בריטניה, אוסטרליה וקנדה קראו אמש (שישי) לממשלת ישראל לחזור בה מההחלטה לקדם את בנייתן של יותר מ-5,600 יחידות דיור בהתנחלויות, שעליה הודיעה ועדת התכנון העליונה במינהל האזרחי ביום שני. בהצהרה משותפת, שרי החוץ של המדינות הוסיפו כי הם "מודאגים מאוד ממעגל האלימות המתמשך ביהודה ושומרון".
"אנו מודאגים מאוד מאישור יחידות הדיור החדשות בגדה המערבית, כמו גם גם מהשינויים בהליך אישור ההתנחלויות שכוננה ממשלת ישראל ב-18 ביוני, שמאפשרים אישור מהיר יותר של בנייה בהתנחלויות", מסרו בהצהרה המשותפת שר החוץ של בריטניה ג'יימס קלברלי, שרת החוץ של אוסטרליה פני וונג ושרת החוץ של קנדה מלאני ג'ולי. "המשך הרחבת ההתנחלויות מהווה מכשול לשלום ומשפיע לרעה על המאמצים להשיג את פתרון שתי המדינות במשא ומתן. אנו קוראים לממשלת ישראל לחזור בה מהחלטות אלו".
השרים הוסיפו כי הם מודאגים מהאירועים האלימים ביהודה ושומרון בתקופה האחרונה. "אנו מוטרדים מאוד מהמשך האלימות ואובדן החיים בישראל ובגדה המערבית", מסרו. "אנו מגנים באופן חד משמעי את כל צורות הטרור והאלימות נגד אזרחים, כולל מתקפת הטרור ב-20 ביוני בעלי שכוונה נגד באזרחים ישראלים. כמו כן, אנו מגנים את האלימות המתמשכת של מתנחלים נגד פלסטינים. אנו מברכים על ההצהרה המשותפת של ראשי צה"ל, שב"כ ומשטרת ישראל, וכן על הצהרות של מנהיגים ישראלים נוספים, בגנות המעשים הללו. אנו קוראים לרשויות למצות את הדין עם כל מי שמעורב באלימות. יש לשבור את מעגל האלימות בישראל ובגדה המערבית".
הם הוסיפו: "אוסטרליה, קנדה ובריטניה עומדות בצורה איתנה לצד העם הישראלי והפלסטיני, להם הזכות לחיות בשלום ובביטחון, בכבוד, ללא פחד ועם כיבוד מלא של זכויות האדם שלהם. אנו ממשיכים לתמוך בשלום מקיף, צודק ומתמשך במזרח התיכון, שכולל הקמת מדינה פלסטינית שחיה בשלום ובביטחון לצד ישראל. חזון זה יכול להיות מושג רק באמצעות משא ומתן ישיר בין הצדדים".
ועדת התכנון העליונה במינהל האזרחי אישרה כאמור ביום שני את קידומן של 5,623 יחידות דיור חדשות בהתנחלויות - 4,291 לשלב ההפקדה ו-1,332 יחידות נוספות לשלב מתן התוקף - השלב הסופי. מדובר על הגדלה של כאלף יחידות מהתוכניות שנקבעו כשבועיים לפני כן.
לאחר אישור יחידות הדיור החדשות, במחלקת המדינה האמריקנית אמרו כי הם "מוטרדים מאוד" מההחלטה לקדם את הבנייה. הדובר, מתיו מילר, אמר בתדרוך היומי ביום שני: "אמרנו גם לישראלים - אנחנו סבורים שההתנחלויות מעכבות הגעה למשא ומתן על פתרון שתי המדינות".
ועדת התכנון העליונה אישרה את קידומן של 1,955 יחידות דיור בבנימין לשלב ההפקדה, בהן 1,428 בהתנחלות עלי - תוספת של כאלף יחידות שעליה סיכמו ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ', בעקבות הפיגוע שבו נרצחו אלישע אנטמן (17), עופר פריימן (64), נחמן שמואל מורדוף (17) והראל מסעוד (21). התוכנית המשמעותית ביותר בבנימין אושרה בגני מודיעין - שם קודמו 150 יחידות דיור באזור שנמצא מחוץ לגדר ההתנחלות. מדובר על שכונה שלמעשה קוטעת רצף טריטוריאלי פלסטיני בין שני כפרים סמוכים.
בין היתר אושרו תוכניות גם בחרמש, שם התגורר מאיר תמרי שנרצח בפיגוע לפני כחודש, ו-381 יחידות דיור בהתנחלות רבבה. הבנייה תתרחב גם בהר חברון - 42 יחידות דיור קודמו לשלב מתן התוקף בהתנחלות כרמל, ולשלב ההפקדה קודמו 196 יחידות בתלם ו-292 באדורה. בסך הכול קודמו בהר חברון 530 יחידות דיור. לשלב ההפקדה אושרו יחידות גם בגוש עציון - 152 במעלה עמוס ו-78 במיצד.
קידום הבנייה בהתנחלויות עורר תגובה חריפה מצידה של ארה"ב, שמסרה בשבוע שעבר בהצהרה רשמית כי היא "מוטרדת עמוקות מההחלטה של ישראל לקדם כ-4,500 יחידות דיור בגדה המערבית, ומהדיווחים על שינויים במנהלת ההתנחלויות המזרזים את תכנון ואישור הבנייה".
עוד נמסר בהצהרה: "אנו קוראים לממשלת ישראל למלא את ההתחייבויות שהיא קיבלה בעקבה בירדן ובשארם א-שייח במצרים - ולנהל לדיאלוג שמטרתו למנוע הסלמה. אנו מתנגדים להרחבת ההתנחלויות ולפעולות חד צדדיות המהוות מכשול לשלום והופכות את פתרון שתי המדינות לקשה יותר להשגה". בנוסף, "פורום הנגב", מפגש הפסגה שהיה צפוי להתקיים בראשית חודש יולי במרוקו, נדחה על רקע אישור תוכניות הבנייה ביהודה ושומרון.
אישורי הבנייה מגיעים אחרי ביטול חוק ההתנתקות והעתקת ישיבת חומש לקרקע של אדמות מדינה, צעדים שגררו כאמור ביקורת מצד ארה"ב עד כדי זימון השגריר בוושינגטון לשיחה. כמו כן, הממשלה דנה לפני בשבוע שעבר בתיקון החלטת הממשלה מספר 150 מ-2 באוגוסט 1996, ובהחלטה מספר 175 של הקבינט המדיני-ביטחוני מ17 במרץ 1999 - שעיקרה קיצור תהליכי אישור הבנייה בהתנחלויות והעברת הסמכויות למתן אישור הדרג המדיני מגלנט לסמוטריץ'. לפי התיקון, הליכי אישור הבנייה ביהודה ושומרון יקוצרו משישה שלבים לשניים בלבד. מדובר בתיקון מצב שהיה קיים 27 שנה.