השר וחבר הכנסת לשעבר מיכאל (מיקי) איתן, שהלך שלשום לעולמו בגיל 80, הובא למנוחות היום (ראשון) בבית העלמין בכוכב יאיר. איתן כיהן כחבר הכנסת ושר בממשלות ישראל מטעם הליכוד במשך 28 שנה, מהכנסת ה-11 עד ה-18. הוא היה בין "נסיכי הליכוד", הדור השני להנהגת התנועה, לצד בני בגין, דן מרידור, רובי ריבלין ואחרים.
בת זוגו, פרופ' קרין נהון, ספדו לו וסיפרה איך הכירו. "מיכאל היה מיכאל של אנשים רבים, אבל בשבילי הוא היה מיכאל שלי. נפגשנו בכנס איגוד האינטרנט הישראלי והתכנסנו בבית קפה. רבים הכירו אותו כאיש הלוחם נגד הגזענות ולמען שלטון החוק בניסיון לכונן חוקה. כשהוא נכשל ב-2006 הוא אמר לי שבעוד עשר שנים אנחנו נבכה על זה", סיפרה. היא פנתה לעברו ואמרה: "אמרת וצדקת".
היא שיתפה: "לפעמים הייתי מצטרפת אליו למסעות שלו ברחבי הארץ, הוא היה ישיר, בלי פילטרים. לא פעם התעוררנו בשלוש בבוקר כי מישהו התקשר, הוא היה שליח ציבור בכל רמ"ח אבריו. בתוך כל זה הידיים שלנו הצליחו למצוא האחת את השנייה, מצאנו אהבה גדולה מהחיים ושם היה שקט.
"כשגילינו שלא נבחרת לכנסת אמרתי לעצמי 'מה אקבל?', אבל קמת בבוקר וחייכת וכך היה במשך שנתיים, אבל לחיים היו תוכניות אחרות". פרופ' נהון סיפרה כי "הגיע הפרקינסון ואתה נלחמת, עשינו כל דבר לעכב את המחלה הארורה והטבע בגד בך. עכשיו השתחררת אבל הרוח שלך עדיין בועטת. שנהיה ראויים להמשיך את המסע עם המצפן האנושי שלנו תנוח מיכאל ותמשיך להאיר לנו את הדרך".
איתן היה בין מקימי כוכב יאיר. "אין מקום יותר מתאים מהמקום הזה למנוחה של אבא", ספדה בתו, אליש. "אבא אני אוהבת אותך ואתגעגע אלייך". אחותה, יפעת, את אביה אם הוא שומע אותה עדיין: "אנחנו מחזירות אותך היום למקום הזה שהיה פעם בית. את הבית שלנו היה הכי קל לזהות שהוא לא היה נעול. כמה נעים לחזור אליו היום, הבית שלנו נבנה בצלמך היית פרא אדם בלתי ניתן לביות. עבורנו לא תיזכר רק כפוליטיקאי אלא כפזמונאי ששר. כל דבר הפכת למשחק אבא, חוץ ממה שלא.
"ראשית המחלה הביאה עידן של חסד", הוסיפה. "זכית בנכד, הספקת ליהנות גם ממיקי הקטנה שקרויה על שמך ולאט לאט איבדנו אותך. בשנים האחרונות אתה והמדינה התפרקתם ללא היכר ועכשיו כשאתה מת, איתך נקברים החוק והצדק. אני מפחדת מהחושך אבא ואני לא יודעת איך לחיות בעולם שאין בו אותך".
שר הפנים משה ארבל ייצג בהלוויה את הממשלה. "מיקי היה פוליטיקאי יוצא דופן, שליח ציבור במובן הישן, ששם את ענייני הציבור בראש מעייניו", ספד לו. "שליחותו הציבורית נמשכה עשורים רבים וב-1984 הגיע לכנסת שם שירת, לא כיהן, במשך 29 שנים. הוא היה פרלמנטר חרוץ, נקי כפיים, להכיר את התקנון על בוריו. הלוואי שכמה שיותר חברי כנסת יבחרו ללכת בדרכו".
השר ארבל אמר כי איתן "היה איש חזון שראה את הנולד בתחומים רבים. כשר הממונה על שיפור השירות לציבור הוא הלך נגד הזרם, יצר תוכן לתפקיד ביוזמות חדשניות, שיפר את פני הממשל בסוגיית הלשקיפות ושיפר את מעמדה של ישראל ברמה הבינלאומית. הוא לא היה חבר מפלגתי ולא זכיתי לשרת עימו בכנסת אבל אני מכיר את פועלו ודיברנו לאחרונה".
ראש המועצה הראשון של כוכב יאיר אלי רייך, סיפר על חברו, שעימו הקים את היישוב בתחילת שנות ה-80. "מיקי ידידי היקר, ממך למדתי שאין דבר בלתי אפשרי, המשימה תבוצע כמתוכן. מתחרה שלך באוניברסיטת תל אביב אמר לי פעם 'אל תמשיך עם מיקי כי האויב הכי גדול של מיקי הוא מיקי, הוא מציב בפניו מטרות בלתי ניתנות לביצוע כקיר בטון - וכשמיקי רואה קיר בטון הוא שובר אותו אבל יבוא יום שהקיר ישבור את מיקי'. אני היום אומר לא היית צריך לקחת כמה צעדים אחורה פשוט המשכת קדימה והקירות היו נופלים ואתה המשכת למשימה הבאה".
