בית החולים בצ'כיה שבו מאושפז מאז אתמול הנשיא הצ'כי מילוש זמאן עדכן הבוקר (יום ב') כי מצבו יציב. זמאן בן ה-77 אושפז אתמול ביחידה לטיפול נמרץ זמן קצר אחרי שנפגש עם ראש הממשלה אנדריי באביש, בעל בריתו הקרוב שיום אחד לפני כן נחל הפסד מפתיע בבחירות. אשפוזו של זמאן בא דווקא בשעה שבה הוא אמור לנהל את המגעים בין המפלגות השונות להקמת ממשלה, ועובדה זו עלולה לעכב את התהליך ולשלוח את צ'כיה לתקופה של חוסר ודאות פוליטית.
תפקידו של נשיא צ'כיה הוא סמלי בעיקרו, אבל כמו בישראל מופקדת בידיו הסמכות לקבוע מיהו המנהיג הפוליטי שיקבל הזדמנות להקים את הממשלה הבאה. דוברו של הנשיא זמאן טען כי אשפוזו לא יפגע במשא ומתן להקמת הממשלה החדשה או ביכולתו למלא את סמכויותיו, וסיפר כי זמאן ביקש לקבל סקירת עיתונות על בסיס יומי כדי להישאר מעודכן. עם זאת, בצ'כיה עוקבים בדריכות אחר מצבו מחשש שהדבר עלול בכל זאת להשפיע על עתידה הפוליטי של המדינה.
זמאן הוא מעשן ושתיין כבד, וידוע כי הוא סובל מסוכרת. הוא מתקשה בהליכה ומתנייד בכיסא גלגלים. מבית החולים נמסר אתמול כי הסיבה לאשפוזו היא סיבוכים של המחלה הכרונית שממנה הוא סובל, אך לא נמסרו פרטים נוספים.
זמאן ידוע כידיד גדול של ישראל: ב-2017 תקף את האיחוד האירופי והאשים אותו כי הוא "עושה הכול כדי שהטרור הפלסטיני יקבל עליונות", ושנה לאחר מכן בביקור בכנסת אמר "אני החבר הכי טוב של ישראל" ו"בגידה בישראל היא בגידה בעצמנו". לצד זה, באירופה הוא נחשב לדמות שנויה במחלוקת: הוא מתנגד חריף לכניסת המהגרים ליבשת, בעיקר אלה המוסלמים, וביקורת נמתחה גם על הקשרים הידידותיים שרקם עם גורמים ברוסיה ובסין, שתי יריבותיו הגדולות ביותר של המערב. זמאן, שהחל את דרכו כאיש מרכז-שמאל אך בהדרגה נעשה איש ימין, ניפק גם הצהרות מקוממות על מיעוטים מיניים, ורק השנה הגן על "חוק ההומואים" של הונגריה ואמר שטרנסג'נדרים מגעילים אותו.
בבחירות שנערכו בסוף השבוע הגיעה מפלגת ה-ANO ("כן") של ראש הממשלה באביש, מיליארדר פופוליסט, רק למקום השני עם 27.1%, מעט אחרי קואליציה ליברלית-שמרנית בשם "יחד" המורכבת מנציגי שלוש מפלגות. קואליציה זו השיגה 27.8%. במכה נוספת לבאביש, רשימה משותפת של שתי מפלגות מהמרכז-שמאל גרפה 15.6% מהקולות והגיעה למקום השלישי. פירוש הדבר ששתי הרשימות שמתנגדות לבאביש, ושהבטיחו לשתף פעולה זו עם זו כדי לסיים את שלטונו, השיגו יחד 108 מ-200 המושבים בבית התחתון, בעוד מפלגתו של באביש מסתפקת ב-72 מושבים, שישה פחות מאשר בבחירות 2017.
אף שבאביש אינו נהנה כעת מרוב, הנשיא זמאן אותת לפני שאושפז כי בכוונתו להפקיד את מלאכת הקמת הממשלה בידי מנהיג המפלגה הגדולה ביותר, ולא בידי מנהיג קואליציית-המפלגות הגדולה ביותר. אם כך יעשה, הרי שבאביש, שהוא כאמור בעל בריתו הפוליטי של זמאן, יוכל להיות הראשון שיקבל הזדמנות למצוא לעצמו רוב בפרלמנט כדי להקים ממשלה חדשה בראשותו. תהליך שכזה עלול להימשך זמן רב, וסיכוייו של באביש להצליח בו נראים קלושים, אבל אם הוא יתארך פירוש הדבר שבאביש ימשיך להנהיג את צ'כיה עוד זמן מה, גם אם בסופו של דבר יוכרז רשמית כמנוצח.
צ'כיה, יצוין, כבר נקלעה לתקופה ארוכה ללא ממשלה חדשה אחרי הבחירות של אוקטובר 2017, ואז היא נאלצה להמתין עד עד ליולי של השנה שלאחר מכן, המועד שבו הצליח סוף סוף הקבינט החדש של באביש לזכות באמון הפרלמנט. עם זאת, הפעם המצב שונה: ההצבעה בסוף השבוע הניבה מנצחת ברורה – קואליציית המתנגדים לבאביש. פטר פיאלה, מנהיג "ביחד" והמועמד מטעמה לרשות הממשלה, קרא אתמול לנשיא זמאן להכיר בתוצאות הבחירות, ואמר: "האופוזיציה זכתה ברוב ברור, והחוקה קובעת בבירור שהממשלה זקוקה לתמיכת הרוב".
אם זמאן לא יוכל למלא את תפקידו בשל מחלה או סיבה אחרת, ראש הממשלה וראשי שני הבתים בפרלמנט הצ'כי – העליון והתחתון – יקבלו לידיהם את סמכויות הנשיא. במקרה כזה, יושב הראש החדש של הבית התחתון יבחר את ראש הממשלה. הפרלמנט חייב להתכנס בתוך 30 ימים מיום הבחירות כדי לבחור יושב ראש ובכירים אחרים.
בבחירות שלשום, אגב, הגיעה למקום הרביעי "מפלגת החופש והדמוקרטיה הישירה", מפלגה המתנגדת לכניסת המהגרים והמוסלמים לצ'כיה ותומכת בפרישה של צ'כיה מהאיחוד האירופי. היא גרפה 9.6% מהקולות, שפירושם 20 מושבים בבית התחתון של הפרלמנט. בהפתעה נוספת נכשלו הסוציאל-דמוקרטים והקומוניסטים בניסיונם להשיג מושבים בפרלמנט. זו הפעם הראשונה שהשתיים יהיו מחוצה לו מאז פיצול צ'כוסלובקיה ב-1993.