נשיא רוסיה ולדימיר פוטין הצהיר בצהריים (יום ה') כי לארצו יש הרושם שהממשלה האוקראינית נערכת לפעולה צבאית בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, אזור שבו שולטים המורדים הפרו-רוסים. במסיבת העיתונאים הארוכה שפוטין נוהג לקיים מדי סוף שנה אמר הנשיא הרוסי כי רוסיה אינה מעוניינת בעימות, וכי הכדור נמצא כעת במגרש של המערב.
דבריו של פוטין באים בצל המתיחות העצומה בגבול בין אוקראינה לרוסיה: בשבועות האחרונים ריכזה רוסיה כ-100 אלף חיילים ליד הגבול האוקראיני, ובמערב חושדים שהיא נערכת לפלוש למזרח אוקראינה כפי שפלשה לחצי האי קרים ב-2014, פלישה שאחריה סיפחה אליה את חצי האי. הממשלה בקייב טענה בחודש שעבר כי רוסיה תכננה לחולל הפיכה באוקראינה במהלך דצמבר, ובכירים אוקראינים הזהירו שמשטר פוטין נערך לפלוש לאוקראינה לכל המאוחר בסוף ינואר.
רוסיה מצדה טוענת כל העת כי האחראים להסלמה הם דווקא המערב והממשלה הפרו-מערבית השולטת באוקראינה: לטענת מוסקבה קייב נערכת למבצע צבאי להשתלטות מחדש על האזורים שכבשו המורדים הפרו-רוסים בדונבס, ולדבריה נאט"ו מגבירה את הסיוע שלה לאוקראינה ואת פעילותה במזרח אירופה, ומתקרבת באופן מסוכן לגבולות רוסיה. מוסקבה רואה בברית הצפון-אטלנטית את האיום הביטחוני הגדול ביותר עליה, והשנה איימה כי אם אוקראינה תתקבל כחברה לנאט"ו – "יהיה זה הסוף של אוקראינה".
במסיבת העיתונאים במוסקבה בצהריים אמר פוטין כי רוסיה רוצה להימנע מעימות עם אוקראינה: "זו לא האופציה המועדפת עלינו, אנחנו לא רוצים בזה", אמר. הוא טען כי ארצו קיבלה תגובות חיוביות באופן כללי על הצעות הפשרה הביטחוניות שהעבירה לארה"ב בשבוע שעבר, וכי המשא ומתן עליהן ייצא לדרך בתחילת השנה בז'נבה: "שותפינו האמריקנים אומרים לנו שהם מוכנים להתחיל בדיון, ואני מקווה שההתקדמות תהיה בנתיב הזה", אמר.
ברשימת הדרישות שהעבירה מוסקבה לארה"ב בשבוע שעבר היא תבעה שנאט"ו לא תצרף לשורותיה את אוקראינה או כל מדינה סובייטית לשעבר אחרת, למשל גאורגיה, ושנוסף על כך היא תבטל כל פריסה של כוחות צבאיים שביצעה במרכז אירופה ובמזרחה. הדרישה הזו של רוסיה צפויה להיות קשה לעיכול עבור המערב: עקרון יסוד של נאט"ו הוא שהחברוּת בברית פתוחה בפני כל מדינה העומדת בתנאיה, וארה"ב ובעלות בריתה הצהירו כי לא יתנו לרוסיה ערבות לאי-צירופה של אוקראינה כפי שפוטין דורש.
במסיבת העיתונאים היום אמר פוטין כי צעדיה העתידיים של רוסיה בהיבט האוקראיני תלויים בכך שתבטיח לעצמה ביטחון ללא-תנאים. הוא האשים שנאט"ו כבר רימתה את רוסיה בעבר וביצעה כמה גלי התפשטות מזרחה, לעבר הגבול הרוסי. פוטין אמר כי ארה"ב נמצאת כעת "עם הטילים שלה" על מפתן דלתה של רוסיה: "המערב צריך לספק לנו ערבויות ביטחוניות עכשיו. הבהרנו שאסור שנאט"ו תמשיך לנוע מזרחה, הכדור במגרש שלהם עכשיו, הם צריכים להשיב לנו במשהו". פוטין הדגיש כי הדרישה של רוסיה היא שהשיחות בז'נבה יניבו תוצאות מהירות עבור ארצו.
במסיבת העיתונאים האשים פוטין את המערב כי הוא מנסה להפוך את אוקראינה ל"אנטי-רוסית", תוך שהוא מחמש אותה בנשק מודרני ושוטף את מוחה של האוכלוסייה שם. הוא אמר כי רוסיה אינה יכולה להמשיך להיות בכוננות מתמדת בצל האיומים הביטחוניים הנשקפים לה מהאפשרות של פריסת נשק מערבי באוקראינה. נגד הממשלה בקייב טען פוטין כי היא "הורסת" כל אחד שרוצה לבנות יחסים טובים עם רוסיה. הוא אמר שבלתי אפשרי לקיים איתה יחסים טובים, ושנשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי נעשה מושפע מ"כוחות רדיקליים".
אוקראינה, נזכיר, הייתה עד לפני פחות מעשור בעלת ברית קרובה של רוסיה, אך לאחר ההפיכה שבה הודח נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ' ב-2014 ושבה עלתה במקומו ממשלה פרו-מערבית, קרסו יחסיהן של השתיים: מוסקבה פלשה לחצי האי קרים וסיפחה אותו לשטחה בטענה כי הוא שייך לה, והחלה לסייע צבאית לבדלנים פרו-רוסים שהשתלטו על חבל דונבס שבמזרח אוקראינה. קייב רוצה להשיב לעצמה את החבל הזה, ורוסיה טוענת מעת לעת שהממשלה האוקראינית נערכת למתקפה שם. מוסקבה מדגישה כי לא תשב בחיבוק ידיים מול מתקפה שכזו.
במסיבת העיתונאים היום שב פוטין וקרא לאזרחי רוסיה לגשת לקבל חיסון נגד הקורונה. רוסיה ממשיכה לדווח על יותר מ-1,000 מתי קורונה מדי יום ועל יותר מ-25 אלף נדבקים חדשים בכל 24 שעות, וגל ההדבקות שאיתו היא מתמודדת נמשך כבר משלהי הקיץ. רק אחוז קטן מהרוסים ניגשו עד כה להתחסן, תופעה האופיינית לעוד מדינות קומוניסטיות לשעבר במזרח אירופה, בצל החשדנות הרבה של אזרחיהן כלפי השלטונות."החסינות הקולקטיבית ברוסיה עומדת היום על 59.4%, אבל זה לא מספיק", אמר פוטין בצהריים. "אנחנו צריכים להגיע לכ-80%. אני מקווה שבשנה הבאה, לפחות עד מתישהו בסוף הרבעון הראשון או ברבעון השני, נגיע לרמה הזו".