזק בתוך האצטדיון. "זה אחד המראות הסוריאליסטיים ביותר אי-פעם", תיאר את ההרס באצטדיון רודף הסערות ג'ונת'ן פטרמלה. בריאיון ל-CNN סיפר שכשנסע מטמפה לסיינט פיטרסבורג הדרך הייתה כמו "מבוך", וכי הוא נדרש לתמרן בין מי שיטפונות והריסות שעפו על הכביש.
130 אזהרות על סופות טורנדו: "זה יוצא דופן"
כאמור, נזק רב נגרם לא רק מההוריקן עצמו, אלא גם מסופות הטורנדו שנלוו אליו. מושל פלורידה רון דסנטיס אמר שלפחות 19 סופות טורנדו זוהו בכמה מחוזות במדינה, אם כי המספר בפועל כנראה גבוה יותר – רק במחוז סיינט לוסי נרשמו 17 סופות טורנדו – ושירות החיזוי בפלורידה פרסם יותר מ-130 אזהרות לגבי סופות שכאלו. עד כה דווח על 125 בתים שנהרסו בעקבות סופות טורנדו, בהם בתי קרוואנים רבים. בסיינט לוסי, מחוז שנמצא בצד המזרחי של פלורידה, דווח על לפחות ארבעה הרוגים במרכז של בתים ניידים שבהם התגוררו פנסיונרים, וכעת עשרות אנשי כוחות חירום והצלה עורכים שם חיפושים אחר אנשים שאולי נלכדו.
השריף קית' פירסון אמר שהטורנדו הותיר שם "שובל של הרס". בריאיון לתקשורת המקומית הוא ציין שכמה סופות טורנדו פגעו באזור "משום מקום", עוד לפני הגעת ההוריקן – והדגיש כי קשה הרבה יותר לחזות היכן בדיוק יפגעו סופות שכאלו מאשר הוריקנים. "עם טורנדו, אתה לא יודע. זה כמו פצצה שיכולה ליפול עליך בכל מקום ובכל זמן", אמר, "זה הרסני, אי-אפשר לתאר את זה". ב-BBC דיווחו כי טורנדו באזור פגע גם במשרדי השריף בסיינט לוסי, אך איש לא נפגע שם.
"לוטננט דן" שרד הוריקן שני בסירה
החזאים מסבירים כי הוריקנים וסופות טרופיות מעודדים יצירה של סופות טורנדו בשל החום והלחות הרבים שהם יוצרים באטמוספירה, וכי גם השינוי בכיוון ובגובה הרוחות תורם לתופעה. אף שמדובר בתופעת לוואי נפוצה, עוצמת סופות הטורנדו שפגעו כעת בפלורידה חריגה – ולרוב הן חלשות יותר. הפעם גם נרשמה כמות גבוהה למדי של סופות כאלו, ולשם השוואה כשההוריקן "איאן" פגע במפרץ טמפה ב-2022 מספר אזהרות הטורנדו שפורסמו בפלורידה עמד רק על 64. "זה בהחלט יוצא דופן", אמר המטאורלוג ויקטור ג'נסיני, אך בסוכנות הידיעות AP ציינו כי לא ברור אם יש לכך בהכרח קשר לתופעת ההתחממות הגלובלית – שהמדענים מזהירים כי הופכת את סופות ההוריקן עצמן לתכופות ועוצמתיות יותר.
אחרי ש"מילטון" הגיע ליבשה, רשויות בכמה מחוזות בפלורידה הודיעו – כפי שהזהירו מראש שיקרה – כי הן נאלצות להפסיק את פעילות כוחות החירום וההצלה שלהן, כיוון שהתנאים בשטח מסוכנים מדי עבורם. המשמעות היא שתושבים שסירבו להישמע להוראות הפינוי ייאלצו להתמודד עם מצבי חירום והצפות לבדם, עד שניתן יהיה לחדש את מאמצי ההצלה. "בשלב זה מסוכן מדי להתפנות, אז אתם צריכים להישאר היכן שאתם נמצאים ולנסות לשרוד את זה", אמר המושל דסנטיס עם הגעת הסופה. לקראת הגעת הסופה הכריז הנשיא ג'ו ביידן על מצב חירום פדרלי, ו-9,000 אנשי המשמר הלאומי גויסו כדי לסייע כאשר פעולות החילוץ ייצאו לדרך.
