בתום הסיבוב השני בבחירות לנשיאות באיראן, שהתקיימו אמש (שישי) בעקבות מותו בהתרסקות מסוק של הנשיא הקודם איברהים ראיסי, המועמד הרפורמיסט מסעוד פזשכיאן גבר על יריבו השמרן סעיד ג'לילי. משרד הפנים האיראני הודיע כי הוא "השיג את מרבית הקולות והפך לנשיא הבא של איראן". מוקדם יותר, מקור במדינה אמר לסוכנות הידיעות רויטרס כי פזשכיאן הוביל על יריבו ב-3 מיליון קולות. משרד הפנים הוסיף כי שיעור ההצבעה עמד על כ-50%.
משרד הפנים האיראני עדכן בשעה 06:30 בבוקר כי פזשכיאן קיבל 16,384,403 קולות לעומת 13,538,179 שקיבל ג'לילי. עוד צוין כי בבחירות השתתפו 30,530,157 אזרחים.
3 צפייה בגלריה
איראן מסעוד פזשכיאן מועמד בחירות ל נשיאות רפורמיסט
איראן מסעוד פזשכיאן מועמד בחירות ל נשיאות רפורמיסט
פזשכיאן
(צילום: Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) / REUTERS)
"נושיט יד ידידה לכולם, כל האזרחים, כולנו צריכים להיות יחד למען התקדמות המדינה", אמר פזשכיאן בנאומו הראשון לאחר הזכייה בבחירות, והודה לתומכיו. "אני לא נתמך על ידי מפלגה כלשהי או גורם, העם הוא שבחר אותי". בהמשך כתב בחשבונו ברשת X: "הבחירות הסתיימו וזה תחילת המסע שלנו יחד. לפנינו דרך קשה ונעבור אותה בעזרת אמון ושיתוף פעולה".
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי אמר אחרי מסירת התוצאות: "אני ממליץ לנשיא איראן הנבחר להסתכל על העתיד ולהמשיך את דרכו של ראיסי. אני ממליץ לו להשתמש בכל הפוטנציאל של המדינה, במיוחד בצעירים המהפכנים למען הקדמה". מפקד משמרות המהפכה חוסיין סלאמי ברך את פזשכיאן והדגיש כי משמרות המהפכה מוכנות להמשיך את שיתוף הפעולה עם הממשלה.
סיבוב הבחירות הנוסף נערך לאחר שבסיבוב הראשון פזשכיאן זכה בכמות גדולה יותר של קולות - אך איש לא זכה ביותר מ-50% כנדרש. סגירת הקלפיות נדחתה אתמול כמה פעמים, לאחר שתוכננה במקור לשעה 20:00, זאת בצל שיעור ההצבעה הנמוך בתולדות הרפובליקה האיסלאמית בסיבוב הראשון (שעמד על כ-40%).
דובר מטעם מערכת הבחירות טען קודם לכן, בשונה מהמקור ששוחח עם רויטרס ולהודעת משרד הפנים, כי הפער בין המועמדים היה קטן יותר: פזשכיאן קיבל 11.1 מיליון קולות, בעוד שיריבו עמד על 9 מיליון. בעיתון הקטארי "אל-ערבי אל-ג'דיד" דווח כי לפי דובר ועדת הבחירות, מוחסן אסלאמי, עלה שיעור ההשתתפות גם בהשוואה לבחירות לנשיאות ב-2021, שבהן זכה ראיסי, אז הוא עמד על 48.8%.
המצביעים האיראנים עמדו בפני בחירה בין ארבעה מועמדים שהמשטר התיר להם לרוץ בבחירות, שלושה מהם מהמחנה השמרני והקיצוני: ג'לילי, שהיה בעבר ראש צוות המו"מ של איראן בשיחות הגרעין; יושב ראש הפרלמנט מוחמד קליבף; ושר הפנים לשעבר מוסטפה פורמוחמדי. פזשכיאן הוא הרפורמיסט היחיד שהותר לו להשתתף בבחירות, ובין היתר הצהיר כי יפעל לחזרה להסכם הגרעין מול ארה"ב. מתוך 24.5 מיליון קולות בסיבוב הראשון, פזשכיאן קיבל 10.4 מיליון (43%), ג'לילי 9.4 מיליון, קליבף 3.3 מיליון ופורמוחמדי 206 אלף.
אחרי ההפסד, אמר ג'לילי: "התחרות נמשכת עד יום הבחירות, אבל כולם חייבים לכבד את תוצאות ההצבעה של העם. אחרי הבחירות, כולנו חייבים לפעול מעל הכול לטובת איראן".
מנהיגים בעולם המוסלמי בירכו את פזשכיאן על היבחרו, בהם נשיא פקיסטן אסיף עלי זרדארי, המלך הסעודי סלמאן ויורש העצר מוחמד בן סלמאן ואמיר קטאר תמים בן חמד א-תאני. כמו כן, גם נשיא סוריה בשאר אסד מסר: "אני מברך אותך על האמון של העם האיראני היקר. אני מברך את ההנהגה באיראן ואת העם על הצלחת הבחירות ומאחל לכם הצלחה בכל מה שישמור על יציבות איראן וביטחונה. נעבוד יחד על חיזוק הקשר הסורי-איראני. ההתנגדות תישאר הגישה המשותפת". נשיא עיראק, עבד א-לטיף רשיד, אמר אחרי היוודא התוצאות: "אנו רוצים לחזק את היחסים בין עיראק לאיראן בצורה שתשרת את האינטרסים של שתי המדינות".