הוא סיפר שלאיתן היה חשוב שביישוב יחיו זה לצד זה דתיים וחילונים. "בנינו את סניף הצופים סמוך לבני עקיבא וכולם שילמו לבניית בית הכנסת והבריכה כששניהם פתוחים בשבת, אחדותו של העם והקרבה בין כולם היו נר לרגלייך. אדמת ארצנו האהובה מקבלת היום אותך. נוח על משכבך בשלום בגבעות שכל כך אהבת".
איש הליכוד שעמד על שלו ואיבד את כסאו
בשנת 1984 נבחר איתן לכנסת בפעם הראשונה, והוא כיהן כחבר הכנסת ברציפות עד 2013. בכנסת ה-11 היה חבר בוועדת החינוך והתרבות ובוועדת הכנסת. איתן היה אז ממבקריו החריפים של היועץ המשפטי לממשלה, יצחק זמיר, טען נגדו שהוא מונע משיקולים פוליטיים בהעמדה לדין של אנשי ימין, תוך העלמת עין מעבירות של אנשי שמאל, ודרש ממנו להתפטר. הוא אף הגיש תלונה במשטרה נגד זמיר על חשיפת סודות מדינה בפרשת קו 300.
בכנסת ה-12 כיהן בוועדת הכספים ובוועדת הכנסת והקים את שדולת חזית ארץ ישראל, שבמסגרתה עזר רבות להתיישבות ביש"ע. בכנסת הבאה אחריה כיהן גם כממלא מקום יושב ראש סיעת הליכוד וכמתאם האופוזיציה בכנסת. בכנסת ה-14 כיהן כיו"ר סיעת הליכוד-גשר-צומת וכיו"ר הקואליציה, וכן היה חבר בוועדת הכנסת, בוועדת החוץ והביטחון ובוועדת הכלכלה.
כחצי שנה לאחר התפטרותו של בני בגין ולאחר שהושג הסכם רוטציה עם סילבן שלום, ב-9 ביולי 1997 נבחר איתן לכהן כשר המדע והטכנולוגיה בממשלת ישראל ה-27, והוא כיהן בתפקיד עד 13 ביולי 1998. מאותו יום ועד סופה של ממשלת נתניהו הראשונה הוא כיהן כסגן שר במשרד ראש הממשלה. החל מאמצע הכנסת ה-15 הוא כיהן כיו"ר ועדת החוקה, חוק ומשפט.
איתן תמך בתוכנית ההתנתקות שיצאה לפועל בשנת 2005, אך עשה מאמצים לסייע למפונים מגוש קטיף ולהגן על זכויותיהם של מתנגדי ההתנתקות.
בכנסת ה-17 כיהן כיו"ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה. עם הקמת הממשלה ה-32, בשנת 2009, מונה איתן לתפקיד השר הממונה על שיפור השירות הממשלתי לציבור. הוא היה השר היחיד שהתנגד למינוי יואב גלנט לתפקיד הרמטכ"ל, בעקבות פרשת הקרקעות שבמסגרתה עלו חשדות שגלנט השתלט על קרקעות מדינה וביצע עבירות תכנון ובנייה. אף שהמינוי אושר בממשלה, הפרשה הובילה לביטולו, ובני גנץ מונה לרמטכ"ל במקום גלנט. איתן קרא באותם ימים להרחיק את גלנט מכל תפקיד ציבורי בעתיד, בעקבות התנהלותו.
איתן התנגד בתוקף לאיחוד בין הליכוד לישראל ביתנו בראשות אביגדור ליברמן לקראת הבחירות לכנסת ה-19. למרות ההתנגדות, האיחוד יצא לפועל, ואיתן מצא את עצמו במקום לא ריאלי ברשימת המפלגה. כך הוא נותר מחוץ לכנסת, לאחר כמעט שלושה עשורים.
איתן מחזיק בשיא הנאום הארוך ביותר בתולדות הכנסת, כשנימק את הסתייגויותיו לתקציב המדינה לשנת 1993. הוא עמד על דוכן המליאה במשך 10 שעות ו-7 דקות.
בשנת 2017 חלה במחלת הפרקינסון. בשנת 2021 עבר ניתוח גירוי מוחי עמוק שהביא לשיפור רב במצבו. הוא הותיר אחריו בת זוג ושלוש בנות.
בשנת 2019 הודיע איתן כי לא יצביע לליכוד בבחירות. "הליכוד של נתניהו התרחק בהתמדה מערכי התנועה הלאומית-ליברלית מימי בגין", כתב אז. "עמדות שנחשבו טבעיות בנושא טוהר המידות וצניעות אישית, הפכו ל'מיושנות'. מערכת שלטון החוק עומדת בפני מתקפות חוזרות ונשנות, שנועדו למנוע בירור של חשדות נגד ראש הממשלה. תהליך של הדתה, הדרת נשים ופגיעה בחובת הגיוס התפשט לבלי הכר ומחנה לאומני, ימני-קיצוני, הכולל שותפות עם תלמידי כהנא, הפך טבעי". איתן האשים את נתניהו בהסתה נגד מיעוטים כמו השמאל והערבים, וסיכם: "בפעם הראשונה בחיי, לא אוכל להצביע לליכוד". בבחירות בשנת 2021 תמך איתן ברשימת תקווה חדשה של גדעון סער.