פלורידה מתמודדת עם "מילטון" עוד לפני שהספיקה להתאושש מהנזק הרב של ההוריקן העוצמתי לא פחות "הלין", שגרם למותם של 230 בני אדם במדינה זו ובמדינות שכנות בדרום-מזרח ארה"ב. על רקע ההרס הרב מאותה סופה, כעת נשמעו המוני תושבים להוראות הפינוי ובימים האחרונים נרשמו פקקי ענק בכבישים הרחבים שם. אולם כמו תמיד יש כאלו שמבקשים להתמודד עם הסופה לבדם, בין היתר כדי להימנע מהטלטלה הכרוכה בפינוי, רצון לשמור על נכסיהם או אמונה שבסופו של דבר התחזיות בנוגע לעוצמת הסופה לא יתממשו.
מקרה אחד שתפס את תשומת ליבם של מיליונים ברשתות החברתיות הוא של ג'וזף מלינובסקי בן ה-54, חסר בית קטוע-רגל שחי בסירה בטמפה – וסירב להתפנות חרף הפצרות מצד המשטרה המקומית, וגם קמפיין תרומות למענו ברשתות לא הועיל. מלינובסקי, שאיבד את רגלו בתאונה כשהיה בן 16 וזכה כעת לכינוי "לוטננט דן" על שם הדמות של הקצין מהסרט "פורסט גאמפ" – שגם היא הייתה קטועת רגל ושרדה הוריקן באורח נס – התעקש להישאר בסירה שלו גם במהלך ההוריקן הקודם "הלין", ומאז סרטונים שלו בטיקטוק הפכו לוויראליים.
באחד הסרטונים למאות אלפי עוקביו בטיקטוק, הוא טען שבכלל ישן במהלך פגיעת "הלין", וכי מלבד כמה שריטות שספגה הסירה שלו היא אף הייתה במצב טוב יותר לאחריה, כיוון שנשטפה בסערה. הוא סירב כאמור להתפנות כעת, אף ש"מילטון" פגעה קרוב הרבה יותר לטמפה מאשר "הלין", אך שרד גם אותה, ואמר בסרטון שפרסם הלילה: "המים לא נכנסים לסירה שלי, אפילו לא שפכתי עדיין את הקפה".
גם הישראלים התפנו: "לא יודעת אם יהיה לי בית לחזור אליו"
אבל מאות אלפים כן נשמעו לאזהרות, ובין המתפנים גם לא מעט ישראלים שחיים בפלורידה. אפי זרזי גלזן, סוכנת נסיעות ישראלית המתגוררת בשכונת פלמטו ביץ', על חוף הים בטמפה, סיפרה ל-ynet כי התפנתה אחרי ההרס שגרמו ההצפות בביתה בעקבות ההוריקן "הלין" לפני כשבועיים.
"לא ידענו שקיר המגן שעל חוף הים נפרץ והמים החלו להציף את השכונה", שחזרה אפי את ההרס שנגרם בהוריקן הקודם. "במהירות, חתני ושכן נוסף הביאו את הקיאק שלהם והחלו לפנות אותנו ואת השכנים למקום מבטחים". המים הגיעו עד למותניים, וכל שנותר היה לפנות מהר את המעט שניתן. אפי, בתה וחתנה נאלצו להימלט מהשכונה, כשחתנה ושכן נוסף מצילים אנשים בקיאקים אל עבר רחוב ראשי, שם חיכה להם טנדר של חבר. "זה היה בלגן מפחיד", היא נזכרת.
לאחר הסופה, המשפחה אספה את המעט שנותר מהבית ואחסנה אותו במחסן קטן. אך הרגיעה לא נמשכה זמן רב – וכעבור כמה ימים בלבד פורסם צו הפינוי בעקבות "מילטון". אפי תיארה את הנסיעה הארוכה למיאמי, שנמשכה שבע שעות במקום ארבע. "הכבישים היו מלאים, תורים ארוכים של מכוניות שניסו לצאת מהאזור", סיפרה. "אני לא יודעת אם יהיה לי בית לחזור אליו לאחר הסופה הזו. נותרתי ללא בית וללא עבודה", היא אומרת בתסכול. "כל השכנים עזבו, ואף אחד לא יודע אם יהיה לו לאן לחזור".
כעת היא שוהה בבית אמה במיאמי: "עכשיו מתחילה ההמתנה ואני לא טובה בלחכות. כל מה שאני יכולה לעשות זה לשבת, לצפות במסך באבדון הממשמש ובא שמגיע ישר לעיר שבה הקמתי את בית החלומות שלי. אני מתפללת למען כל חבריי, משפחתי, שכניי ובתינו. אני מתפללת שבדרך נס ההוריקן ישנה כיוון ויפסח על המעט שנותר ממעוני ומהחוף המערבי היפה שלנו בפלורידה. החרדה מתישה! תתפללו למען פלורידה!". הריאיון עימה נערך לפני הגעת ההוריקן, ובסופו של דבר הוא לא פגע כאמור ישירות בטמפה כפי שחששו, והפגיעה ביבשה הייתה דרומית יותר.