כשהעיר קונדוז בצפון אפגניסטן נכבשה על-ידי הטליבאן השתלט הארגון על רכבי צבא משוריינים שהיו מלאים בכלי נשק כבדים ובכלי נשק ארטילריים. בשדה התעופה בעיר הקיפו לוחמי הטליבאן מסוק צבאי שהיה במסלול ההמראה. כמה ימים אחר כך, כשכוחות הטליבאן נכנסו לעיר הבירה קאבול, הצטלמו הלוחמים של ארגון הטרור עם השלל שנשאר בשטח - רובים מתוצרת ארה"ב.
ג'ייק סאליבן, היועץ של ג'ו ביידן לביטחון לאומי, אמר אמש שבבית הלבן מודעים לכך שהטליבאן מחזיק בכמות משמעותית של ציוד צבאי אמריקני. "אין לנו אין התמונה המלאה, אבל אין ספק שכמות נאה נפלה לידי הטליבאן", הוסיף. בין השאר השתלט הטליבאן על מסוקי בלאק הוק, שלפי סאליבן הועברו לכוחות האפגניים במלחמה נגד הטליבאן. המסוקים נתפסו בשדה תעופה בקנדהאר.
אפגניסטן של הטליבאן – עוד כותרות:
• הטליבאן: הנשים ישמחו לחיות תחת חוקי השריעה
• חודשה הבריחה מקאבול: 640 אפגנים נדחקו למטוס אחד
• ביידן: שלם עם הנסיגה, האפגנים לא רצו להילחם
• מיהם הטליבאן ואיך קרסה אפגניסטן? שאלות ותשובות
בימים האחרונים מתגאים אנשי הטליבאן בשלל שתפסו במהלך כיבושה המהיר של אפגניסטן: מסוקים, רכבים משוריינים, תחמושת ורובים שננטשו על-ידי החיילים האפגנים המבוהלים נמצאים כעת בידי הארגון. ההשתלטות על התחמושת של הכוחות היריבים חיזקה את ההרתעה של הטליבאן עוד לפני הכניסה לקאבול, פגעה במורל של החיילים האפגנים ושיקפה את גודל האיום על הממשלה.
ברגע האמת אלפי לוחמים אפגנים הניחו את נשקם ואפשרו לטליבאן להגדיל את כמות התחמושת שלו. את רוב כלי הנשק קיבל הצבא האפגני מארה"ב ומשאר מעצמות המערב. לשלל שתפס הטליבאן אמנם לא צפויה להיות השפעה משמעותית בשדה הקרב - אך במלחמת התעמולה הארגון כבר ניצח - כשאנשיו מניפים רובים מתוצרת ארה"ב, בתמונות שמסמלות היטב את הקריסה האמריקנית ואת נפילת אפגניסטן לידי ארגון הטרור. אלו חלק מ"תמונות הניצחון" של הטליבאן.
במשך שנים משתמשים לוחמי הטליבאן, כמו ארגוני טרור אחרים בעולם, ברובי קלצ'ניקוב ובנגזרותיהם. כעת חלק מאנשי הטליבאן החליפו אותם בנשקים אמריקניים חדשים יותר, שהכוחות האפגניים השאירו מאחור. לוחמי הטליבאן מצטלמים עם רובי M16 ו-M4 שהיו ברשות החיילים.
הנשקים האמריקניים מדויקים מרובי הקלצ'ניקוב ובעלי טווח גדול יותר, אך לבדם הם לא מספקים שדרוג של ממש. "חלק מהכלים עשויים לעזור אם רוצים להפחיד את האויב במלחמה, אבל זה הכול", אומר גרנט ניושאם, בעבר קולונל בצבא האמריקני. "הם הצליחו די טוב עם מה שכבר היה להם".
במשך 20 שנה קיבלה הממשלה האפגנית מיליארדי דולרים מארה"ב, תחמושת והדרכה, אך כוחותיה קרסו במהירות ונכנעו לטליבאן - בחלק מהמקרים ללא קרב. "סיפקנו לשותפים האפגנים שלנו את כל הכלים. אני מדגיש – את כל הכלים", אמר הנשיא ג'ו ביידן כשהגן על החלטתו להשלים את הנסיגה.
רבים מרובי הקלצ'ניקוב באפגניסטן הם העתקים, אך חלק מהרובים נשארו שם מ-10 שנות הכיבוש הסובייטי, שהסתיים ב-1989. רובי הקלצ'ניקוב הראשונים יוצרו אחרי מלחמת העולם השנייה, כשהם מבוססים על דגם גרמני. מאז הפך הקלצ'ניקוב לכלי נשק שכיח בארסנל של ממשלות, וארגוני טרור.
