אזהרת צונאמי פורסמה הבוקר (שבת) במדינות האיים טונגה ופיג'י שמצפון לניו זילנד בעקבות התפרצות הר געש תת-ימי באוקיינוס השקט. בסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראים גלים מציפים מבנים ביישובים על חופי האיים, וכן סוחפים גדרות.
הרשויות בפיג'י ביקשו מהאזרחים להימנע מלהתקרב לחופים בגלל הגלים המסוכנים. אתרי החדשות בטונגה דיווחו כי כוחות משטרה וצבא פינו את המלך טופו השישי מארמונו שנמצא סמוך לחוף, יחד עם תושבים רבים מהכפרים הקרובים לים.
הר הגעש שהתפרץ, הונגה טונגה, ממוקם כ-30 ק"מ דרומית לאי פונואפו המשתייך לטונגה. הר הגעש הונגה טונגה הוא חלק מקבוצת הרי געש פעילה מאוד הנקראת רכס טונגה ומתנשאת מניו זילנד עד מזרחית לפיג'י. הר הגעש נמצא 100 ק"מ מעל אזור ססמי פעיל. גובהו של ההונגה טונגה 149 מטר ושטחו 390 דונם.
"אפשר ממש לשמוע את רעש ההתפרצות, זה נשמע ממש מלחיץ", כתב בטוויטר ד"ר פקאילואטונגה טאומופולו - שפרסם סרטון ובו נראים גלים מציפים כפר סמוך לחוף. "יורד גשם של אפר ואבנים קטנות, השמיים שחורים".
באתר החדשות המקומי "מטנגי טונגה" ובאתרי חדשות נוספים בעולם פורסם תיעוד לוויין של ההתפרצות - שנמשכה שמונה דקות. על פי האתר המקומי, קוטרו של ענן הקיטור והאפר הגעשי העצום שתועד הוא 5 קילומטרים וגובהו כ-20 קילומטרים.
מרה טאופה, תושבת טונגה, סיפרה לאתר החדשות הניו זילנדי "סטאף" כי ההתרפצות התרחשה בזמן שמשפחתה התכוננה לאחרות הערב. "אח שלי חשב שמתפוצצות בחוץ פצצות", סיפרה. "האינסטינקט הראשוני שלי היה להתחבא מתחת לשולחן, משכתי מהר את אחותי הקטנה וצעקתי להורים שלי ולשאר האחים שהיו בבית שיעשו אותו דבר".
לדברי טאופה, זמן קצר לאחר מכן מים החלו להציף את הבית. "מכל עבר שמעו צעקות. אנשים צעקו ברחוב שכולם ייצאו ויברחו לאזור גבוה יותר", הוסיפה.
גם לגבי האזורים הנמוכים במדינת האיים סמואה פורסמה אזהרת צונאמי. אזהרה פורסמה גם לסמואה האמריקנית - אך הוסרה בהמשך.
בניו זילנד, המרוחקת כ-2,300 קילומטרים מהר הגעש שהתפרץ, הזהירו הרשויות מים סוער וגלי - אך לא פורסמה אזהרת צונאמי. "יש לצפות לגלים עוצמתיים, חריגים ופתאומיים בחופים", נמסר מהסוכנות הלאומית לניהול מצבי חירום של ניו זילנד.