מדובר בסך הכול בפעם השנייה בהיסטוריה שמתקיימות בחירות חוזרות באיראן. הפעם היחידה הנוספת שבה זה קרה הייתה ב-2005, אז ניצח מחמוד אחמדינג'אד את הנשיא לשעבר אכבר האשמי רפסנג'אני. שיעור ההצבעה הנמוך בסיבוב הקודם נחשב לשפל היסטורי בבחירות לנשיאות באיראן, והנתון הזה נתפס כהצבעת אי-אמון ברורה של הציבור האיראני במשטר שלו ובשיטת הבחירות הלא-דמוקרטית ברפובליקה האיסלאמית - שבה מורשים להשתתף רק מועמדים שאושרו מראש על ידי אנשי המנהיג העליון עלי חמינאי.
3 צפייה בגלריה
סעיד ג'לילי
סעיד ג'לילי
סעיד ג'לילי. האיש של חמינאי
(צילום: ATTA KENARE / AFP )

הנשיא הבא

פזשכיאן, מנתח לב בן 69 שכמו נשיא איראן לשעבר חסן רוחאני מגיע מהמחנה הרפורמיסטי, קרא בנאומיו האחרונים לאיראן לחזור להסכם הגרעין שנחתם ב-2015 והתפורר מאז פרישתה של ארה"ב ממנו ב-2018, והפציר ברפובליקה האיסלאמית לשפר את קשריה עם המערב. בעת שהצביע בסיבוב הראשון, אמר כי הוא מקווה שלארצו יהיו "קשרים ידידותיים" עם כל מדינות העולם - מלבד ישראל.
הנשיא הנבחר התמודד בעבר פעמיים בבחירות, ב-2013 הוא פרש וב-2021 נדחתה זכאותו. הוא הצליח בשבועות האחרונים למשוך קהלים גדולים לעצרות הבחירות שלו. סיסמת הבחירות שלו היא "למען איראן" - קריאה להתלכד סביב הלאומיות במקום סביב הדת, והיא מתכתבת עם קמפיין הבחירות שניהל בעבר הנשיא הרפורמיסט חאתמי.
3 צפייה בגלריה
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי מצביע ב טהרן 28 ביוני בחירות לנשיאות
המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי מצביע ב טהרן 28 ביוני בחירות לנשיאות
חמינאי מצביע בסיבוב הקודם
(צילום: AP Photo/Vahid Salemi)
במסע הבחירות העביר פזשכיאן ביקורת על המצב הפנימי ומדיניות החוץ של איראן, וקרא לפתיחות מול העולם והסרת הסנקציות מהמדינה. בראיון בעבר ל"אל-ערבי אל-ג'דיד" הוא אמר כי התוכנית שלו היא מדיניות חוץ שתתקשר עם העולם, על בסיס "עקרונות של גאווה וחוכמה, חוץ מישראל".
רוחאני אמר לפני ההצבעה כי מבין המועמדים, פזשכיאן הוא היחיד שמסוגל להסיר את הסנקציות שהוטלו על איראן וגרמו נזק קשה לכלכלה שלה. "אתם צריכים להצביע למישהו שנחוש לסלק את הצל שמטילות הסנקציות על העם האיראני", אמר הנשיא לשעבר. רוחאני ציין שהמועמד הרפורמיסט "נחוש להחיות" את הסכם הגרעין בין טהרן למעצמות.
בכירים רפורמיסטים אחרים, כולל שר החוץ לשעבר מוחמד ג'וואד זריף והנשיא לשעבר מוחמד חאתמי, הביעו גם הם תמיכה בפזדשכיאן. חתאמי אמר שהבחירות הן "הזדמנות לשינוי" באיראן, וכי פזשכיאן הוא מנהיג ישר, שרודף צדק ונלחם בשחיתות. פזשכיאן גם צולם עוטה צעיף ירוק, כנראה בניסיון לקשור עצמו ל"תנועה הירוקה" שהובילה בשנת 2009 את המחאה נגד המשטר בעקבות ההכרזה כי הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד ניצח שוב בבחירות. רבים מהאיראנים האמינו כי התוצאות זויפו, ובעימותים בין מפגינים לכוחות הביטחון נהרגו עשרות.
חמינאי, נציין, לא הביע תמיכה מפורשת באף אחד מהמועמדים שלהם אישרה מועצת שומרי החוקה להתמודד על התפקיד, אך הוא תקף פוליטיקאים שלדבריו מאמינים שכל הטוב בא מארה"ב - אמירה שנראה כי כוונה לעבר פזשכיאן, שקרא לאיראן לחזור להסכם הגרעין.