הרובים האמריקניים שנתפסו עשויים להיות בשימוש של הטליבאן במשך שנים, בזכות אספקת תחמושת בשפע. הקליעים שלהם, בקליבר 5.56 מ"מ, זמינים גם לאזרחים בעלי רישיון לנשק בארה"ב. קצין אמריקני לשעבר אמר שהרוסים משווקים מדי שנה מיליוני קליעי 5.56 לשוק האמריקני, תחת שמות שונים כמו "טולה", "וולף" ו"הצבא האדום". הקצין לשעבר הוסיף כי הוא "חושש שבעלי הברית של הטליבאן לא יתקשו לספק חלקים לכמעט כל מערכת חי"ר".
אקי פריץ, שהיה מומחה ללוחמה בטרור ב-CIA, אמר שהמסוקים שנתפסו "יהיו למטרות תעמולה בלבד", וכי הכלים שיהיו שימושים יותר הם כלי הנשק הקלים והרכבים הצבאיים שננטשו בשטח. לפי פרשנים אחרים השלל שנתפס במסע הכיבושים מעניק לטליבאן חיזוק משמעותי – בנוסף לתמיכה שהארגון מקבל לפי הערכות מבעלות ברית אזוריות כמו פקיסטן. כך או כך, עבור התעמולה של הטליבאן ההשתלטות על הנשקים - במיוחד אלה מתוצרת ארה"ב - היא הישג תודעתי חשוב.
הפרשנים במזרח התיכון כבר ראו מצב דומה בעבר: אחרי נסיגת ארה"ב מעיראק דאעש השתלט על אזורים גדולים במדינה, בראשם העיר מוסול שנכבשה ב-2014, ואגר כלי נשק אמריקניים ורכבי שטח מתוצרת ארה"ב. הג'יהאדיסטים נעזרו בשלל כדי לבסס "חליפות איסלאמית", עד שהובסו ב-2017.
הטליבאן אוסף כלי נשק מאזרחים: "תרגישו בטוחים"
בינתיים נראה שהטליבאן לא מסתפק בכלי הנשק שנטשו החיילים האפגנים: גורם בארגון אמר אתמול שלוחמי הטליבאן בקאבול החלו לאסוף כלי נשק מאזרחים, מכיוון שהם כבר "לא זקוקים להם לצורך הגנה עצמית". הגורם אמר לרויטרס: "אנחנו מבינים שאנשים שמרו כלי נשק למען ביטחונם האישי. הם יכולים להרגיש בטוחים עכשיו. אנחנו לא נמצאים כאן כדי לפגוע באזרחים חפים מפשע".
סעד מושני, תושב קאבול שמנהל את חברת התקשורת האפגנית "מובי", כתב בטוויטר שאנשי הטליבאן הגיעו למשרדי החברה שלו כדי לברר בנוגע לנשק של המאבטחים במשרדים.
הכאב של האמריקנים: "ימים קשים"
האמריקנים שלחמו על אדמת אפגניסטן, נפצעו או איבדו את חבריהם, נמצאים בימים האחרונים בסערת רגשות לנוכח המראות מאפגניסטן. חלקם הגיבו לעליית הטליבאן בהלם, כעס וכאב גדול. אחרים הביעו חשש לגורלם של החיילים האפגנים שלחמו לצדם נגד ארגון הטרור האיסלאמיסטי. רבים מהחיילים האפגנים - והאזרחים מן השורה - מרגישים נבגדים וחשים שארה"ב הפקירה אותם.
כמו ג'ו ביידן, גם החיילים לשעבר בצבא ארה"ב נדהמו מהמהירות שבה קרסו כוחות הביטחון שלחמו לצדם במשך 20 שנה. "היו כמה ימים קשים", מספר מרק סילבסטרי בן ה-43, שחזר מאפגניסטן לפני עשור, וצפה בחדשות מקאבול. סילבסטרי תמך בנסיגה האמריקנית, והיה משוכנע שהזמן של החיילים לחזור הביתה הגיע. "הייתי בעד הנסיגה. חשבתי שזה הזמן. 20 שנה עברו, מיליארדי דולרים בוזבזו. מעולם לא חשבתי שהטליבאן יהיה מהיר כל כך. מעולם לא חשבתי שאחרי האימונים, והכסף שהשקענו בצבא האפגני, הם פשוט יניחו את הנשקים שלהם וימסרו את המדינה שלהם. זה מזעזע אותי", אומר סילבסטרי, שעומד בראש אגף הסיוע ליוצאי צבא בעיר רוויר במסצ'וסטס.
