צבא אוקראינה דיווח אמש (יום ב') כי קרבות עזים ביותר מתנהלים בעיירה סולדר שבמזרח המדינה, וכי שכירי חרב רוסים מ"קבוצת ואגנר" הידועה לשמצה פתחו שם ב"מתקפה עוצמתית" נגד הכוחות האוקראיניים. נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי אמר כי המצב בעיירה "קשה מאוד", אך לדבריו כוחותיו מצליחים לפי שעה להדוף את המתקפות הרוסיות.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• "איזו הפסקת אש?": פגזים באוקראינה גם בסופ"ש, ביידן שולח "מחסלי טנקים"
• האבות ברחו מהגיוס של פוטין, האימהות מגדלות את הילדים לבד: "הכול נפל עליי"
• שוחות, תעלות קשר ובונקרים: כך נראית מלחמת החפירות של חרסון
• מספר החיילים הרוסים שנהרגו "גדול בהרבה מ-89", תיעוד: לפני ואחרי הפצצת הבניין
סולדר היא עיירה קטנה במחוז דונייצק שבחבל דונבאס, והיא שוכנת במרחק של כעשרה קילומטרים בלבד מבחמוט, העיר שסביבה מתנהלים הקרבות העזים ביותר בין הצדדים בחודשים האחרונים. גם סביב סולדר מתנהלים קרבות בחודשים האחרונים, אבל לפי האוקראינים המתקפה נגדה מתנהלת כעת במלוא העוצמה. לצד העובדה שכיבושה יסייע בכיתור בחמוט הסמוכה, נראה שסיבה נוספת שמעניקה לה יתרון מנקודת מבטה של רוסיה היא שבה שוכנים מכרות מלח ענקיים שמתפרשים לאורך יותר מ-150 ק"מ בעומק רב מתחת לפני האדמה, כשהגובה של רבים מהחללים הפנימיים מגיע ל-30 מטרים וחלקם אף מעבר לכך.
בקרבות על בחמוט ועל סולדר לוקחים חלק מרכזי אותם שכירי חרב מ"קבוצת ואגנר". הארגון, נזכיר, החל את פעילותו ב-2014 עם פרוץ הקרבות במזרח אוקראינה בין המורדים הפרו-רוסיים לממשלה בקייב, ומשם התרחבה פעילותו לסוריה, לוב ואפריקה שמדרום לסהרה. בכל הזירות שאליהן הגיע הוא משרת את האינטרסים המרכזיים של הקרמלין, והוא מגייס לשורותיו חיילים לשעבר בצבא הרוסי, אבל גם אסירים מבתי כלא ברוסיה מוזמנים להצטרף אליו תמורת חנינה.
בראש הארגון עומד האוליגרך הרוסי יבגני פריגוז'ין, שמכונה "השף של פוטין" בשל עברו כמי שסיפק שירותי קייטרינג לקרמלין. פריגוז'ין כבר הצהיר בעבר על רצונו לכבוש את בחמוט ואת סולדר, ושלשום אמר שאחת הסיבות לכך היא רשת המכרות הגדולה באזור, שאותה תיאר כ"רשת של ערים תת-קרקעיות". לדבריו, במכרות הללו ניתן להציב כמויות גדולות של אנשים בעומק של 80 עד 100 מטרים מתחת לפני האדמה, וגם טנקים ורכבים משוריינים יכולים לנוע בתוכם. יצוין כי מומחי צבא במערב הטילו ספק ביתרון האסטרטגי של סולדר, וגורם אמריקני אמר בעילום שם לסוכנות הידיעות רויטרס כי נראה שפריגוז'ין מעוניין במלח ובגבס שמופקים במכרות.
סגנית שר ההגנה של אוקראינה, חנה מליאר, מסרה אמש כי אחרי שהכוחות האוקראינים בסולדר הצליחו להדוף מתקפה קודמת של הכוחות הרוסיים – אלו חזרו לתקוף עם מספרים גדולים יותר וכי "קבוצת וגנר" שולחת כעת לקרבות את לוחמיה "הטובים ביותר", כלשונה. היא ציינה כי הכוחות הרוסיים נוקטים ב"טקטיקות חדשות" ונעזרים בחיפוי של אש ארטילרית מאסיבית. בצבא האוקראיני ציינו כי שלחו גם הם כוחות תגבור לסולדר.
אמש התייחס לקרבות גם נשיא אוקראינה זלנסקי, אותם תיאר כבר שלשום כקשים ביותר, ובסרטון הלילי שלו לאומה אמר כי "הנחישות" של הכוחות האוקראיניים בסולדר העניקה לארצו "זמן וכוח נוספים". זלסקי לא פירט למה התכוון במילים אלו, אבל גורמים אוקראיניים מזהירים בשבועות האחרונים כי רוסיה נערכת למתקפה נרחבת ומחודשת בחודשים הקרובים. לטענתם היא נערכת לשם כך למבצע גיוס מילואים נוסף, אחרי גיוס המילואים הנרחב שערכה בסתיו, אבל מוסקבה מכחישה זאת. בדבריו אמש טען זלנסקי כי המתקפות הכבדות על סולדר החלו רק אחרי שהרוסים נכשלו בכיבוש בחמוט, עיר שלפי הערכות פוטין מעוניין לכבוש הן בשל חשיבותה האסטרטגית והן בשל רצונו להציג ניצחון כלשהו אחרי שורה של נסיגות ותבוסות משפילות.
כמו בחמוט, גם סולדר ספגה הרס אדיר בעקבות הקרבות הקשים בה. אולגה בת ה-60 סיפרה לסוכנות הידיעות רויטרס כי ברחה מהעיר לקרמטורסק הסמוכה אחרי שעברה מדירה לדירה – וכי כולן נהרסו בקרבות בין טנקים שניטשים שם. "בכל השבוע האחרון לא יכולנו לצאת החוצה. כולם רצו מסביב, החיילים עם הנשקים האוטומטיים, צורחים", אמרה. "לא היה אף בית שנותר שלם. דירות עלו באש ונשברו לחצי".
במקביל לדיווחים על הקרבות בסולדר, המשטרה האוקראינית הודיעה אמש כי באזור העיירה הזו אבדו עקבותיהם של שני אזרחים בריטים, שהגיעו לאוקראינה כדי להתנדב בפעילות הומניטרית. המשטרה זיהתה אותם כאנדרו באגשו בן ה-48, שלפי הדיווחים מתגורר בניו זילנד, וככריסטופר פרי בן ה-28. פרי סייע עד לאחרונה בפינוי תושבים מבחמוט הסמוכה, ושוחח עם רשת BBC רק בחג המולד האחרון. לפי הרשת הוא אמר אז כי ההפצצות בחזית לא נפסקות לרגע, וכי הוא עצמו נתקל בכלי טיס בלתי מאויש שהגיע למרחק של "עשרה מטרים מהפרצוף שלי". הוא אמר כי למרות הקושי הרב, יש לו רצון עז לסייע וכי התושבים בבחמוט "נפלאים".