כוחות הביטחון של איראן ירו היום (חמישי) אש חיה וגז מדמיע בניסיון לפזר מפגינים נגד המשטר בכמה מחוזות ברחבי המדינה – כך עולה מדיווחים המגיעים משם דרך הרשתות החברתיות. את הרפובליקה האיסלאמית פוקדות זה כמה ימים הפגנות מחאה, שהחלו בשל קיצוץ בסובסידיות ועלייה במחירי המזון, אבל מקבלות כעת אופי יותר ויותר פוליטי. לפי דיווחים, לפחות שישה בני אדם כבר נהרגו בהן, ועוד עשרות נפצעו.
ההפגנות החלו בשבוע שעבר בעקבות החלטת הממשלה לקצץ את הסבסוד למוצרי מזון שונים, בהם שמן בישול ומוצרי חלב. בעקבות הקיצוצים חלה עלייה חדה במחירים, בכלל זה עלייה של עד 300% במחיריהם של מוצרים המבוססים על קמח. ממשלת איראן טענה כי הקיצוץ נעשה רק במסגרת חלוקה מחדש של המשאבים, וכי הסובסידיות יכוונו כעת ביתר שאת אל בעלי ההכנסה הנמוכה. הסבריה לא ריצו את המפגינים.
בימים האחרונים מגיעים מאיראן עוד ועוד סרטונים שבהם נשמעים המפגינים קוראים להדיח את מנהיגי המדינה ולהפיל את משטר האייתוללות. בסרטונים כאלה שעלו לרשת היום נראו שוטרים יורים אש חיה לעבר המוחים בעיר פרסאן שבמרכז המדינה, וכוחות הביטחון נראו מפזרים גז מדמיע נגד מפגינים בשהרכורד והפשג'אן ומכים אותם באלות. בסרטון מהעיר דזפול שבדרום איראן נראו מפגינים קוראים "לא לפחד, לא לפחד, אנחנו יחד בזה!".
בסרטוני וידאו נוספים שצצו היום נראו מפגינים שורפים את תמונת המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי וקוראים "לא רוצים את שלטון האייתוללות". במקום זאת קראו להחזיר לאיראן את רזא פהלווי, בנו הגולה של השאה הפרסי שנמלט מהמדינה בימי המהפכה האיסלאמית ב-1979. בסרטון שפרסם בעמוד הטוויטר שלו קרא מצדו פהלווי לאחדות בקרב האיראנים "למען איראן חופשית", ומסר תנחומים למשפחות ההרוגים בהפגנות.
זיכרונות מ-2019, איראן: "עצרנו פרובוקטורים"
המשטר האיראני עצמו אמנם הודה בשבוע שעבר בקיומן של ההפגנות, אבל עד לרגע זה הוא לא אישר שנפלו בהן הרוגים, והוא טוען כי מדובר היה בסך הכול בהתקהלויות קטנות שבהן נעצרו כמה עשרות "מתפרעים" ו"פרובוקטורים". לפי סוכנות הידיעות האיראנית הרשמית למחצה אילנ"א, בכיר המשטרה האיראנית קאסם רזאי הזהיר היום שכוחות הביטחון לא יסבלו התקהלויות שלא הותרו מראש.
ההפגנות שנערכות כעת, ושבהן קוראים האיראנים להרחיב את חירויות הפרט ולהפיל את מנהיגי הרפובליקה האיסלאמית, מזכירות לרבים את ימי תחילתה של המחאה העממית הגדולה שפרצה באיראן בשנת 2019. אז החלה המחאה בעקבות עלייה במחירי הדלק, וכוחות הביטחון דיכאו את המפגינים ביד קשה. לפי הערכות הם הרגו יותר מ-1,000 פעילי מחאה. זו הייתה ההתנגשות הקטלנית ביותר בין משטר האייתוללות לבין מפגינים מאז המהפכה האיסלאמית שבה עלה לשלטון 40 שנה לפני כן.
בשבוע שעבר דיווחו תושבים באיראן על האטה בגלישה באינטרנט, ודיווחים אלה העלו את החשד שהמשטר מאט את פעילות הרשת בכוונה כדי להקשות על המפגינים לתאם את פעולותיהם זה עם זה ולדווח לעולם על המתרחש. כך עשו אנשיו של חמינאי גם בעת ההפגנות ב-2019. הרשויות בטהרן טענו מצדן כי לא זיהו שום שיבושים בגלישה.
כלכלת איראן סובלת מקשיים עצומים, וכמעט חצי מ-85 מיליון התושבים במדינה חיים מתחת לקו העוני. למצבם העגום תורמות האינפלציה הגואה, האבטלה ההולכת וגדלה וצניחת ערכו של המטבע, הקשורות קשר הדוק גם לשחיתות הפושה באיראן ולסנקציות שאוכפת נגדה ארה"ב.