כיתות שלמות שנסגרו, בתי ספר שהפסיקו את הפעילות בכל השכבות, עשרות אלפי ילדים ומורים שנשלחו הביתה לבידוד, וכמובן הורים - שקיוו כי השבועות האלה יאפשרו להם לחזור לשגרת עבודה אבל שוב מצאו עצמם סגורים בבית עם הילדים: כך נראה בפועל פרויקט בית הספר של החופש הגדול שבא היום לסיומו.
המיזם, שאמור היה להיות לעזר להורים, הפך לנטל ולכאב ראש. בסך הכל נסגרו 39 בתי ספר ו-237 גני ילדים ונכון לאתמול נרשמו 3,342 מאומתים ו-28,479 מבודדים - בהם גם ילדים וגם מורים.
"התחושה היא שלא למדו כלום", אומרת בתסכול אנה נבות, יו"ר הנהגת ההורים בפתח תקווה, שבית הספר היסודי "הדר" בו לומדת בתה נסגר לאחר התפרצות קורונה במקום. לדבריה, בכל יום התגלו שני תלמידים מאומתים בכל פעם בשכבה אחרת עד שבית הספר נאלץ לסגור את שעריו. "בסך הכל אלף ילדים והורים נכנסו אצלנו לבידודים, והכל התחיל מאשת צוות שחלתה. לצערי משרד החינוך לא נערך כראוי לפתיחת בית הספר של החופש ואני מקווה שלפתיחת שנת הלימודים ייערכו נכון יותר".
אור, אמא לשניים מתל אביב, טוענת כי "הגנים עובדים לפי ההנחיות, אבל ההנחיות עצמן מנותקות וחסרות היגיון. איך יכול להיות שילדים שחלו בקורונה חוזרים לגן אחרי ימים ספורים ובלי לעשות בדיקת קורונה לפני? איך יכול להיות שסייעות שנחשפות לחולים מאומתים ממשיכות להסתובב בין הגנים והכיתות ולהפיץ את הנגיף? אנחנו יודעים שגם מחוסנים יכולים להידבק ולהדביק, זה פשוט חסר היגיון. בית הספר של החופש הגדול הוקם כדי שאנחנו נוכל להמשיך לעבוד אחרי השנה הקשה שהייתה לנו. איך אפשר לעבוד כשאנחנו נכנסים ויוצאים מבידודים כבר כמה שבועות?".
אור החליטה להוציא את הילדים שלה מהמסגרות. "איבדנו אמון במערכת, ואם היא ממשיכה לפעול בניתוק ובחוסר היגיון אנחנו נקבל את ההחלטות על סמך ההיגיון שלנו. בפורמט הקיים התחלואה רק תלך ותעלה וגם תגיע למבוגרים שבאים במגע עם הילדים. אני לא מבינה למה הם מחכים".
דנה בני מפתח תקווה נאלצה לשבות מעבודה בשבוע האחרון לאחר שבתה מעיין, תלמידת כיתה ה', נשלחה לבידוד לאחר שנחשפה לתלמיד מאומת. "נשארתי בבית גם עם הבן שלי רותם, בן השלוש וחצי, כיוון שבהתאם להוראות מהרשות המקומית אם אחד מהילדים נשלח לבידוד גם האחים שלו אינם מורשים להגיע למסגרת החינוכית", הסבירה.
"החלטתי לא להחזיר את מעיין לבית הספר של החופש משום שאני חוששת שתידבק, ושוב כל השגרה בבית תשתבש", סיפרה אור. "בית הספר של החופש משבש את שגרת החיים לכל המשפחה. אני מוטרדת מהחזרה לבית הספר בספטמבר. אם לא יבצעו שינויים וייערכו בהתאם, אין לי ספק שנגיע למקום גרוע הרבה יותר. מפחיד לחשוב מה יהיה פה בפתיחת שנת הלימודים".
בתוך כך, הבוקר פנתה המועצה לצרכנות לשרת החינוך בקריאה להשיב חלק מהכסף להורים בגין ימי הלימוד שהתפספסו. "למרות שלא התקיימה הפעילות, בקשתם של ההורים לקבלת החזר כספי לא נענתה ולהורים נמסר כי ההחזר יינתן רק בכפוף לאישור משרדך", כתב המנכ"ל עופר פינשטיין. "אי-השבת הכסף גורמת לפגיעה משמעותית בציבור ההורים שנאלצים להפסיד ימי עבודה, למצוא מסגרות חלופיות ויקרות ולהמשיך ולשלם על המסגרת שפעולתה הופסקה".
יו"ר איגוד מנהלי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות, אבי קמינסקי, טוען כי משרדי החינוך והבריאות לא לקחו בחשבון אפשרות של התפרצות נוספת במהלך הפעלת בית הספר של החופש הגדול. "חייבים להפסיק את האווירה של סיום קורס ולזכור שהקורונה נשארת איתנו בינתיים", אומר קמינסקי. "אנחנו מצפים שהגורמים הרלוונטיים יפיקו את הלקחים כדי לאפשר פתיחה סדירה של שנת הלימודים. החשיבה חייבת להיות מקצועית ולא פוליטית".
בהסתדרות המורים דורשים ממשרדי החינוך והבריאות לכלול במתווה פתיחת שנת הלימודים את החזרת הקפסולות לגני הילדים ולבתי הספר. "ההתכחשות לקצב ההדבקה וההתעלמות מהשפעת צפיפות הכיתות על כמות התלמידים המבודדים, ובאופן ישיר גם על הוריהם, היא תעלומה שאיננו מצליחים להבין", מסרו בהסתדרות. "לכל אדם בישראל ולכל גוף יש אינטרס שמספר התלמידים בכיתה ובגן יקטן משמעותית, והנה נקרתה בדרכנו ההזדמנות ובמקום שיתאגדו כל הנוגעים בדבר ויילחמו למען זה, באופן אבסורדי רק הסתדרות המורים קוראת לפעול להסדיר כיתות קטנות כבר מספטמבר הקרוב".
בהסתדרות המורים ציינו עוד, כי אם משרד האוצר ימשיך לתקצב את משרות הקורונה, יהיה מספיק כוח אדם להפעיל כיתות קטנות מכל שכבות הגיל. "לפני שמתפרסם מתווה כלשהו ראוי שישבו איתנו - אנשי השטח, מנהלות, מורות וגננות, ועם נציגי הארגונים ויוודאו שהמתווים אפשריים ליישום ומוסכמים עלינו", הדגישו בהסתדרות המורים. "בניגוד לעבר, הפעם לא ניתן לעובדי ההוראה להפעיל מתווה מבלי שהוא נעשה בתיאום ושיתוף פעולה".