בעקבות עליית הטליבאן שואלים אמריקנים רבים אם המלחמה באפגניסטן - המלחמה הארוכה ביותר של ארה"ב - הייתה לשווא. "כל החברים שאיבדתי באפגניסטן - בשביל מה הם מתו? בשביל מה הם הקריבו את חייהם אם זו התוצאה הסופית?", אמר ל-CNN מאט זלר, לוחם לשעבר בצבא ארה"ב שנשלח לאפגניסטן. צ'אד פרוס, גם הוא אמריקני שנשלח להילחם נגד הטליבאן, אמר על האירועים האחרונים: "הרבה אנשים הולכים לשאול – 'למה? זה היה חסר טעם להיות שם. לראות חברים מתים או מאבדים איברים בגוף, או מאבדים את שפיותם'. אבל במקביל, אני חייב לתהות כמה עוד חסר טעם זה יכול להיות ללכת באותה הדרך - כשגם עוד 20 שנה תהיה את אותה התוצאה".
בחודש שעבר, עוד לפני ה"בליץ" במסע הכיבושים של הטליבאן, אמר לרויטרס ג'ייסון לילי, חייל מארינס לשעבר בן 41 שלחם באפגניסטן: "הפסדנו את המלחמה ב-100%. כל העניין היה להיפטר מהטליבאן ולא עשינו את זה. הטליבאן יחזור. האם זה היה שווה את זה? זו שאלה גדולה". לילי מספר שעם הזמן הוא החל להבין מדוע ההיסטוריונים מכנים את אפגניסטן "בית קברות לאימפריות".
לילי ויוצאי צבא אחרים משווים את המלחמה באפגניסטן, בצורה בלתי נמנעת, למלחמת ווייטנאם. הם אומרים שלשתי המלחמות לא היו יעדים ברורים, הן נוהלו בידי כמה נשיאים אמריקנים, ובשטח התמודדו האמריקנים מול אויב נחוש ומר שאינו לובש מדים. חלקם מכנים את אפגניסטן "וייטסטן".
2,448 חיילים אמריקנים נהרגו בשנות המלחמה באפגניסטן. ג'ייק סאליבן, היועץ לביטחון לאומי, אמר אמש שההקרבה של הכוחות האמריקניים באפגניסטן הייתה "אדירה" - ושהחללים שטמונים בבית הקברות הלאומי בארלינגטון שבווירג'יניה הם העדות לכך.
בהתייחסות לפינוי ההמוני מקאבול, סאליבן אמר שהטליבאן הבטיח לבית הלבן שיאפשר מעבר בטוח לאזרחים שירצו להגיע לנמל התעופה. בתדרוך לכתבים ציין היועץ לביטחון לאומי שארה"ב מאמינה שהפינוי מנמל התעופה יימשך עד 31 באוגוסט – הדד-ליין להשלמת הנסיגה האמריקנית, ושהבית הלבן מקיים שיחות עם הטליבאן על המועד המדויק. "הטליבאן הודיע לנו שהוא מוכן לספק מעבר בטוח לאזרחים לשדה התעופה, ואנחנו מצפים מהם לעמוד בהתחייבות הזאת".
אלפי חיילים אמריקנים המריאו בימים האחרונים לקאבול כדי לסייע בפינוי ולאבטח את נמל התעופה, שבו נראו בימים האחרונים מראות של כאוס ובהלה, שסאליבן הגדיר "שוברי לב". לפחות שבעה בני אדם נהרגו במהומות בשדה – שניים מהם חמושים שנורו למוות על ידי הכוחות האמריקניים.
דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי התייחסה אמש ל"תדהמה" בממשל ביידן לנוכח הקריסה האפגנית. "זה קרה הרבה יותר מהר ממה שצפינו, ממה שכולם צפו", אמרה הדוברת. היא חזרה על הדברים שאמר ביידן בנאומו המיוחד שלשום, והדגישה שכעת מי שצריכים להגן על אפגניסטן הם הכוחות המקומיים ולא החיילים של צבא ארה"ב. סאקי אמרה שהנשיא האמריקני "לא יבקש מאמהות ומאבות לשלוח את הילדים שלהם להילחם במלחמה שאפגנים לא מוכנים להילחם בה בעצמם".
פורסם לראשונה: 23:01, 17.08.21